• onze waardering

Omdenken in opvoeding - Berthold Gunster RECENSIE

Recensie: Omdenken in opvoeding - Berthold Gunster

Omdenken in opvoeding van Berthold Gunster is een heel praktisch boekje over hoe je problemen bij het opvoeden op een andere manier kunt oplossen. Je leert alles over waarnemen, oplossen, loslaten en omdenken. En dit alles aan de hand van veel praktijkvoorbeelden. 

Omdenken in opvoeding is een vrij dun boekje en de tekst is makkelijk te begrijpen. Hierdoor leest het heel makkelijk weg. Dit maakt het boekje erg laagdrempelig en hierdoor is het goed toe te passen in de praktijk. Ik heb als leerkracht veel van Omdenken in opvoeding opgestoken. Doordat er bij de verschillende manieren van problemen bekijken en aanpakken veel praktijkvoorbeelden staan, is het makkelijk om te buigen naar je eigen situatie. Dit maakt het boek ook erg laagdrempelig en geschikt voor alle ouders en professionals die werken met kinderen. Een mooie toevoeging aan Omdenken in opvoeding is dat er tussendoor paginagrote omdenk-teksten zijn opgenomen. Deze zijn voorzien van een mooie, passende illustratie en geven steeds de kern van het omdenken weer. 

Wat ik erg sterk vind aan Omdenken in opvoeding is dat er steeds benoemd wordt dat je als ouder niet perfect hoeft te zijn. Er is ook hoofdstuk in dit boek gewijd aan de ‘shit-punt-regel’. Ik weet zeker dat veel ouders, maar ook leerkrachten veel van deze regel zullen opsteken en dit ook toe zullen gaan passen. 

Een echte eye-opener in dit boek was voor mij het hoofdstuk over complimenten geven. Van nature ben je gewend om kinderen over alles een compliment te geven, maar Berthold Gunster beschrijft in dit hoofdstuk heel precies waarom je dit nou juist níét zou moeten doen. Ook krijg je van hem tips over hoe het juist wel moet. Dit vond ik erg prettig en maakte dat ik het gelijk kon toepassen in de praktijk. 

Concluderend heeft Berthold Gunster met Omdenken in opvoeding een heel praktisch boekje gemaakt dat iedereen die zelf kinderen heeft, of werkt met kinderen in de kast zou moeten hebben. Door de vele praktijkvoorbeelden heeft iedereen gelijk een idee van hoe hij of zij een probleem aan zou kunnen pakken, of het soms juist los kan laten. 

Recensie: Omdenken in opvoeding - Berthold Gunster

Omdenken in opvoeding

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Kinderen moet je niet opvoeden. Dat is vastdenken. Je moet juist van een probleem een mogelijkheid maken: door te kijken naar wat er is en wat er zou-kunnen-zijn.

    Dit prikkelende boekje vol grappige en ontregelende illustraties laat zien hoe je de techniek van het omdenken kunt inzetten in de opvoeding. Een boek voor iedereen die privé of in het werk met kinderen te maken krijgt.

    Leuk, zo'n boekje over opvoeden, maar...

    ...ik heb geen kinderen ...ik heb pubers ...ik haal al mijn opvoedtips van Instagram ...mijn kinderen wonen bij hun vader ...dit hadden mijn ouders moeten lezen ...onze kinderen zijn braaf ...ik ben een man ...wat een dun boekje ...heb je ze weer, van Omdenken...

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen