• onze waardering

De Griezelbus 7 - Paul van Loon RECENSIE

Recensie: De Griezelbus 7 - Paul van Loon

In De Griezelbus 7 wordt Onnoval ontvoerd door de Reizigers. Hij komt terecht op de plek waar hij weerwolf mag zijn, waar hij zich niet hoeft te verstoppen of bang hoeft te zijn dat de mensen hem van gedaante zien veranderen. Al snel blijkt dat het wel de bedoeling is dat hij zijn ziel hiervoor moet opgeven aan Ferluci. Dat is het laatste wat Onnoval wil en hij probeert te ontsnappen. Ondertussen zijn zijn vrienden Liselore, Gino, Izzy en schrijver Nol van Paulo op zoek naar Onnoval. Maar of ze op tijd zijn om Onnoval te redden?

De Griezelbus 7 is het achtste deel in de Griezelbus-serie en het vertelt het vervolg op De Griezelbus 6. Toch is De Griezelbus 7 ook zelfstandig te lezen. Ook als je nog nooit een Griezelbus-boek hebt gelezen, is dit boek prima te volgen. Een handig foefje van de schrijver Paul van Loon, zo kunnen meer mensen genieten van dit boek.

Paul van Loon laat het verhaal direct spannend beginnen vanaf de eerste bladzijde. Je zit meteen in het verhaal en je wil het boek ook echt uitlezen. Dit heeft de schrijver erg knap gedaan. Het eerste hoofdstuk is hoofdstuk honderdeenentwintig, in alle boeken van De Griezelbus nummeren de hoofdstukken door. Al met al vertellen alle boeken uit de Griezelbus-serie eigenlijk één groot verhaal.

Onnoval is dus een weerwolf bij volle maan. In het tweede hoofdstuk van dit boek wordt hij ontvoerd. Een spannend stukje, maar zoals in het gehele boek het geval is, wordt het verhaal nergens té eng of té spannend. Voor kinderen vanaf 10 jaar is dit een leuk ‘spookverhaal’ om te lezen, zonder er slapeloze nachten van te krijgen.

‘Sorry, je hebt niets te willen. Zelfs een blinde als ik ziet wat jij bent. En geloof me, ik ken je al langer dan vandaag. Het is je lot. Je bent wat je bent. Maak je geen zorgen. Beginnende weerwolven raken altijd in de problemen. Gelukkig zijn we net op tijd…

Hij steekt een hand in de lucht en wenkt met zijn behaarde wijsvinger. De nagel is krom en scherp. (p.14)

De Griezelbus 7 wordt verteld vanuit twee gezichtspunten. De belevenissen van Onnoval en Liselore wisselen elkaar af in korte hoofdstukken. De overgangen zijn duidelijk, je hebt als lezer gelijk door vanuit welk gezichtspunt je het verhaal leest. Liselore is een goede vriendin van Onnoval. Toch gelooft ze in het begin van het boek Onnoval niet, dat hij bij volle maan in een weerwolf transformeert. Tot ze van Gino, een goede vriend van haar en Onnoval, hoort dat Onnoval is meegenomen door rare figuren in een bus. Achter een zolderraam staat een jongen in zijn pyjama. Een lange slungel, met een punkige kuif. Hij kijkt naar de hoek van de straat waar zojuist de Griezelbus verdwenen is. ‘Vet!’ mompelt hij. ‘Die bus ken ik…’ (p. 15)

Dan raakt het verhaal in een stroomversnelling. Liselore laat school voor wat het is en wil Onnoval redden. Gino gaat een beetje twijfelend met haar mee. Gino’s broer wordt gestrikt om te rijden en ineens is daar ook schrijver Nol van Paulo. Een mooi anagram van Paul van Loon. Blijkbaar is deze figuur in eerder Griezelbus-boeken ook aan de orde geweest, dus er was geen introductie van deze persoon. En als De Griezelbus 7 het eerste boek is dat je van deze serie leest, is het even slikken en weer doorlezen.

Het verhaal wordt ondersteund door pentekeningen in zwart-wit. Details ontbreken aan de illustraties, wat zorgt voor een mysterieuze sfeer. De teksten zijn op sommige punten heerlijk nuchter, bijna droog. Dit zorgt ervoor dat de griezelige zaken uit het boek niet eng zijn om te lezen. Het is een mooi contrast.

Na het laatste hoofdstuk neemt Paul van Loon ons mee naar 15 jaar later, een vooruitblik in de tijd. Je leest in het kort hoe het met Liselore, Gino en Onnoval is zoveel jaar later. Dit duidt erop dat dit het laatste deel is van de Griezelbus. Maar met Paul van Loon weet je het maar nooit…

De Griezelbus 7 is een spannend griezelverhaal. Het neemt je mee naar een voor ons onbekende wereld. Je zal op het puntje van je stoel zitten, maar het verhaal is nergens té eng. Een aanrader voor kinderen vanaf 10 jaar die niet vies zijn van een beetje griezelen.

Recensie: De Griezelbus 7 - Paul van Loon

Griezelbus - De Griezelbus 7

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Terwijl de maan ondergaat, voelt Onnoval zijn oren slinken. De vacht trekt zich terug in zijn huid.
    'Wat ben jij voor duivelswezen!' Zijn aanvaller deinst naar achteren. Onnoval ziet de angst en afschuw op zijn gezicht. Dan rijdt een karavaan van grommende auto's de straat in. Vlak naast Onnoval stopt een reusachtige bus, beschilderd met vampiers, weerwolven, spoken en andere nachtwezens. De koplampen lijken de ogen van een monster. Knarsend schuift het portier open...

    Als Onnoval op een vollemaannacht gewond raakt, wordt hij ontvoerd door de Griezelbus. Hij komt in een woonwagenkamp terecht waar vreemde figuren rondlopen. Zij noemen zichzelf de Reizigers.

    In zijn koortsdromen ziet hij gezichten die hem vaag bekend voorkomen: een meisje met zwart haar, kinderen met doorlopende wenkbrauwen, en... Ferluci. Vanuit de Andere Werkelijkheid echoot zijn stem in Onnovals spitse oren. "Nog even en dan is je zieltje van mij, Onnoval...'

    Ondertussen maakt Liselore zich grote zorgen. Onnoval is in gevaar! Ze haalt Gino over om Onnoval te helpen zoeken. En Izzy kan autorijden. Zegt hij. Maar het autootje raakt van de weg af. Zijn ze op tijd om Onnoval te redden?

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen