• onze waardering

Volg me - Joyce Spijker RECENSIE

Recensie: Volg Me - Joyce Spijker

Volg Me neemt haar lezers mee naar een spookjesachtige wereld waarin 'influencers' een belangrijke rol vertolken. Deze zogenoemde influencers zijn jonge meiden met veel status op social media die hun hele leven met én aan hun volgers op internet delen. Het doel is om zoveel mogelijk volgers te krijgen en hiermee contracten met bekende ketens te verwerven. De sociale perikelen zorgen voor (meer) bekendheid voor deze ketens. 'Want als dat bekende meisje die bepaalde schoenen zo graag draagt, dan móéten ze wel perfect zijn toch'? Achter de schermen blijkt echter dat er veel meer achter de 'glitz and glam' schuilt dan de vele foto's doen vermoeden.

Volg Me begint met een pakkend proloog waarin duidelijk wordt dat eetproblemen een belangrijke rol vertolken in de flamboyante levensstijl die de meiden beleven. Tess zit op een koude wintermiddag op een terras met haar moeder terwijl ze wordt gedwongen om haar tosti op te eten. Joyce Spijker toont met dit simpele voorbeeld de keiharde waarheid en weet meteen een bepaalde toon in haar boek te zetten. Na het proloog komen we direct terecht in de weelderige wereld van EPIC; het Nederlandse talent agency- bedrijf waarmee Thomas, Merlot en Claire vijf jaar geleden de wondere wereld van de influencers in traden. Claire is na deze vijf jaar de stralende ster van het bedrijf geworden, Merlot is haar manager en Thomas zorgt voor de opdrachten en contracten. De roem waarmee de status van Claire gepaard gaat wordt op een indrukwekkende manier verteld, maar ook wordt de andere, meer duistere, kant van het leven blootgelegd. 

Niet alles is echter zo mooi als dat het lijkt. De auteur geeft op een heldere manier de wereld van influencers weer, maar weet ook achterliggende problemen van het bedrijf bespreekbaar te maken. Geldproblemen vereisen meer werkdruk en deze werkdruk heeft uiteindelijk weinig goeds voor de betrokkenen in petto. Nergens is te vinden of het verhaal op waarheid is berust, maar in het nawoord van Volg Me bedankt Spijker bekende social media sterren en hiermee legt ze onbewust de focus op waarheden. 

De schrijfstijl is nergens moeilijk en het verhaal vordert vlot. Er zijn nergens hindernissen te vinden die overwonnen moeten worden en hierdoor is het niveau middelmatig te noemen. Gelukkig heeft Spijker een aantal verrassingen voor haar lezers in petto, wat ervoor zorgt dat het verhaal interessant blijft. Zo schetst ze een compleet beeld van de bijzondere wereld door haar vertelperspectieven af te wisselen. Ook zorgt ze voor een stukje spanning in het boek door fragmenten van privéberichten aan het boek toe te voegen. Deze berichten zijn gericht aan Claire en afkomstig van een nog onbekend persoon. De stukjes hangen samen met de jacht op de waarheid, maar de conclusie wordt pas vrijgegeven op het moment dat de auteur te tijd ervoor rijp acht. Dit is een goede zet, want het voegt spanning toe aan het verhaal. De tensie is slechts gering aanwezig in deze thriller en moet het eigenlijk hebben van de shock die het realisme teweeg brengt. Doordat het onderwerp razend interessant is, wordt het de auteur vergeven geen echte spanningsboog te creëren. Er zijn meer dan genoeg thema's en onderwerpen om de lezers aan de bladzijden gelijmd te houden. 

Volg Me heeft pakkende onderwerpen en weet door haar hoge gehalte aan actualiteit goed door te dringen. Hoewel de schrijfstijl nergens uitzonderlijk is en het gehele boek wat simpel aandoet, weet het toch genoeg te bieden en interessant te blijven. Het geeft een huiveringwekkend realistische kijk op een betoverende sprookjeswereld die voor velen aanhoudend aantrekkelijk is. Misschien dat je mening wordt bijgespijkerd nadat je alle bladzijden van Volg Me hebt verslonden...

Recensie: Volg Me - Joyce Spijker

Volg me

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Volg me van Joyce Spijker is een actuele thriller; een gevaarlijke cocktail van macht, influencers en de façade van het onlinewereldje.

  Claire Kant is een hardwerkende influencer en bouwde dankzij manager Thomas in korte tijd een droomcarrière op. Op beeld lijkt haar leven een sprookje, maar achter de schermen gaat een schrijnende werkelijkheid schuil en legt haar verslechterende gezondheid een bom onder haar succes.

  Thomas de Bruijne ontwikkelde dankzij paradepaardje Claire en de dubieuze financiële hulp van zakenpartner Reinier zijn talent agency tot het meest gewilde influencersbureau van Nederland. Maar nu Claires gezondheid opspeelt, moet hij verder gaan dan ooit om de droom te blijven verkopen.

  Joelle Lammerstee is een documentairemaker en stelt de waarheid boven alles. Ze keurt de bewerkte wereld van influencers geen blik waardig tot haar baan op het spel staat en een docu over Claire haar kan redden. En niet alleen dat. In haar zoektocht naar de waarheid heeft ze een verborgen agenda. Hoe goed kennen we onze naasten? Wat is de echte waarheid in de wereld van influencers en filters?

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De zeven - Rose Wilding

 • Dolende geesten – Hilda Spruit

 • Wie ik ben zonder jou - Susan Muskee

 • Hart van de Duistere - Beau Charlotte

 • Rendez-vous op Montmartre (Bestemming Parijs #2) - Mirjam Mieserius

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen