• onze waardering

Hoe ik mijn vader redde - Henk Hardeman RECENSIE

Recensie: Hoe ik mijn vader redde - Henk Hardeman

Hoe ik mijn vader redde gaat over de 14-jarige Emma. Emma’s vader is depressief waardoor Emma niet alleen voor hem maar ook voor het huishouden moet zorgen. Maar dan wordt Emma uit huis geplaatst en blijft haar vader alleen achter. Emma weet dat ze alleen weer terug naar huis kan als haar vader weer beter wordt. Daarom komt ze op het idee om haar vaders oude band weer bij elkaar te brengen en ze samen op te laten treden. Maar de band is niet voor niks uit elkaar gegaan…

Het boek heeft een goede opbouw. Je krijgt te zien hoe Emma met haar vader leeft en hoe dit haar beïnvloedt. Vervolgens wordt Emma uit huis geplaatst en je ziet goed de ontwikkeling die Emma doormaakt. Eerst wilt ze koste wat het kost terug bij haar vader zijn. Maar langzaam maar zeker leer je samen met Emma dat het niet verder kan gaan zoals het was. Zowel Emma als haar vader beseffen dat er wat moet veranderen. Het is mooi om te zien hoe beide personages hiermee omgaan.

Hoe ik mijn vader redde bevat veel bijfiguren. Hierdoor heeft schrijver Henk Hardeman sommige personages niet heel goed uitgewerkt. Bij veel bijfiguren blijven na het lezen van dit boek nog veel vragen over. Als je deze bijfiguren beter had leren kennen, was het verhaal sterker geweest.

Het verhaal gaat over serieuze en belangrijke onderwerpen als depressie, verslaving en verlies. Henk Hardeman laat goed de invloed van deze ziektes en gevoelens op een persoon en zijn omgeving zien. Ondanks dat het serieuze onderwerpen zijn, blijft het verhaal luchtig. Hierdoor is het toch een ontspannend boek om te lezen.

Wel is het jammer dat je niet meer van het proces van Emma’s vader zelf te zien krijgt. Emma is uit huis geplaatst en hierdoor ziet ze haar vader niet vaak meer. Iedere keer wanneer je Emma’s vader opnieuw ziet, is hij erg veranderd. Het zou fijn zijn geweest om op een bepaalde manier meer te zien van Emma’s vader. Zijn ontwikkeling is namelijk wel mooi, maar toch is het moeilijk te geloven dat deze ontwikkeling zo snel gaat. 

Tot slot is het verhaal zelf wel heel leuk. Emma’s idee om de band van haar vader bij elkaar te brengen zorgt voor leuke en interessante gebeurtenissen. Zodra je begint met lezen wil je verder blijven lezen en je hebt het boek dan ook snel uit.

Kortom: Hoe ik mijn vader redde is een ontspannend en interessant boek. Hoofdpersonage Emma maakt een mooie ontwikkeling door, net als haar vader. Wel hadden veel bijfiguren beter uitgewerkt kunnen worden. Het boek heeft belangrijke onderwerpen, wat het verhaal interessanter maakt. Ook het verhaal zelf is heel leuk.

Recensie: Hoe ik mijn vader redde - Henk Hardeman

Hoe ik mijn vader redde

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Geestige jeugdroman over een meisje dat alles op alles zet om het leven van haar en haar vader op de rails te houden.

  Emma's vader is depressief sinds haar moeder bij hem weg is. Hij hangt in zijn stoel, blowt en kijkt op YouTube naar het clipje van zijn hit uit de jaren tachtig: "Moedermavo'. Emma draait op voor het hele huishouden. En dan moet ze ook nog huiswerk maken. Om te voorkomen dat de Kinderbescherming haar uit huis plaatst, moet pa nodig in actie komen. Emma verzint een plan: haar vaders oude band moet weer bij elkaar komen. Maar of de andere leden daarop zitten te wachten…

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Over mijn lijk - Jeffrey Archer

 • De beterweter – Marc-Uwe Kling

 • Op zoek naar Beer - Hannah Gold

 • Het onwaarschijnlijke verhaal van Baskerville Hall - Ali Standish

 • Stink tegen Danny - Jenny Mclachlan

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen