• onze waardering

De denkbeeldige vriend - Stephen Chbosky RECENSIE

Recensie: De denkbeeldige vriend - Stephen Chbosky

Sinds 50 jaar geleden wordt kleine David Olson vermist. Als Kate Reese, nadat ze geslagen wordt door haar man, besluit om te vluchten met haar 7-jarige zoon Christopher, komen ze in dezelfde buurt te wonen als de vermiste David. Als op een dag blijkt dat Christopher ook verdwenen is, lijkt de nachtmerrie begonnen. Na 6 dagen wordt Christopher levend gevonden, maar blijkt de nachtmerrie nog niet voorbij te zijn. Hij is geholpen door een denkbeeldige vriend. Die vriend vraagt hem vervolgens om een boomhut te bouwen en dit moet voor kerst klaar zijn. Al gauw wordt duidelijk dat er een poort gebouwd wordt naar een denkbeeldige wereld. Wanneer blijkt dat Christopher moet vechten om uit de denkbeeldige wereld te komen en niet duidelijk is wie er te vertrouwen is, begint de spannende reis naar de echte wereld. Zal het Christopher lukken om iedereen die slecht is uit te schakelen? En lukt het hem om weer levend terug te komen in de echte wereld?

Stephen Chbosky heeft met De denkbeeldige vriend een uitgebreid verhaal verteld. Het verhaal heeft bijna 780 pagina’s en is daardoor niet één-twee-drie uit te lezen. Het verhaal is wel erg spannend, waardoor het wel makkelijk te lezen is, maar als het verhaal iets ingekort was, had het de spanning nog beter vast kunnen houden.

De denkbeeldige vriend begint met een proloog van vijftig jaar geleden. De spanning zit er gelijk in en je leeft direct met de personage mee omdat je al aanvoelt dat er iets verschrikkelijks gaat gebeuren. Wat er gebeurd is, weet je niet gelijk, maar wordt je gaandeweg pas duidelijk gemaakt. Daarna gaat het verhaal gelijk over naar een ander gezin en vraag je je af wat de link zal zijn. Ook dit komt later duidelijk aan bod. Als ook Christopher vermist raakt, denk je gelijk het ergste. Dit blijkt niet zo te zijn, maar het gevaar is nog niet voorbij.

Stephen Chbosky weet de spanning goed op te bouwen. Het verhaal zit goed in elkaar en er gebeurt van alles. Door de herhalingen is het soms net alsof je een stuk tekst opnieuw leest. Sommige zinnen staan er letterlijk meerdere keren in. Een enkele keer is dit bewust gedaan omdat het een toegevoegde waarde had, maar het komt ook vaak voor dat dit voor afzwakking van de aandacht zorgt. Het verhaal had er wat vlotter door kunnen worden als hier scherper op gelet werd.

Fans van Stephen King, zullen dit boek zeker kunnen waarderen. Op een gegeven ogenblik lijkt het zelfs of er ook elementen in dit boek zitten die ook in een boek van Stephen King zitten. Dit zit hem eerder in details en niet in het verhaal zelf, waardoor je niet het gevoel hebt, dat je dit al eens eerder gelezen hebt.

De denkbeeldige vriend bevat veel personages en daarmee ook veel verhaallijnen. Dit zorgt er voor dat je een duidelijk beeld hebt van het totaalplaatje, maar het zorgt er ook voor dat het soms wat langdradig wordt. Vooral op het einde wil je graag de ontknoping weten, maar dan moeten alle verhalen nog afgesloten worden, waardoor de aandacht wat verslapt.

Over het algemeen is De denkbeeldige vriend een goed verhaal dat je meerdere spannende uurtjes bezorgt. Er gebeurt veel, waardoor je je hoofd erbij moet houden, maar wat ook voor spanning in het verhaal zorgt.

Stephen Chbosky heeft een prettige schrijfstijl, waardoor het verhaal makkelijk te volgen is en je meeleeft met de hoofdpersonen. De spanning wordt op een prettige manier opgebouwd en heeft een verrassend einde.

Als er kritischer gekeken was naar de lengte van het verhaal, vond ik het nog mooier, maar heb wel genoten van dit boek.

Recensie: De denkbeeldige vriend - Stephen Chbosky

De denkbeeldige vriend

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Christopher is zeven.

    Christopher is de nieuweling.

    Christopher heeft een denkbeeldige vriend.


    Alleenstaande moeder Kate Reese is op de vlucht. Vastbesloten om het leven voor haar en haar zoon te verbeteren, ontsnapt ze midden in de nacht samen met Christopher aan een gewelddadige relatie. Samen belanden ze in de hechte gemeenschap van Mill Grove, Pennsylvania, ver van de bewoonde wereld. Slechts één snelweg leidt erheen en één snelweg eruit.

    Eerst lijkt het de ideale plek om eindelijk tot rust te komen. Maar dan verdwijnt Christopher. Zes afschuwelijke dagen lang kan niemand hem vinden. Totdat Christopher tevoorschijn komt uit het bos aan de rand van het dorp, ongedeerd maar niet onveranderd.

    Hij keert terug met een stem in zijn hoofd die alleen hij kan horen, met een missie die alleen hij kan volbrengen: hij moet voor kerst een boomhut in het bos bouwen, anders zullen zijn moeder en alle anderen in het dorp nooit meer hetzelfde zijn.

    Algauw raken Kate en Christopher verzeild in het gevecht van hun leven -- een strijd tussen goed en kwaad, met hun dorp als het strijdtoneel.
     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen