• onze waardering

Hazels Pentakel - Marte Jongbloed RECENSIE

Recensie: Hazels Pentakel - Marte Jongbloed

Hazels Pentakel van Marte Jongbloed is het eerste deel van de trilogie Heksenspiegel en een leuk boek voor kinderen die geïnteresseerd zijn in moderne hekserij.

De zeventienjarige Hazel woont sinds de dood van haar ouders bij haar oom Alfons. Haar ouders zijn omgekomen bij een auto-ongeluk krap een jaar terug, waarbij Hazel ook zwaargewond is geraakt en als gevolg kan ze zich helemaal niets meer herinneren, ook niet van haar leven voor het ongeluk. Dat knaagt aan haar. In het begin was haar oom heel begripvol en trachtte hij het Hazel naar haar zin te maken, maar de laatste maanden is hij een boze en zelfs gewelddadige man geworden. Kort gezegd: Hazel mag niets meer en heeft geen leven. Wanneer een ruzie verschrikkelijk uit de hand loopt, vlucht Hazel weg. Ze wordt in het bos gevonden door een groep mensen waarvan al gauw duidelijk wordt dat het moderne heksen zijn. Geen hocus pocus gedoe, maar mensen die de natuur en de energie van levende materie gebruiken om goed te doen, te helen en te helpen. De leidster van deze coven is Eda, die haar in huis neemt. De groep wil met hun kennis en het gebruik van kruiden en spreuken Hazel beschermen tegen haar oom. Maar al gauw blijkt er veel meer aan de hand en Hazel gelooft ook niet dat haar ouders dood zijn. Bovendien blijkt Hazel, na eerst nog al dat heksengedoe vaag en zweverig gevonden te hebben, een natuurtalent te zijn. Ze gaat dan ook werken in de wiccawinkel van Prosper en zo komt zij steeds meer te weten over haar verleden. Het blijkt dat Hazel het doelwit is van een andere groep heksen die zwarte magie beoefenen.

Marte Jongbloed heeft een prettige schrijfstijl en het boek leest vlot weg. In de aankondiging staat dat het geschikt is voor kinderen vanaf 15 jaar, maar de manier waarop het boek geschreven is, is tamelijk tam voor een spannend YA boek. Ik zou zeggen dat de doelgroep meer rond de 12 – 13 jaar zal liggen, vooral voor meisjes die het leuk vinden om over moderne heksen te lezen. Er komt veel mysterie in voor, maar weinig actie. Hazels Pentakel staat vol met informatie over heksen, rituelen en spreuken, maar het is allemaal teveel zweverig gedoe. Leuk voor de wat jongeren, maar voor de oudere kinderen vanaf 15 zal er na de zoveelste keer dat er weer een ritueel in een kringetje uitgevoerd wordt, vast gezucht worden: ‘boring!’ Marte Jongbloed heeft uitgebreid onderzoek gedaan bij bestaande covens en ze heeft zelfs covenworkshops gevolgd. Al die informatie in Hazels Pentakel zal dan wel correct zijn en als je zelf echt een heks wilt worden, kun je er misschien veel van leren. Maar er gebeurt amper iets nieuws in het verhaal en de clou van het verhaal is flinterdun en zelfs dan wordt er nog niet echt iets opgelost. Dat is duidelijk voor de volgende delen bewaard.

Het is allemaal een beetje simpel voor een YA-boek en wat aan de saaie kant. En sommige dingen liggen er een beetje dik bovenop. Tegenover de goede heksen, die zelf al zeggen dat de mensen naar hen kijken als zijnde ‘een stelletje zweverige hippies’, staat natuurlijk een groep slechte heksen. Die dan heel modern via Internet opereren in een chatgroep. Waar de goede heksen sprookjesnamen hebben als Prosper; Melchior; Isolt; Storm en Medea, hebben de slechte heksen dus online namen als Noctiswoman, Herbalwitch en Wiccahero. Waar de groep vrienden van Hazel waarde hecht aan traditie en kracht uit de natuur, beetje old school dus, gebruiken de slechte heksen de moderne methoden.

Marte Jongbloeds Hazels Pentakel is een leuk begin van een trilogie, al is het verhaal mager. En in mijn ogen geen YA boek maar een jeugdboek. Iets teveel nadruk op de rituelen en het gebruik van kruiden en esoterische hulpmiddelen, maar ik hoop dat het allemaal wat spannender wordt in de volgende delen. Derhalve geef ik dit begin 3 hartjes.

Recensie: Hazels Pentakel - Marte Jongbloed

Heksenspiegel 1 - Hazels pentakel

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Hazels pentakel van Marte Jongbloed is het eerste deel van de Heksenspiegel-trilogie waarin een jonge vrouw alles op alles moet zetten om niet in de handen te vallen van een groep zwarte heksen.
    Sinds haar ouders om onduidelijke redenen zijn vertrokken, woont de 17-jarige Hazel in bij haar oom. Wanneer hij haar een keer in een dronken bui aanvalt, vlucht ze naar het bos net buiten de stad. Daar wordt ze opgevangen door een groep mensen, die witte heksen blijken te zijn. Een van hen ontdekt dat Hazels geheugen is behekst. Dat verklaart ook waarom ze zich zo weinig van vroeger herinnert. Maar wie heeft haar behekst? En waarom? Als ze tijdens een tarotlegging de "doodkaart' trekt, voelt ze zich allesbehalve veilig…

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen