• onze waardering

Winter in het kattencafé – Melissa Daley RECENSIE

Recensie: Winter in het kattencafé – Melissa Daley

Het leven is goed voor Molly en haar kittens. Ze hebben een heerlijk thuis bij baasje Debbie, de eigenaresse van het enige kattencafé in de Cotswolds. Maar de rust wordt wreed verstoord als Debbie’s zus Linda op een dag op de stoep staat. Ze heeft haar man verlaten en kan nergens anders heen. Debbie twijfelt geen moment en biedt Linda een logeerplek aan. Dat blijkt voor iedereen in het kleine appartement een flinke uitdaging – voor Debbie en haar puberdochter Sophie, maar ook voor Molly en haar kittens. Linda heeft namelijk haar hondje Beau meegebracht, een gast waar de katten niet zo blij mee zijn. En in een poging het kattencafé een boost te geven, haalt ze ook nog eens een Siamees in huis. Als dan een van de kittens van Molly verdwijnt, lijkt het goede leven van nog niet zo lang geleden, ineens wel erg definitief tot het verleden te behoren…

Winter in het kattencafé is het tweede boek van Melissa Daley over Molly en haar baasje Debbie. De boeken zijn prima los van elkaar te lezen, al is het leuk de voorgeschiedenis van Molly en Debbie te kennen. Maar voor degenen die Molly en het kattencafé gemist hebben, wordt er hierover in Winter in het kattencafé genoeg gezegd om te weten hoe de twee bij elkaar gekomen zijn. Die voorgeschiedenis uit deel één speelt namelijk ook nog een belangrijke rol in het vervolg. Daley doet dat gelukkig zo, dat je niet alle ins en outs hoeft te weten om het verhaal te kunnen volgen.

Wel is het goed voor te stellen dat het sympathie voor de personages bij de lezer groter is wanneer Winter in het kattencafé gelezen wordt als tweede boek. Het feelgood-gehalte waarmee deze serie wordt aangeprijsd, is namelijk lang ver te zoeken. Zelfs de beloofde winter uit de titel is tot over de helft van het boek slechts vieze regenachtige kou – en zin in kerstversiering ophangen hebben de personages door alle verwikkelingen al helemaal niet. Daley geeft in het eerste hoofdstuk een kleine hint naar hoe gezellig en knus het allemaal kan zijn bij Molly en Debbie. Maar als Linda in hoofdstuk twee het café binnenkomt, start een snel rijdende achtbaan van drama; en het wordt helaas een beetje een ongezellig en vooral erg nukkige rit.

Sowieso is het goed je als lezer in te stellen op het bijzondere vertelperspectief dat Daley heeft gekozen voor haar boeken. Winter in het kattencafé wordt namelijk verteld vanuit Molly de kat. Als je daar niet op bedacht bent, is het een vreemde gewaarwording dat er een zacht briesje door de vacht van de ik-persoon strijkt. Of dat ze zich te pas en te onpas wast met haar tong. Tegelijkertijd is het wel een grappig perspectief, dat maakt dat mensen in het boek letterlijk geobserveerd worden door de verteller. Molly is voor het gemak misschien wel wat té menselijk geworden, omdat ze zich de gebeurtenissen net zo aantrekt als haar baasje. En Daley had misschien ook nog wat meer kunnen doen met het andere perspectief (als in: op andere hoogte) dat katten hebben. Maar het is een aardige vondst die past bij deze serie over een kattencafé.

Daley weet namelijk wel sympathie op te wekken voor Molly en haar wereldje. Het duurt even door alle drama en de gelatenheid waarmee de personages dit in eerste instantie over zich heen laten komen – zowel mens als kat. Maar naarmate je als lezer verder komt in het (niet eens zo heel dikke) boek, sluit je Molly, Debbie en de anderen beetje bij beetje in je hart. En is het ineens toch minder erg dat het in Winter in het kattencafé buiten de hele tijd regent. Want binnen wordt het langzaam steeds warmer – en durf je te gaan hopen dat gezellige kerstdagen samen toch nog mogelijk te zijn!

Recensie: Winter in het kattencafé – Melissa Daley

Winter in het kattencafé

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Een aanrader voor kattenliefhebbers die houden van een lief, ontroerend feelgoodverhaal.

  Het stadje Stourton-on-the-Hill, in de groene heuvels van de Cotswolds, heeft zijn eerste kattencafé. Hier woont Molly samen met haar kittens in een waar kattenparadijs, terwijl eigenaresse Debbie de gasten haar huisgemaakte delicatessen serveert. Maar zelfs in deze idyllische omstandigheden loopt niet alles volgens plan.

  Als Debbies zus met een gebroken hart aanklopt bij het café, staat Debbie erop dat ze bij hen blijft logeren, zolang ze maar wil. Maar Linda komt niet alleen. De katten zijn flink van de kaart door de komst van haar woest keffende hond, Beau. En dit is niet het enige wat tegenzit – Molly's bestaan wordt onverwacht bedreigd door een Siamese rivaal. Als een van haar kittens ook nog verdwijnt, is het maar de vraag of de aanstaande feestdagen wel zo feestelijk zullen zijn…

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: nieuwe recensenten

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: #Selfie

 • Ule

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen