• onze waardering

Ramen Otaku - Sarah Gavigan RECENSIE

Recensie: Ramen Otaku - Sarah Gavigan

Ramen, de bekende Japanse noedelsoep, maakt steeds meer zijn opmars in Europa. Er openen hier en daar eetgelegenheden die ramen serveren en ook de supermarkten hebben de laatste jaren hun aanbod met aziatische producten uitgebreid.

Noedelsoep klinkt eenvoudig maar ramen is alles behalve eenvoudig. Gelukkig helpt Sarah Gavigan je op weg en neemt ze je mee in de wereld van ramen. Doorheen Ramen Otaku leer je de zeven onderdelen van ramen kennen en ontdek je recepten voor elk onderdeel. Op het einde van het boek worden met al deze onderdelen lekkere kommen ramen in elkaar gestoken en leer je zelf ingrediënten combineren om de lekkerste ramen op tafel toveren.

In Ramen Otaku neemt Sarah Gavigan je mee in de wereld van ramen. Ze deelde haar kookboek in in elf verschillende hoofdstukken, beginnend met haar eigen reis, de geschiedenis van ramen en de basis van ramen verder naar alle verschillende onderdelen die een kom ramen bevat. En op het einde van haar boek toont ze ramenstijlen en -recepten en ramenrecepten van een hoger niveau waar alle verschillende onderdelen uit de voorgaande hoofdstukken in terug komen.

Nadat je alles hebt geleerd over de herkomst van ramen en wat ramen nu eigenlijk zijn, kan je zelf aan de slag gaan in de keuken. Een kom ramen bestaat uit verschillende onderdelen nl. tare, vet, noedels, bouillon en toppings. Deze toppings kunnen nog eens bestaat uit verschillende onderdelen zoals vlees, vis, ramen eieren, groenten,... In de verschillende hoofdstukken vind je telkens enkele recepten van een bepaald onderdeel. Hiermee geeft Sarah Gavigan je een mooie basis om verschillende kommen ramen mee samen te kunnen stellen.

Haar recepten bevatten bijna allemaal foto’s waardoor je op voorhand al goed kan zien hoe het eindresultaat er uit hoort te zien. Verder begint ze meestal met een korte inleiding, gevolgd door duidelijke stappen die je moet volgen. Aan de linkerzijde staat telkens het lijstje met ingrediënten dat je nodig hebt. Al haar recepten zijn op dezelfde manier opgebouwd en dit zorgt ervoor dat je eenvoudig het overzicht kan bewaren.

De recepten voor de effectieve samenstelling van de kommen zijn het ingewikkeldst. Er wordt vaak verwezen naar recepten uit eerdere hoofdstukken waardoor je soms heen en weer zit te bladeren. Om dit te voorkomen maak je best eerst alle onderdelen klaar waarna je pas gaat naar de recepten voor de samenstelling van de kom ramen. Ik denk ook dat dit iets is wat je na enkele keren onder de knie hebt. Ik testte zelf het recept “Tori Paitan ramen met boter” uit en gebruikte hiervoor de mix voor gehaktballen en de ramen eieren uit de voorgaande hoofdstukken.

Mix voor gehaktballen

Voor de bereiding van deze gehaktballen kan je kippengehakt kopen of zelf malen van kippendijen. Het gehakt wordt gekruid met gember, look en lente-ui en daarna rul gebakken of tot balletjes gevormd. Je kan zelf kiezen wat je het lekkerst vindt, omdat het voor mij de eerste keer is dat ik ramen zou eten en bereiden koos ik voor kleine gehaktballetjes, dit leek mij eenvoudiger om op te scheppen samen met de noedels.

Het kruiden en rollen van het gehakt is simpel. Door het bakken van het gehakt krijgt het een lekkere krokante textuur en dit ging erg goed samen bij de zachte noedels. De balletjes zijn ook erg lekker op zich dus als je er te veel zou maken kan je ze ook nog eten als hapje. 

Rameneieren

Eieren kom je vaak tegen in een kom ramen. Het is dan ook de kunst om ze te koken op een manier dat het eiwit gestold is en het eigeel nog een beetje zacht is. Als je de stappen uit het recept goed volgt dan kunnen de ramen eieren onmogelijk mislukken. 

Deze eieren zijn lekker smeuïg en kunnen net zoals de gehaktballetjes ook weer perfect als tussendoortje gegeten worden. Door hun zachte kern zijn ze erg lekker in een kom ramen en geven ze een romig gevoel in je mond als je ze samen met de noedels eet.

Tori Paitan ramen met boter

Eens alle ingrediënten klaar zijn en de nodige voorbereidingen zijn genomen kan je beginnen met het echte werk, het samenstellen van de kom ramen. Dit is een werkje dat wel wat concentratie vereist. Je moet de kommen in de juiste volgorde vullen en ervoor zorgen dat de smaken goed op elkaar zijn afgestemd.  

Aangezien dat dit voor mij de eerste keer was dat ik ramen bereidde heb ik veel moeten opzoeken in het boek en ben ik wel een tijdje bezig geweest met deze laatste stap. Als je dit vaker klaarmaakt denk ik dat je uiteindelijk wel een automatisme ontwikkelt waardoor het steeds vlotter zal gaan.

Het allerbelangrijkste van deze mooie kom ramen was natuurlijk de smaak en deze zat 100% goed. Samen met enkele vrienden heb ik genoten van mijn eerste ramen ervaring en na dit succes durf ik het nog wel eens aan om samen met Sarah Gavigan en Ramen Otaku in de keuken te duiken.

Dit boek krijgt van mij 5 hartjes. Ik denk dat Ramen Otaku zonder twijfel één van de meest volledige kookboeken is als het om de bereiding van ramen gaat. Je ontdekt er de geschiedenis van ramen en leert veel meer dan alleen maar kommen ramen samenstellen. Met de recepten van Sarah Gavigan start je vanaf nul en tover je dankzij haar tips en tricks de lekkerste ramen op tafel.

Recensie: Ramen Otaku - Sarah Gavigan

Ramen Otaku

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    De Amerikaanse Sarah Gavigan is chef-kok van de populaire eetwinkel Otaku. Al Sarahs kennis en kunde over ramen komt rechtstreeks van de tradities rondom dit gerecht. De manier waarop ze de gerechten kookt is daarentegen helemaal van deze tijd. Hoewel het originele verhaal achter deze Japanse "noedelsoepen' vaak iets mysterieus heeft, zijn de meer dan 40 recepten van Gavigan uiterst toegankelijk voor de thuiskok die meer over deze manier van koken wil leren.
    Het fijne is dat Gavigan rekening houdt met de drukke thuiskok, die niet altijd tijd heeft om uren in de keuken te staan. Het resultaat is een praktische en heerlijke kookgids voor de lekkerste ramen thuis. Lees over de geschiedenis en magie van het gerecht, maar ook hoe je de bereiding van dit fantastische gerecht het beste thuis kunt doen.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen