• onze waardering

Muze - Laini Taylor RECENSIE

Recensie: Muze - Laini Taylor

De opluchting die Lazlo voelt wanneer hij verneemt dat Sarai in de Citadel kan blijven als geest duurt niet lang. Hij wordt immers door Minya voor een onmogelijke keuze gesteld. Zij wil dat hij zijn goddelijke krachten aanwendt om wraak te kunnen nemen op Ween en Eril-Fane. Om het stadje te kunnen redden wordt Minya verdoofd en zoekt Sarai, die minder hulpeloos is dan ze denkt, haar op in haar maar al te bekende nachtmerrie.

Muze is het sluitstuk van de duologie door Laini Taylor die begon met Zonderling. Het boek begint dan ook meteen na het verwoestende einde van deel één en is opgebouwd rond twee belangrijke vraagstukken. Kunnen de goden gered worden? En zullen de inwoners van Ween erin slagen om hun stad opnieuw op te bouwen?

Mooi aan Muze is dat Taylor antwoorden verschaft. De lezer krijgt niet alleen meer inzicht in de geschiedenis van de goden, maar dicht ook de leemtes in de plot van Zonderling. Hierdoor voelt de duologie werkelijk als één geheel en ontstaat er een bevredigende leeservaring. De auteur heeft oog voor detail en verliest de gebeurtenissen uit het voorgaande verhaal niet uit het oog. Waar ze in het eerste deel de tijd nam om haar personages langzaam te introduceren, gooit ze de lezer nu echter midden in de actie. Het tempo wordt beter gebalanceerd en Taylor laat de spanningsboog niet in elkaar zakken. De overdaad aan emotie in combinatie met de strakke, maar poëtisch getinte schrijfstijl maakt het af en toe een beetje tumultueus. Toch weet de plot de aandacht vast te houden, doordat alle creatieve bochten geloofwaardig worden gebracht.

Opnieuw laat de schrijfster zien dat het bijzonder moeilijk is om een duidelijk onderscheid te maken tussen goed en kwaad. De meeste personages van Muze bevinden zich wat dat betreft in een grijze zone. Lazlo en Sarai hebben elkaar in het vorige boek gevonden, maar zijn elkaar even snel weer kwijtgeraakt, al blijft de romantiek tussen de nieuwe god en de geest voortduren. Sarai ondekt wat Minya verborgen houdt over de dag van de slachting en Minya is beslist geen personage waar gemakkelijk van te houden is. Met Nova voegt Taylor daar nog een soortgelijk karakter aan toe. Toch hebben zij ook angsten en zwaktes, waardoor ze menselijk worden.

Muze zit vol actie en conflict, vol onverwachte wendingen en intriges. De wereld die Taylor gecreëerd heeft is verbluffend en laat zich ook niet in één hoekje duwen. Het is een gedurfde mix tussen fantasy en sci-fi met magie, ruimteschepen, dimensies, goden en vooral ook wraakzuchtige dromen. Bovenal is het een goed verteld en boeiend sluitstuk.

Recensie: Muze - Laini Taylor

Zonderling 2 - Muze

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Het betoverende vervolg op Zonderling.

  Sarai heeft al heel wat nachtmerries gezien en dacht dat ze elke verschrikking inmiddels wel kende. Ze had het fout. Zij en Lazlo zijn niet langer wie ze waren – hij een god, zij een geest. Terwijl Minya hen gevangenhoudt om wraak te kunnen nemen op Ween, worstelt Lazlo met een onmogelijk dilemma: redt hij de vrouw van wie hij houdt, of alle anderen? Sarai voelt zich machteloos, maar is ze dat ook? De muze van nachtmerries heeft nog niet ontdekt waar ze toe in staat is.

  Een nieuwe vijand verwoest het laatste beetje hoop dat de inwoners van Ween nog hadden, en de mysteries van de mesarthim worden weer opgerakeld: waar komen de goden vandaan, en waarom? Wat is er gebeurd met de duizenden kinderen die in de citadel geboren werden? En terwijl vergeten deuren worden geopend en nieuwe werelden onthuld is de belangrijkste vraag van al: horen helden monsters af te slachten, of is het misschien mogelijk ze te redden?

  Liefde en haat, wraak en verlossing, vernietiging en redding komen samen in dit schitterende vervolg op Zonderling.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Aarde eten - Dolores Reyes

 • Eigenwijze voeten - Irène Storm

 • Zonlicht op Crystal Sands - Holly Martin

 • De 6:20 man - David Baldacci

 • De school van de magische dieren: Top of flop - Margit Auer

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen