• onze waardering

Onze planeet - Matt Whyman RECENSIE

Recensie: Onze planeet - Matt Whyman

Onze planeet is een prachtige verzameling verhalen over de acht biomen die we op aarde terugvinden en die samen één geheel vormen. Het boek hoort bij de Netflix-serie ‘Our Planet’ en is er speciaal voor de jongste telgen van het gezin.

Onze planeet legt uit hoe belangrijk elke leefomgeving is en hoe ze precies bedreigd wordt. De nadruk ligt dus met name op duurzaamheid en het belang van de bescherming van onze planeet. Het is goed voor ieders bewustwording om langs alle delen van de aarde een kijkje te nemen en te zien wat voor moois ze herbergen. Het zijn met name de verhalen rond planten- of diersoorten die het geheel een persoonlijke toets geven.

De afwisseling tussen adembenemende foto’s, die de spreads soms helemaal vullen en je lijken onder te dompelen in een andere wereld, en de fijne illustraties van Richard Jones geven Onze planeet een heel eigen gevoel mee. Af en toe bieden de illustraties meer vrijheid om precies weer te geven wat er met de tekst wordt bedoeld, maar de levensechte foto’s zijn goed gekozen en gewoonweg prachtig.

Tijdens het lezen knaagt er wel wat en dat is met name de disbalans tussen tekst en het visuele aspect. Waar het laatste je met momenten van je sokken blaast, is de tekst wel erg oppervlakkig en basaal. Het gaat eigenlijk nergens de diepte in en dat is jammer en vooral een gemiste kans. David Attenborough verleent zijn stem aan de serie en schrijft voor dit boek het voorwoord, maar toch blijft ook hij steken bij algemene uitspraken. Misschien was het voor auteur Matt Whyman ook erg moeilijk om in zo een beperkt aantal pagina’s de kern van het probleem aan te raken en dient dit boek puur als smaakmaker.

Overal in de wereld gaan mensen zich steeds meer bewust worden van de noodzaak om hun gewoonten te veranderen, zodat we als mensheid minder impact hebben op de natuur om ons heen. Het is voor onze jeugd dat we dit moeten doen en daarom is het ook erg belangrijk om de jeugd zelf al kennis te laten maken met het begrip duurzaamheid en de achtergrond van dat begrip. Boeken als Onze planeet helpen daarbij en vormen een sterke visuele prikkel, waardoor de aandacht getrokken wordt. Het is daarna wel de zaak om er verder mee aan de slag te gaan want dit boek is meer een reis door al het moois van onze planeet en gaat qua tekst niet echt de diepte in. Toch zullen liefhebbers van de Netflix-serie vast ook genieten van deze mooie gebonden uitgave geschreven door Matt Whyman, die geschikt is voor alle leeftijden.

Recensie: Onze planeet - Matt Whyman

Onze planeet

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Onze planeet is een reis rond de wereld met fotomateriaal en illustraties in prachtig vormgegeven pagina's. Het brengt je van de geïsoleerde wildernis op de Noordpool naar de verbazingwekkende jungles van Zuid-Amerika en de immense Afrikaanse landschappen.
    Je leert over de unieke habitats van onze planeet en over zijn vele bijzondere bewoners.
    'Onze planeet' is het wonderlijke verhaal over die ene plek waar we allemaal thuishoren. 'Onze planeet' komt van de makers van Planet Earth en Blue Planet, en is gebaseerd op de succesvolle Netflix-serie met David Attenborough.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen