• onze waardering

En ze leven nog lang en gelukkig - Sprookjes van de Efteling RECENSIE

Recensie: En ze leven nog lang en gelukkig - Sprookjes van de Efteling

Het attractiepark De Efteling telt momenteel 30 sprookjes en dit boek En ze leven nog lang en gelukkig van De Efteling, beschrijft al die dertig sprookjes. Het is wederom een prachtig geïllustreerd sprookjesboek samengesteld door de Efteling en dit jaar uitgegeven door Ploegsma.

In het voorwoord wordt ook beschreven dat er behalve in het sprookjesbos waar het allemaal mee begon, er nu ook sprookjesthema’s buiten het sprookjesbos zijn en deze ‘sprookjes’, omgezet in attracties, vormen de huidige Efteling.

De Efteling begon ooit als een sportpark, maar de burgemeester van Kaatsheuvel wilde er een park van maken dat toeristen zou trekken. Om in de toekomst meer publiek te trekken wordt een ‘driedimensionaal Sprookjesbos met veel beweging’ uitgewerkt in samenwerking met cineast Peter Reijnders. Die haalt kunstenaar en illustrator Anton Pieck over om dat Sprookjesbos te ontwerpen. Anton Pieck maakt ca. 1500 schetsen en tekeningen voor het Sprookjesbos. Peter Reijnders brengt de sprookjes tot leven met techniek. Zo worden burgemeester Van der Heijden, Peter Reijnders en Anton Pieck de grondleggers van de Efteling. Op 31 mei 1952 wordt het Sprookjesbos geopend met tien sprookjes. De sprookjes van het eerste uur zijn: Doornroosje, Sneeuwwitje, De Kikkerkoning, De Magische Klok, De Chinese Nachtegaal, Het stoute Prinsesje, De zes Dienaren, Het Kabouterdorp, Vrouw Holle. En die vind je dus ook zeker terug in dit boek. Maar ook sprookjes die je niet direct herkent uit de klassieke boeken, zoals De Vliegende Hollander, De Vogel Rok en Het huis van de vijf zintuigen.

Heel erg vernieuwend is het boek echter niet. Als je het boek En ze leven nog lang en gelukkig - Sprookjes van de Efteling doorleest, herken je dus ook allerlei elementen, gebouwen en verhalen vanuit het park. Je kent en herkent het allemaal dus al.

De schrijfkabouter is de ´verteller´ en niet alle illustraties zijn van Anton Pieck, maar de illustraties van andere tekenaars passen er precies bij. Al met al een mooi boek voor de liefhebbers en leuk om zelf te lezen of voor te lezen, maar niet echt verrassend. Derhalve geef ik het boek 4 hartjes.

Recensie: En ze leven nog lang en gelukkig - Sprookjes van de Efteling

En ze leven nog lang en gelukkig

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Wat is er mooier dan voor of na een bezoek aan de Efteling de sprookjes die je daar ontdekt zelf te lezen of voorgelezen te krijgen? In deze bundel vind je ze allemaal, van De Chinese nachtegaal tot Hans en Grietje. Maar in dit boek vind je ook de verhalen die ten grondslag liggen aan de attracties in het park. Joris en de Draak bijvoorbeeld, of Vogel Rok (uit Sindbad de Zeeman). Maar ook de sage van het spookschip De Vliegende Hollander, of het huiveringwekkende Villa Volta, gebaseerd op de legende van de Bokkenrijders. En natuurlijk De zes Zwanen, het nieuwste sprookje in het Sprookjesbos!
   

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: #Selfie

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen