• onze waardering

Meisje zonder verleden - Michael Robotham RECENSIE

Recensie: Meisje zonder verleden - Michael Robotham

Zes jaar geleden is er een meisje gevonden in een huis waar zich een afschuwelijk drama heeft afgespeeld. Ze is vies en uitgehongerd en wil niemand vertellen wie ze is, hoe oud ze is en waar ze vandaan komt. Ze krijgt de naam Evie Cormac en krijgt een plaats in een gesloten jeugdinstelling. Nu claimt Evie dat ze 18 jaar is en er klaar voor is om op eigen benen te staan. Psycholoog Cyrus Haven moet bepalen of dat ze zelfstandig genoeg is om de instelling te verlaten. Maar de vrouw die hij ontmoet is alles wat hij niet verwacht had: een gevaarlijke jonge vrouw die de gave heeft te kunnen zien wie er liegt.

Michael Robotham zet met Meisje zonder verleden de toon voor een nieuwe, spannende serie. Hoofdpersonen hierin zijn forensisch psycholoog Cyrus Haven en Evie Cormac. Zij ontmoeten elkaar in de jeugdinstelling waar Evie zit. Cyrus moet bepalen of Evie het aankan om voor zichzelf te zorgen, maar de ontmoetingen tussen de twee verlopen niet al te soepel. Voor Evie is het de zoveelste persoon die haar wil onderzoeken. Ze zwijgt over haar ware identiteit, maar beweert 18 jaar te zijn geworden en wil daarom de instelling verlaten. Cyrus weet niet goed wat hij moet geloven, maar raakt gedurende de contactmomenten met Evie steeds meer met haar begaan.

Naast de verhaallijn van Evie ontpopt er zich in het boek nog een tweede verhaallijn. Namelijk die van het jonge kunstschaatstalent Jodie Sheehan, die dood wordt gevonden naast een bruggetje. Cyrus raakt door zijn werk als psycholoog bij de politie beroepsmatig betrokken bij de zaak en door zijn steeds beter wordende band met Evie raakt ook zij onbedoeld bij de zaak betrokken. Op deze manier komen twee ogenschijnlijk van elkaar losstaande verhaallijnen tot elkaar en vormen ze uiteindelijk een geheel.

De afwisseling tussen de verhaallijnen is interessant en zorgt ervoor dat het verhaal spannend blijft tot het eind. We volgen de ontwikkelingen door de ogen van zowel Cyrus als Evie, waardoor je beide personen goed leert kennen. Evie met haar problemen, maar ook Cyrus die geen makkelijke jeugd heeft gehad. De wijze waarop Cyrus zich steeds meer over Evie gaat ontfermen is ontroerend en dit is een bijzondere en onverwachte ontwikkeling in het verhaal. Deze onverwachte wendingen zitten er sowieso meer in het verhaal. Tot het einde blijft het gissen wie er verantwoordelijk is voor de dood van Jodie. Robotham komt met verrassende plottwists waardoor eerdere vermoedens als sneeuw voor de zon verdwijnen.

De schrijfstijl van Robotham in Meisje zonder verleden is sterk en hij weet zijn karakters geloofwaardig neer te zetten. Het zijn interessante karakters waar je graag meer van wilt weten. Doordat beide verhaallijnen zich met elkaar mengen, waardoor de karakters gedurende het gehele verhaal in beeld zijn, leer je iedereen beetje bij beetje steeds beter kennen. De thema’s in het verhaal zijn interessant. Het verhaal en de gave van Evie zijn bijzonder en verrassend. De moordzaak bevat interessante details en wendingen en Robotham schuwt hierbij ook gevoelige thema’s niet.

Op het begin van Meisje zonder verleden is het even inkomen in het verhaal – het vertelperspectief wisselt al snel – maar na een paar hoofdstukken zit je er helemaal in en kun je niet anders dan benieuwd zijn hoe het verder gaat. De opbouw is goed en er zit voldoende spanning in van begin tot eind. Het is geen nagelbijtend spannende thriller, maar spannend genoeg om de vaart erin te houden en je nieuwsgierig te maken naar het verloop. Sommige ontwikkelingen in het verhaal gaan erg snel en niet alle vragen die je aan het eind hebt worden beantwoord, met name over de achtergrond van Evie. Maar wie weet hoe en waar we deze karakters nog vaker tegen gaan komen. Ik ben dan ook benieuwd naar een eventueel vervolg!

Recensie: Meisje zonder verleden - Michael Robotham

Meisje zonder verleden

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Er wordt een meisje gevonden in een huis waar zich een afschuwelijk drama heeft afgespeeld. Ze is uitgehongerd en vies, en wil niemand vertellen wie ze is, hoe oud ze is of waar ze vandaan komt. Misschien is ze twaalf, misschien vijftien. Niemand heeft haar als vermist opgegeven, en ook een DNA-test geeft geen uitsluitsel over haar identiteit. Iemand geeft haar de naam Evie Cormac, en ze krijgt een plaatsje in een gesloten jeugdinstelling. 

  Zes jaar later claimt Evie dat ze achttien is en klaar om de wijde wereld in te trekken. Psycholoog Cyrus Haven moet bepalen of Evie zelfstandig genoeg is om de instelling te verlaten. Cyrus had zich op alles voorbereid, maar niet op deze fascinerende en gevaarlijke jonge vrouw, die de gave heeft te kunnen zien wie er liegt. En blijkbaar vertelt niemand in haar omgeving de waarheid.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: nieuwe recensenten

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: #Selfie

 • Ule

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen