• onze waardering

Niemand ziet het - Dolf Verroen RECENSIE

Recensie: Niemand ziet het - Dolf Verroen

Victor weet het zeker. Hij valt op jongens. Hij vertelt het tegen niemand. Hij is bang dat hij dan niet meer als ‘normaal’ wordt gezien. Hij heeft wel het idee dat iedereen het aan hem ziet. Hij loopt anders, heeft een stom brilletje op zijn neus, altijd nette kleren aan. Maar toch durft hij het tegen niemand te vertellen. Zijn vader en moeder hebben hoge verwachtingen van hem. Gymnasium, een leuk meisje… Victor is een dromer en homo. Hoe kan hij ooit aan deze verwachtingen voldoen?

Het hoofdpersonage, Victor, is heel realistisch. Het verhaal speelt zich af in 1947. In die tijd werd homo-zijn, nog veel meer dan nu, gezien als een ziekte. Het hoort niet, klaar! Je voelt met hem mee. Hij worstelt er verschrikkelijk mee. Dit is heel goed omschreven. Ook zijn gedachten in bepaalde situaties worden prachtig neergezet. Heel puur en echt. Doordat alles zo eerlijk en realistisch is omschreven, kun je echt een band opbouwen met Victor. Je leeft met hem mee.

Dat het verhaal zich een paar jaar na de oorlog afspeelt wordt mooi omschreven. Er wordt af en toe teruggeblikt naar de hongerwinter, die nog steeds zijn sporen nalaat. Het leven van kinderen was ik die tijd heel anders dan nu. Interessant om eens een boek te lezen uit deze tijd.

De schrijfstijl van Niemand ziet het is heel direct. Zinnen als ‘Uit zijn gulp van zijn broek stak een grote stijve piemel, veel groter dan de mijne’, worden niet vermeden. De hoofdstukken zijn kort maar krachtig. Er worden geen moeilijke woorden gebruikt. Wat dat betreft is het voor een tiener prima te lezen. De bijbehorende tekeningen zijn gemaakt door Charlotte Dematons. Deze tekeningen passen goed bij het verhaal. Je kunt je hierdoor nog meer inleven.

De auteur, Dolf Verroen, heeft al meer dan honderd boeken geschreven. Niemand ziet het is het derde boek dat hij samen met Charlotte Dematons gemaakt heeft. De andere twee zijn Oorlog en vriendschap en Droom opa. Deze laatste is zelfs bekroond met de Zilveren Griffel. 

Ik vind het jammer dat het boek een open einde heeft. Hierdoor blijf je, nadat je het boek uit hebt, met nog heel veel vragen zitten. Waarschijnlijk is hier bewust voor gekozen. Ook Victor blijft waarschijnlijk heel zijn leven worstelen met zichzelf en hierdoor met heel veel vragen zitten. Een klipklare oplossing van zijn worsteling is er gewoon niet. Zeker niet in die tijd. Daardoor is zo’n open einde misschien juist wel realistisch.

Niemand ziet het krijgt van mij vier hartjes. Het verhaal is eerlijk, puur en knap geschreven. Maar het open einde vind ik jammer. Hier moet je echt tegen kunnen.

Recensie: Niemand ziet het - Dolf Verroen

Niemand ziet het

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Soms dacht ik: iedereen kan het aan me zien. Die jongen met dat stomme brilletje op zijn neus en die nette kleren aan, die is niet normaal hoor.


  1947. Victor weet het al heel lang: hij houdt van jongens. Hij durft er met niemand over te praten. Niet met zijn vader en moeder, niet met meester Maas en helemaal niet met zijn klasgenoten. Totdat een meisje uit zijn klas verliefd op hem wordt…

   

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: nieuwe recensenten

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: #Selfie

 • Ule

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen