• onze waardering

Uit de boomgaard - Stuart Ovenden RECENSIE

Recensie: Uit de boomgaard - Stuart Ovenden

Het kookboek Uit de boomgaard van Stuart Ovenden bevat recepten met verschillende soorten fruit dat in de boomgaard te vinden is. Zoals hij zelf ook al omschrijft zijn het recepten van boom tot bord. Het is leuk dat dit boek per fruitsoort zowel zoete als hartige recepten bevat. Je zou dus een driegangenmenu kunnen samenstellen met allemaal verschillende soorten fruit verwerkt in de gerechten. Het boek bevat een leuke variatie aan wat gemakkelijkere en moeilijkere recepten. Het boek bevat zeer mooie culinaire foto’s van de gerechten. Stuart Ovenden is een foodfotograaf en dit is zeker terug te zien in de foto’s.

Het is leuk dat er een notitie van de schrijver Stuart Ovenden bovenaan iedere pagina staat. De ene keer bevat deze notitie zijn persoonlijke mening over het gerecht. De andere keer betreft het praktische informatie of aanvullende opmerkingen. Dit maakt het kookboek meer dan compleet.

Het zijn wel vaak exclusieve recepten, ze zijn niet zo gemakkelijk te bereiden maar daarom wel origineel. Dit kan de lezer inspiratie geven voor de feestdagen. Het meeste fruit wordt gebruikt in de boomgaarddrankjes. Het is een leuke verrassing dat er zoveel verschillende soorten drankjes gemaakt kunnen worden met appels en peren.

Ook bijzonder is dat er een hoofdstuk gewijd is aan het roken van gerechten. Dit roken gebeurt door middel van appel-, peren-, pruimen- of kersenhoutsnippers. Op deze manier komt het fruit uit de boomgaard op een andere, bijzondere wijze tot zijn recht. Dit roken is gemakkelijker dan je denkt. Stuart schrijft dat je zelfs met een potloodslijper mooie kleine houtsnippers krijgt. Vervolgens kan je een wok met aluminiumfolie bekleden, hier de houtsnippers op strooien en daarna de wok op de barbecue of het fornuis verwarmen. Dit was voor mij compleet nieuw, er is dus helemaal geen dure rookkast nodig om te producten te kunnen roken!

Het recept staat duidelijk en overzichtelijk op één pagina. Je hoeft dus tijdens de bereiding niet te bladeren om het recept geheel te kunnen lezen. Bij de recepten staat niet wat de bereidingstijd van het gerecht is, dit is persoonlijk iets wat ik mis in het boek. Het is toch wel fijn om te weten hoelang je bezig bent met de voorbereiding en bereiding van het gerecht. Stuart Ovenden gebruikt erg lange titels per recept zoals 'opgerolde kleverige honing-mosterdworstspiraal met peren, hazelnoten & knolselderijpuree'. Deze titels maken wel indruk op je gasten wanneer je hen vertelt wat je hebt bereid.

De ingrediënten die gebruikt worden zijn niet de meest bekende producten. Je moet voor sommige gerechten naar speciaalzaken om de ingrediënten te halen.

Witlofsalade met stilton & ingemaakte peren

Bij het doorbladeren van het kookboek viel dit gerecht direct op en kreeg ik gelijk zin om het gerecht te maken. Bij het kopen van de ingrediënten kon ik nergens roodlof vinden dus ik heb dit vervangen door witlof. Het inmaken van de peren kan je het beste een dag van te voren doen, de smaken zijn dan nog meer intens. De ingemaakte peren zagen er bij mij ook anders uit dan op de foto van het gerecht, mogelijk komt dit omdat ik een ander soort peren heb gebruikt. De combinatie peer en blauwe aderkaas kende ik al, ik wist niet dat deze combinatie met witlof erbij ook erg lekker is. Deze combinatie ga ik zeker onthouden en vaker maken. Ik zou dit gerecht vaker als voorgerecht of amuse gaan maken. Ik zou het niet als hoofdgerecht bereiden omdat je dan erg veel kaas, gedroogde kersen enzovoorts moet toevoegen. Het ziet er als hoofdgerecht dan een beetje kaal uit. Op de ingrediëntenlijst staat lijnzaad, maar op de foto van het gerecht is sesamzaad te zien. Ik heb sesamzaad gebruikt, dit smaakte goed.

Camembert in bladerdeeg met kweeperen & gepofte knoflook

In de persoonlijke notitie staat dat het opensnijden van de camembert altijd voor oh’s en ah’s aan tafel zorgt, dit klopt. Het is een prachtig gezicht hoe de kaas eruit loopt. De camembert met peer is een zeer verrassende combinatie. Het inpakken van de camembert is een leuk klusje. Het is wel een machtig gerecht, het is erg veel kaas. Je moet er wel wat groenten en wat gebakken aardappeltjes bijmaken om er een compleet gerecht van te maken. De gepofte knoflook is een leuke toevoeging waar ik zelf nooit op gekomen zou zijn. Er staat alleen niet in het recept hoe deze gepoft moet worden, dat is jammer want het is wel echt een onderdeel van het gerecht. Dit moet je dus nog even ergens opzoeken. Beide recepten zijn gerechten die je zo op een feestdag zou kunnen bereiden!

Het boek krijgt van mij vier hartjes. De recepten zijn wat exclusiever, maar daarom niet minder leuk om uit te proberen en te serveren tijdens speciale gelegenheden. Je moet voor sommige gerechten wel meerdere supermarkten of speciaalzaken af omdat niet alle producten even gemakkelijk verkrijgbaar zijn.

Recensie: Uit de boomgaard - Stuart Ovenden

Uit de Boomgaard

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Een kookboek vol heerlijke recepten uit de boomgaard. Met meer dan 80 zoete en hartige recepten toont Stuart Ovenden nieuwe manieren om bijvoorbeeld appels en peren te verwerken in smakelijke en creatieve gerechten en drankjes. Met prachtige fotografie en fijne tips voor de duurzame kok

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen