• onze waardering

Alter Ego - Emelie Schepp RECENSIE

Recensie: Alter Ego - Emelie Schepp

Als er recent na elkaar twee lijken worden gevonden van vrouwen waarbij de benen aan elkaar genaaid zijn, wordt er al snel een verband gelegd dat de moordenaar een zwak voor zeemeerminnen heeft. De zaak wordt aangewezen aan detectives Henrik en Mia en met hulp van officier van justitie Jana Berlezius komen ze steeds een stapje verder in de macabere moordzaak. Deze is echter een heel stuk ingewikkelder dan er in eerste instantie wordt gedacht en er moet wellicht hulp ingeroepen worden van een extern persoon. Een persoon die in een psychiatrische inrichting zit na het vermoorden van zijn familie. De twijfels om het juiste te doen slaan toe bij het team, terwijl de klok de tijd gestaag weg tikt...

Al vroeg in het verhaal wordt duidelijk dat de teamleden een flinke geschiedenis hebben. Vooral openbaar aanklager Jana Berlezius is moeilijk te doorgronden. De reeks draait rondom dit personage, maar in Alter Ego is ze vrijwel alleen op de achtergrond aanwezig. Door terugblikken weet je dat er voorheen iets tussen Jana en haar ex-collega Per is gebeurd, maar nergens wordt verteld wat er precies is voorgevallen. Helaas beperken de raadselachtige relaties zich niet tot die van Per en Jana. Jana heeft overduidelijk een flinke geschiedenis met het personage Danilo. Danilo vertolkt een belangrijke rol in het moordonderzoek en tijdens gesprekken tussen hem en Jana zijn de haatgevoelens letterlijk voelbaar. De spanning tussen de twee is opmerkelijk, maar toch blijft de echte kern onbekend doordat er alleen in vlagen terugblikken over hun verleden wordt gegeven. De drijfveren van Jana blijven onbekend en dit zorgt voor een kloof tussen het personage en haar lezers. Het blijft dus gissen, óf je moet in de vorige boeken duiken om erachter te komen. Meteen wordt hiermee duidelijk dat Alter Ego geen standalone is en dat het voor de rode draad van de personages belangrijk is om de vorige delen te lezen. 

De schrijfstijl is prima. Misschien zelfs wel goed. Schepp deinst er niet voor terug om lugubere details te beschrijven. Ze creëert hiermee een fijne sfeer die onmisbaar is in een fijne thriller en deze ambiance wordt het gehele boek aangehouden. De auteur neemt verschillende zijwegen vanuit haar hoofdverhaal en vaak zorgt dit voor een breuk in de spanningsboog. Schepp weet echter een constante tensie aan te houden. De uitstapjes geven de lezer een riant inzicht in een aantal personages. De detectives die de zaak krijgen, Henrik en Mia, worden niet alleen vanuit hun zakelijke kant beschreven. We krijgen namelijk ook een kijkje in hun privélevens. Het geeft eigenschappen weer waardoor ze menselijk worden en hiermee weten ze zich een weg naar je hart te graven. Het is dan ook ontzettend jammer dat niet alle personages deze behandeling krijgen. De afstand die wordt geschept door de missende terugblikken kost Alter Ego gewoon een ster.

Alter Ego is zeer zeker geen slechte thriller te noemen. Helaas wordt er te weinig informatie over voorgaande gebeurtenissen gegeven, waardoor je als lezer het gevoel hebt achter de feiten aan te lopen. Je kunt je moeilijk in de personages inleven en het geheel wordt afstandelijk. Het is dus aan te raden om de reeks bij het begin te beginnen en niet halverwege binnen te stormen.  Als je deze tip ten harte neemt, zal Alter Ego een waardig vervolg in de reeks zijn.

Recensie: Alter Ego - Emelie Schepp

Alter ego

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Twee vrouwen worden vermoord gevonden, liggend in een riviertje. Van beiden zijn de benen aan elkaar genaaid. Wie wil hen laten lijken op zeemeerminnen en waarom? Officier van justitie Jana Berzelius legt verband met de zaak Simon Norell, een jonge man die zijn familie heeft vermoord en sindsdien vastzit. Maar Simon weigert te praten. Iemand moet zijn vertrouwen winnen en de enige die dat kan, is de man die zich beweegt als een dreigende schaduw in het leven van Jana: Danilo Peña.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Schermtijd - Linda van Rijn

 • Monsterjager - Rob Geukens

 • Thin Air - Kellie M. Parker

 • Het piratenmaal - Jonny Duddle

 • Tom Clancy Nul uur - Don Bentley

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen