- Home
- Recensies
- Boekrecensies
- Lang leve ons - Claudia de Breij
Recensie: Lang leve ons - Claudia de Breij
De meeste mensen kennen Claudia de Breij misschien vooral als cabaretière, maar ze schrijft daarnaast ook regelmatig columns en Lang leve ons is alweer haar vierde boek. In dit boek zijn ruim dertig columnachtige verhalen gebundeld. Richtte Claudia de Breij zich in haar eerdere boeken vooral op persoonlijke (levens)vragen, nu ligt haar focus op maatschappelijke vraagstukken. Het boek begint uitnodigend met “Snap jij het soms allemaal ook niet meer? Dan is dit boek voor jou!”. We lijken te leven in een tijd van verandering, en Claudia de Breij vraagt zich af wat voor invloed we kunnen hebben op die verandering en doet met dit boek een poging haar eigen bijdrage te leveren.
De verhalen hebben regelmatig een vraag als titel, zoals “Waarom betaal ik nog belasting?”, “Waarom moet alles zo nodig anders?”, en “Mag je dan helemaal niks meer zeggen in dit land?”. Vervolgens stelt Claudia de Breij een maatschappelijke of politieke kwestie aan de kaak en geeft haar visie of mening over het thema en geregeld ook mogelijke oplossingen, bijvoorbeeld met Claudia’s tienpuntenplan.
Allerlei actuele maatschappelijke en politieke thema’s komen aan bod in Lang leve ons, zoals dividend belasting, democratie, vrijheid van meningsuiting en me too. Op haar herkenbare scherpe, maar tegelijkertijd luchtige manier brengt Claudia de Breij serieuze onderwerpen ter tafel. Ze deelt daarbij haar mening zonder deze op te leggen, maar nodigt wel uit om zelf over de onderwerpen na te denken. Ze geeft je een andere kijk op dingen die we misschien gewoon zijn gaan vinden, maar dat niet per se zijn. Waarom staat er bijvoorbeeld in de krant “in Zuid-Afrika wordt elke minuut een vrouw verkracht”, en niet “in Zuid-Afrika verkracht elke minuut een man een vrouw”? Omdat dat is wat het is. Ook laat ze zien dat meningen veranderlijk kunnen zijn.
De schrijfstijl van Claudia de Breij in Lang leve ons is direct, het is alsof ze je aanspreekt en bij je aan tafel zit. Daarnaast is het, zoals eerder genoemd, ook luchtig en vlot. De verhalen lezen gemakkelijk weg. De serieuze onderwerpen worden afgewisseld met leuke anekdotes uit haar eigen leven.
Lang leve ons geeft ons niet zozeer antwoorden op de aangeroerde maatschappelijke en politieke thema’s, maar Claudia de Breij slaagt er wel in om je op een relativerende manier bewust te maken van wat er speelt in de wereld, van dingen die ons allemaal aangaan, en hoe simpel sommige veranderingen zouden kunnen zijn. Een aanrader, helemaal voor liefhebbers van het repertoire van Claudia de Breij en misschien wel verplichte kost voor politici?
Recensie: Lang leve ons - Claudia de Breij
Lang leve ons
-
Auteur:
Claudia de Breij -
Verschenen:
6 november 2019 -
Uitgave:
ISBN 9789492928818
Uitgever Uitgeverij Pluim
172 pagina's -
Uitgever:
Uitgeverij Pluim -
Genre:
Non-fictie
-
Onze waardering:
-
Members waardering:
(0 stemmen) -
Omschrijving:
Mag je dan helemaal niks meer zeggen in dit land? Moet al die kunst zo nodig van mijn belastingcenten? Zijn witte mannen ook mensen? Het lijken retorische vragen. We roepen ze uit zoals een wolf huilt naar de maan, zonder hoop op een antwoord. Maar niet voor lang meer, want hier is Claudia de Breij! Zij lost deze en andere prangende kwesties voor eens en voor altijd op.
Waar is het fout gegaan? Vroeger konden we prima met elkaar door één deur – ook al waren we het niet met elkaar eens. Tegenwoordig lijkt "de kloof' dat bijna onmogelijk te maken, terwijl we toch allemaal een betere wereld willen? Kunnen we weer gewoon een gesprek met elkaar hebben, ook als we oneens zijn? Misschien moet dat wel de prangende vraag van nu zijn. Niet: ben je voor of tegen? Ben je links of rechts? Eet je wel of geen vlees? Maar: kunnen we praten, en het hebben over hoe het allemaal wél goed komt?
Zoals ze in Neem een geit zocht naar de antwoorden op de grote vragen van het privéleven, richt ze in Lang leve ons de blik naar buiten. Noodgedwongen, omdat de grote wereld op zo'n punt is aanbeland dat we ons niet langer alleen met onze kleine wereld achter de voordeur kunnen bezighouden. De tijden veranderen. Of veranderen wij de tijden?
De Breij probeert uit alle macht dat laatste. Ze verwondert zich over hoe vreemd we sommige dingen hebben geregeld en bedenkt haar eigen ludieke oplossingen. Zoals alleen zij dat kan levert ze commentaar op de moderne mens in een doorgedraaide wereld en spaart daarbij geen enkel onderwerp. Van politiek tot kinderspel, van Facebook tot je spiegelbeeld, en van covfefe bij de koffie tot de krant verbranden bij je ochtendchampagne.
Nieuwste artikelen
-
Terugkeer van de bendes - Chloe Gong
-
De terugkeer van Antonia – Carmen Bellmonte
-
De schatkist van de waanzinnige boomhut – Andy Griffiths en Terry Denton
-
Het laatste meisje - Carla Kovach
-
Wolf - Lara Taveirne
Gerelateerde artikelen
-
How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen
-
Recensie: De zeven zussen
-
Gezocht: recensenten
-
Recensie: Match
-
Gegijzeld - Chinouk Thijssen