• onze waardering

Rose Blanche - Roberto Innocenti en Christophe Gallaz RECENSIE

Rose Blanche - Roberto Innocenti en Christophe Gallaz

In Rose Blanche volgen we Rose. Rose woont in een klein stadje in Duitsland.
Op een dag komen er soldaten en vertrekken er veel mensen per vrachtwagen.
Waar zouden die naar toe gaan? Rose volgt een van de vrachtwagens en komt tot een vreselijke ontdekking ...

Rose Blanche is voor kinderen vanaf 10 jaar en wordt eigenlijk verteld door middel van de illustraties die door Innocenti zijn gemaakt. Deze sluiten goed aan bij de doelgroep, zij het dat ze wat overrealistisch en ouderwets ogen, wat niet gek is aangezien de eerste uitgave al in 1985 werd gepubliceerd. De illustraties zijn heel beeldend en geven een realistisch beeld van de tweede wereldoorlog. Wat erg jammer is, is dat ze niet paginagroot zijn afgedrukt, maar met een witte rand er omheen om ruimte te maken voor de tekst. De tekst van Gallaz en Innocenti is geheel overbodig, alles wordt al in de illustraties verteld en de korte, simpele zinnen doen wat kinderachtig aan gezien de doelgroep. Het is meer het niveau voor 7-jarigen.

Het thema van Rose Blanche: de oorlog, ondervoeding, de angst, de onrust en de dood zijn heel belangrijk om met kinderen te bespreken, maar dit boek oogt zo zwaar dat je dat niet even tussendoor of voor het slapengaan doet. Neem er de tijd voor en lees het samen met je kind of kleinkind of gebruik het als educatief materiaal in de klas. Stel vragen zoals hoe zou het zijn als wij zo beperkt werden in onze vrijheid? Als we niet meer naar school konden, de winkels leeg waren en we de hele dag honger hadden? Leg uit dat dit in andere landen nog steeds aan de orde van de dag is. Dat mensen moeten vluchten en opnieuw moeten beginnen in een ander land. Misschien hebben ze wel een vriendje in de klas die met zijn familie is gevlucht? Kennen ze zijn verhaal?

Rose Blanche is een boek met een belangrijk thema. Ga de discussie niet uit de weg, maar lees en vooral bekijk dit verhaal en bespreek het met je kinderen. Neem hier de tijd voor. Het onderwerp is zwaar en behoeft een geschikt moment zoals rondom de viering van 4 en 5 mei of naar aanleiding van beelden op tv over oorlogsgebieden.

Rose Blanche - Roberto Innocenti en Christophe Gallaz

Rose Blanche

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Zonder echt te begrijpen wat er aan de hand is, kijkt een jong Duits meisje naar de soldaten en de tanks in de straten van haar stad. Op een dag volgt ze een vrachtwagen het bos in en ontdekt ze een verschrikkelijk geheim.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: #Selfie

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen