• onze waardering

Een smerig dier - Paul Baeten RECENSIE

Recensie: Een smerig dier - Paul Baeten

In de span van een maand krijgt de zevendertigjarige Karel een auto-ongeluk (viel in slaap achter het stuur) en een gebroken voet (trapte tegen een perenboom). Aangezien dit alles samengaat met een hevige depressie wordt hem de keuze voorgelegd om of opgenomen te worden of tijdelijk bij zijn moeder te gaan wonen. Dat hij de zomer van 2019 doorbrengt bij de tweede optie, verandert alles.

Baeten toont in zijn novelle Een smerig dier het verhaal van een man wiens leven veranderde, en hoe dit zijn kijk op het leven veranderde. Het verhaal speelt zich af in brieven aan Karels therapeute waarin hij vertelt over zijn dag en zijn gedachtes. Hierin laat Baeten met veel diepgang de meerdere kanten van depressie (voor velen) zien, maar door de bijna zacht te noemen schrijfstijl komen zijn steken van waarheid wat minder hard aan. Daarnaast ligt de focus vooral op hoe hij de samenleving ziet, en maakt hij hierover doordachte en accurate observaties die je aan het denken zetten. Met deze donkere gedachtes over eindigheid, de nepheid van onze maatschappij en het breekpunt in ieders leven weet Baeten de vinger op de zere plek te leggen en je te raken.

Buiten het onderwerp en de benadering hiervan is Een smerig dier vooral literatuur door de schrijfstijl waar Baeten het hele boek in heeft ondergedompeld. Met zijn prachtige, poëtische woorden weet hij de vlijmscherpe waarheid over te brengen, daarbij niet vergetend genoeg originaliteit toe te voegen; “Tussen drie en vier, zijn geliefkoosde uur. Midden in de claustrofobie van de nacht.”. Deze fijne schrijfstijl zorgt ervoor dat deze zware kost ook leuk is voor mensen die niet erg fan zijn van dit genre.

Karel zelf is een fijn karakter die zijn herkenbare gedachten en acties goed weet over te brengen waardoor je meer begrip en sympathie voor hem ontwikkelt. Het is niet erg storend dat er in Een smerig dier relatief weinig interactie met andere personages is, aangezien dit past bij het lage aantal bladzijdes en de vele tijd die er gestoken wordt in het nadenken over het leven. De subtiele droge humor die af en toe zijn hoofd laat zien maakt het boek helemaal af.

Al met al is Een smerig dier een prachtig boek en een aanrader voor een groot publiek. Het toont diepe insights over depressie en onze maatschappij, maar weet deze zware onderwerpen tegelijkertijd met Baetens poëtische schrijfstijl luchtig en zacht te houden. Een mooi verhaal dat je aan het denken zet.

Recensie: Een smerig dier - Paul Baeten

Een smerig dier

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  "Op twee juni viel ik rond het middaguur in slaap achter het stuur van mijn auto en reed zonder te remmen in een muur van betonnen weginfrastructuur op de A35, enkele kilometers ten noorden van de Frans-Zwitserse grensovergang van Bazel. Ik vloog lang genoeg door de lucht om mij ervan bewust te worden dat ik door de lucht vloog en vond in die zweefvlucht een vreemd soort rust, omgeven door een gloed van geel licht, de felle zon die werd gefilterd door de dunne stof van de airbags. Deze rust werd verstoord toen de auto landde, enkele keren tussen beton links en beton rechts slingerde, en uiteindelijk met veel gekrijs rokend en lekkend tot stilstand kwam.
  Maar het echte drama voltrok zich een maand later, toen ik vanuit een innig verdriet tegen een jonge perenboom trapte en mezelf op die manier een gebroken middenvoetsbeentje bezorgde. Het gevolg was dat ik gedurende vijf weken maar op één been kon rekenen en geblokkeerd zat in het huis van mijn moeder, die ik in lange tijd niet meer had gezien. Het leven was dus slimmer gebleken, en had me aan de kant gezet."
  Met ongeziene openheid schrijft Paul Baeten over eenzaamheid, depressie en angsten. Een smerig dier is een verhelderende getuigenis en een bondgenoot voor iedereen die soms denkt helemaal alleen in de wereld te zijn.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De 6 mooiste boekenwinkels van Nederland

 • Wauw: deze kinderen uit films zijn goed opgedroogd! 

 • 13 dingen die alle book lovers graag zouden willen horen

 • 11 keer beroemde ouders met beroemde kinderen

 • Column van de "eerlijke" recensie: Recensie Archer's Voice

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen