• onze waardering

Het beest met de kracht van tien paarden - Lida Dijkstra RECENSIE

Recensie: Het beest met de kracht van tien paarden - Lida Dijkstra

Iedere negen jaar worden er veertien jongeren als offer neergelaten in het labyrint van koning Minos op Kreta. Deze keer zijn er vijf meisjes en negen jongens in de leeftijd van twaalf tot twintig jaar de ‘gelukkigen’ die het mogen proberen om de Minotaurus, die al 27 jaar in het labyrint leeft te verslaan. Gaat het hen lukken of keren ze nooit meer terug net zoals hun voorgangers?

Het beest met de kracht van tien paarden is een prachtige hervertelling van het klassieke Griekse verhaal over Theseus en de Minotaurus. Theseus, zoon van de Atheense koning, wil voor eens en voor altijd afrekenen met de Minotaurus (half stier/half mens). Hij meldt zich vrijwillig aan voor deze moeilijke tocht en verzamelt een aantal jongeren om zich heen die hem hiermee moeten helpen.


Lida Dijkstra slaagt erin om je vanaf de eerste tot de laatste zin te boeien. Het verhaal leest als een trein en Het beest met de kracht van tien paarden is dan ook moeilijk om weg te leggen.
De schrijfstijl van Lida Dijkstra is modern en toegankelijk waardoor dit van oorsprong eeuwenoude verhaal, heel goed aansluit bij de tijd van nu.
Hier en daar is het wat filosofisch wat aanzet tot gedachten over bijvoorbeeld geboorte en de dood.  (De eerste alinea van het boek: waar begint je verhaal? Bij je geboorte? Of al voor je geboorte? Bij de eerste tegenslag die je moet overwinnen? (...) Laatste alinea van het verhaal: Waar eindigt een verhaal? Met het einde van een opdracht of een reis? Met je dood? (...) Eindigt een verhaal ooit? ) Wat is jouw verhaal?

Ben je weleens in Griekenland geweest en heb je daar opgravingen bezocht en fresco’s bekeken? Dan komt Het beest met de kracht van tien paarden nog meer tot leven. Niet? Dan zorgen de illustraties van Djenné Fila voor de juiste sfeer. Ze heeft ongetwijfeld vele afbeeldingen uit de mythologie bekeken want haar illustraties passen perfect bij het verhaal, zowel in kleur: de pasteltinten die we in fresco’s zien, als de beeltenis van de figuren zelf: het hoekige/platte zonder schaduw of diepte. Nog een laatste compliment voor de mooie uitvoering. Het boek heeft een harde kaft, dik papier wat prettig aanvoelt en leeslint. Het verhaal is opgetekend in zwarte letters en het verhaal dat de Minotaurus vertelt is in een rode letter op een gele achtergrond geplaatst waardoor er goed onderscheid gemaakt wordt tussen heden en verleden.

Het beest met de kracht van de tien paarden is niet alleen een boek voor kinderen (leeftijd 13+) met interesse in de Griekse mythologie, maar ook voor kinderen die van een spannend verhaal houden, want dit is zo’n boek dat je niet meer weg legt.

Recensie: Het beest met de kracht van tien paarden - Lida Dijkstra

Het beest met de kracht van tien paarden

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Een schitterende hervertelling voor jong en oud over Theseus en de Minotaurus. Lida Dijkstra gaat verder waar de oude, klassieke verhalen stoppen.



    Het beest met de kracht van tien paarden is de nieuwe hervertelling van Lida Dijkstra over Theseus en de Minotaurus, een verhaal uit de Griekse mythologie. Met prachtige illustraties van Djenné Fila.


    Elke negen jaar worden veertien jongeren geofferd aan de Minotaurus in het labyrint. Alleen zo kan een oorlog tussen Kreta en Athene worden afgewend. Theseus, zoon van de Atheense koning, wil eens en voor altijd afrekenen met de monsterlijke stier-mens, en meldt zich vrijwillig aan. Maar het avontuur ontrolt zich anders dan hij voor ogen heeft…


    Het beest met de kracht van tien paarden is een wervelend verhaal over helden en antihelden, tragische gebeurtenissen en een liefdesgeschiedenis die sterker is dan het noodlot.


    Lida Dijkstra werd voor haar Verhalen voor de vossenbroertjes bekroond met de Vlag en Wimpel en De ring van koning Salomo kreeg een nominatie voor de Woutertje Pieterse Prijs 2017.


    Over De ring van koning Salomo:


    "De auteur (…) levert een schitterende, epische, lyrische tekst, die leest als een lang gedicht, die helemaal tot leven komt als deze voorgelezen wordt. Voor dit boek mag zij van mij een griffel krijgen.'
    Toin Duijx, Friesch Dagblad

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen