• onze waardering

Everyday Vegan - Ellen Charlotte Marie RECENSIE

Recensie: Everyday Vegan - Ellen Charlotte Marie

Ellen Charlotte Marie probeert met haar derde boek Everyday Vegan vooral te inspireren om vaker veganistisch te gaan koken en meer te gaan bewegen. Door veel plantaardige producten te eten kun je naast werken aan je eigen gezondheid ook direct bijdragen aan een betere planeet.

Het is een kookboek vol met ontzettend mooie Instagramwaardige foto’s. Ze heeft voorin het boek een aantal handige lijsten gezet met Pantry Essentials. Als je zelf nog weinig veganistisch gekookt hebt kunnen veel van deze ingrediënten totaal nieuw voor je zijn. Zo wordt er in het boek gekookt met bijvoorbeeld agaragar (plantaardig bindmiddel), aquafaba (vloeistof uit een blik kikkererwten), kudzu (bindmiddel), geactiveerd houtskool en raw cacaopoeder. Voor de doorgewinterde (vegan) chef zijn dit producten die je vaak wel in de voorraadkast hebt staan.

Bij een veganistische levensstijl is het key om ervoor te zorgen dat je van alle belangrijke voedingsstoffen genoeg binnen krijgt. Zeker als startende veganist kan dit nogal lastig in te schatten zijn. Ik mis in het boek Everyday Vegan de voedingswaarden bij de recepten. Daardoor zou je namelijk makkelijker rekening kunnen houden met een goed gebalanceerd dieet.

De ontbijtrecepten zien er heerlijk uit en de meeste zijn ook redelijk makkelijk te maken. De recepten variëren van groen(t)e sapjes en acai bowls tot pannenkoeken en wafels. Voor iedereen wat wils. Het boek bevat wel meerdere wafelrecepten die er top uitzien, maar hiervoor heb je natuurlijk wel een wafelijzer nodig en die heeft niet iedereen in huis.

Voor (bijna) alle lunch en diner recepten moet je naar een speciaalzaak om alle boodschappen in huis te halen. Gelukkig zijn de instructies bij de recepten kort en daardoor zijn de gerechten vaak makkelijk te bereiden. Er worden in de recepten veel verschillende noten, zaden en kruiden toegevoegd. Als je dit in eerste instantie moet aanschaffen ben je toch wel redelijk wat geld kwijt. Als je deze producten eenmaal in huis hebt en vaker met deze producten gaat koken is dit goed te doen, maar als je dit niet van plan bent te gaan doen is het zonde.

Het boek bevat naast de recepten ook een ‘14 dagen sugar free challenge’ om het bewustzijn van ingrediënten in je voeding te vergroten. Suiker is namelijk ook ‘gewoon’ veganistisch. Het laat je hierdoor direct inzien dat een veganistisch en/of vegetarisch eetpatroon niet direct ‘gezond’ betekend. Het wordt tijdens zo’n challenge direct zichtbaar dat er in veel kant-en-klaar maaltijden, maar ook in veel bewerkte producten, meer (geraffineerde) suikers zitten dan je soms door hebt.

Het is een mooi boek, met mooie recepten en foto’s, maar je moet wel ontzettend veel aanschaffen als je de Pantry Essentials nog niet in huis hebt. Daarnaast is het een nieuwe manier van ingrediënten combineren waar je wellicht nog wat aan moet wennen als je niet vaak veganistisch kookt.

Green Macaroni

Voor dit recept moet je flink wat kruiden en bijzondere ingrediënten in huis halen. Zo heb je onder andere zijden tofoe, edelgistvlokken, kurkuma, herbamare en havermelk nodig. De green macaroni is gelukkig wel makkelijk te maken: alle ingrediënten in de keukenmachine, de groente en pasta koken, alles mengen en 25 minuten de oven in. Het ziet er fancy uit, alleen miste er naar mijn idee toch wel wat smaak. De tofoe is redelijk smaakloos en zelfs de grote hoeveelheid kruiden maakt dat niet helemaal goed. Wellicht had ik nog meer tomaten en basilicum moeten toevoegen om het nog wat extra smaak te geven.

Zie hier het resultaat:

Golden Granola

Zelf granola maken is super makkelijk, al had ik dit eigenlijk nog nooit gedaan. Veel varianten uit de supermarkt bevatten veel suiker en door het zelf te maken kan je een veel gezondere maar ook lekkerdere variant maken. Deze golden granola uit Everyday Vegan is wat mij betreft een heel groot succes. De combinatie van kurkuma, kaneel en kokos zorgt ervoor dat het hele huis lekker ruikt en je een goede voorraad heerlijke zoete (golden) granola hebt.

Ben je al veel bezig met veganistisch koken en wil je wat extra inspiratie opdoen? Dan zou ik Everyday Vegan zeker aanschaffen. Wat mij betreft had er meer uitleg over producten en begeleiding over de levensstijl in het boek mogen staan. Voor de beginner in de wereld van het veganistische koken zijn er boeken die meer inspiratie en begeleiding bieden dan deze. Ben dus je nog niet zo thuis in de wereld van het vegan koken en superfoods, dan zou ik dit kookboek aan je voorbij laten gaan.

Recensie: Everyday Vegan - Ellen Charlotte Marie

Everyday Vegan

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Veganistisch koken is hipper dan ooit! Maar hoe laat je het hele gezin gezond en bewust eten? Ellen Charlotte Marie bewijst dat het kan. Haar nieuwste boek bevat nieuwe recepten, die lekker, gezond en gemakkelijk zijn! Speciaal voor gezinnen met kinderen, zijn er kidsproof recepten die snel en gemakkelijk klaar te maken zijn. Of je nu vegan bent of gewoon gezonder wilt eten: in dit boek vind je de beste inspiratie!

    Ellen daagt je ook uit voor een sugar free challenge, neemt je mee in de wereld van de kombucha en zeewier en toont je hoe een goede voorbereiding in de keuken je week een stuk efficiënter maakt.

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen