• onze waardering

Ik - Elton John RECENSIE

Recensie: Ik - Elton John

Ik is de autobiografie van Elton John, een excentrieke muzieklegende met een bijzonder levensverhaal. In dit boek vertelt hij over zijn leven: hoe hij is begonnen in de muziekindustrie, waar zijn succes begon, zijn verslavingen, maar ook hoe het hem lukte weer clean te worden. Alles wat je moet en wilt weten over Elton John, staat in deze autobiografie vermeld! 

"Ik dacht na over de pianisten die ik in mijn jeugd had bewonderd [...]. Jerry Lee Lewis, die zijn krukje wegschopte en op de piano sprong; Little Richard, die tijdens het spelen achteroverleunde; en zelfs Winifred Atwell en hoe ze naar haar publiek grijnsde. Al deze mensen beïnvloedden mijn gedrag op het podium." (p. 77)

Deze quote van Elton John is iets wat iedereen die hem kent aan zal spreken: je ziet hem als het ware zitten achter zijn piano, zijn hoofd achterover en lachend en glunderend naar het publiek kijkend. Dit past zo goed bij hem, en het is leuk om te lezen en dat beeld erbij te zien. 

In Ik schrijft Elton John over zijn struggles in het leven en de muziekwereld, en ontmoetingen met zangers zoals David Bowie of Freddie Mercury komen ook aan bod. Hij is ontzettend open over zijn sexualiteit, wat verfrissend is.

Elton liet zijn naam veranderen van Reginald Dwight naar Elton Hercules John, naar het paard van de voddenman uit Steptoe and Son. Meer symbolisch dan praktisch, zegt hij, alsof hij Reg Dwight zo achter zich kon laten. Dit is een mooi voorbeeld van hoe hij is: hij doet waar hij zin in heeft, hoeft er geen bijzondere reden voor te hebben. Ook trekt hij aan wat hij wil, wat je vast ook niet vreemd in de oren zal klinken. Dit typeert hem en maakt hem de unieke persoon die hij is. Ook is hij grappig en sarcastisch, wat het lezen leuk maakt.

Wat een klein nadeel is aan Ik, is dat er wat woorden gebruikt worden die de jongere lezers niet zullen herkennen. Zo gaat het met enige regelmaat over een mod: een term uit de jaren '50 om jazzmuzikanten en hun fans te beschrijven. Dit zul je even na moeten gaan voor je verder kunt lezen, want het is wel handig om te weten wat het betekent. Het is natuurlijk niet zo dat alle fans van Elton John van zijn leeftijd zijn, want jongere mensen kunnen ook van zijn muziek genieten, maar bepaalde dingen zullen voor hen minder bekend klinken. 

Veel van de dingen die je in Ik leest, zul je herkennen als je Elton John kent, al langer volgt, of de film Rocketman over zijn leven gezien hebt. Dit boek is een geweldige aanvulling voor iedereen die fan is van deze muzieklegende. Met foto's van Elton en een leuk zelfgeschreven tekstje bij iedere afbeelding, zul je vast van dit boek genieten!

Recensie: Ik - Elton John

Ik

 • Auteur:

  Elton John
 • Verschenen:

  15 oktober 2019
 • Uitgave:

  ISBN 9789048838714
  Uitgever Lebowski
  416 pagina's
 • Uitgever:

  Lebowski
 • Genre:

  Biografie
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  In zijn eerste en enige autobiografie vertelt poplegende Elton John het verhaal van zijn buitengewone leven: hoe het verlegen jongetje Reginald Dwight transformeerde tot de 23-jarige ster die het publiek tijdens zijn eerste Amerikaanse tournee verbijsterde met zijn felgele tuinbroek en een handstand.
  Openhartig schrijft hij over de eerste afwijzing van zijn werk tot het bestormen van de hitparades; over de vriendschappen met Bernie Taupin, John Lennon, Freddie Mercury en George Michael; over de excessen en de verslavingen die hem decennialang in hun greep hielden, maar ook hoe hij weer clean werd en eindelijk zijn grote liefde vond. Dit is Elton John - warm, grappig en oprecht - over zijn muziek en relaties, zijn successen en zijn mislukkingen.

   

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: #Selfie

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen