• onze waardering

Vers uit de oven - Adja Mehmet RECENSIE

Recensie: Vers uit de oven - Adja Mehmet

De oven is een belangrijk apparaat in de keuken en kan voor tal van bereidingen gebruikt worden. Vers uit de oven van Adja Mehmet helpt je op weg om optimaal gebruik te maken van je oven. Met recepten voor ontbijt, lunch, avondeten en desserts inspireert ze je om de oven vaker te gebruiken.

In Vers uit de oven vind je eenvoudige recepten voor doordeweekse gerechten maar ook feestelijke recepten die net dat tikkeltje meer hebben. Er is geen excuus meer om de oven ter zijde te laten want de recepten van Adja Mehmet inspireren je om de oven bijna dagelijks te gebruiken.

Ik ben dol op ovengerechten en zou het liefst elke dag de maaltijden bereiden in de oven. Een boek zoals Vers uit de oven is voor mij dan ook bijna de hemel op aarde en geeft me enorm veel zin om te gaan koken en nieuwe ovenrecepten te ontdekken die ik kan toevoegen aan mijn lijstje van favorieten.

Als je doorheen het boek bladert valt het je meteen op dat Adja Mehmet veel gebruik heeft gemaakt van kleurrijke foto’s van haar lekkere gerechten. Bij deze foto’s hoort telkens een recept en deze recepten worden allemaal op een duidelijke en overzichtelijke manier weergegeven. De lijst met ingrediënten is duidelijk en de bereidingswijze is kort en bondig. Uit enkele zinnen kan je opmaken wat de bedoeling is en welke handelingen je moet uitvoeren zonder telkens te moeten zoeken waar je weer gebleven was. Dit vind ik een enorm groot pluspunt van dit boek.

Niet alleen de recepten zijn duidelijk, ook de indeling van het boek is erg overzichtelijk. Vers uit de oven begint met een voorwoord, gevolgd door vier hoofdstukken met recepten. Achteraan in het boek staat een overzicht van welke recepten er allemaal in het boek staan, zodat je snel op de juiste pagina bent en via het register kan je recepten opzoeken a.d.h.v. een ingrediënt.

Als je van ovengerechten houdt dan wil je het liefst meteen alle recepten uit dit boek klaarmaken want ze zien er stuk voor stuk even lekker uit. Toch sprongen er voor mij twee gerechten uit die ik besloot uit te testen. Ik maakte de macaroni met kaas en gehakt op Turkse wijze en de gemberzandkoekjes met zeezout-karamel.

Macaroni met kaas en gehakt op Turkse wijze

Macaroni met kaas is een alom bekend gerecht dat erg geliefd is bij de meeste mensen. Er bestaan verschillende varianten van dit gerecht maar een versie met gehakt kende ik nog niet. De bereiding van de macaroni verloopt zoals bij het bereiden van de meeste pasta, alleen worden er hier warme en zuiderse kruiden gebruikt.

Na het koken van de pasta, het maken van de kaassaus en het bakken van het gehakt worden de verschillende laagjes gestapeld en wordt het gerecht gegratineerd in de oven. Dit zorg voor een knapperig korstje en zorgt ervoor dat de kaas en de pasta lekker smeuïg worden. 

De combinatie van de ongewone kruiden, het gehakt en de gesmolten kaas in de oven smaakte erg lekker en voegden ook echt iets toe aan het gerecht. Het leuke aan deze macaroni is dat hij ook lekker smaakt wanneer hij koud is, dus als er nog restjes over zijn is dit leuk en vooral lekker voor de volgende dag.

Gemberzandkoekjes met zeezout-karamel

Zandkoekjes zijn één van mijn lievelingskoekjes en zijn heerlijk als tussendoortje. Meestal maak ik ze klaar op de traditionele wijze dus ik was erg benieuwd naar dit recept. Zowel de ingrediënten als de bakwijze zijn anders als in het standaardrecept dus ik wou deze zandkoekjes erg graag testen.

In plaats van enkel boter, bloem en suiker te gebruiken, werden er aan dit recept ook amandelmeel, verse gember, gemberpoeder en citroensap toegevoegd. Dit zorgde voor een frisse en toch licht pittige smaak en werkte erg goed in combinatie met de standaard ingrediënten.

In plaats van de koekjes allemaal los te bakken, werden deze koekjes in een bakblik gebakken en na het afkoelen gesneden in kleine rechthoekige blokjes zodat ze gemakkelijk in de karamelsaus gedipt kunnen worden.

De bereiding van de karamelsaus was moeilijker als verwacht. In het recept lijkt dit vrij eenvoudig te zijn als je de beschrijving leest maar als je dit voor een eerste keer maakt dan zijn er veel struikelpunten. De eerste keer was de gesmolten suiker gestold, hierna heb ik wat extra tips opgezocht over het maken van karamelsaus en het een tweede keer geprobeerd. Deze keer lukte het gelukkig wel. De combinatie van de koekjes en de karamelsaus was erg lekker en zeker voor herhaling vatbaar.

Dit boek krijgt van mij 4 hartjes. De recepten zien er allemaal enorm lekker uit en ook de vormgeving van Vers uit de oven is praktisch en spreekt aan. Adja Mehmet weet duidelijk waar ze mee bezig is en laat iedereen genieten van haar lekkere oven gerechten.

Recensie: Vers uit de oven - Adja Mehmet

Vers uit de oven

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Je oven is het Zwitserse zakmes onder de keukenapparatuur. Hij kan bakken, roosteren, grillen, deeg laten garen, crackers krokant maken, groenten karamelliseren en fruit zachter maken. De oven is dus bij uitstek geschikt om tal van gerechten geheel of gedeeltelijk in te bereiden. Door middel van eenvoudige tips en trucs leert dit boek je hoe je zo optimaal mogelijk gebruik kunt maken van je oven en geeft je bovendien een verzameling succesgerechten die je keer op keer wil maken.
    'Vers uit de oven' bevat veelzijdige en verrassende recepten voor snelle en makkelijke doordeweekse maaltijden, wat meer uitgebreide gerechten, gerechten waarin groente de hoofdrol heeft, gezonde en gezinsvriendelijke opties en een aantal voor speciale gelegenheden. Haal meer uit je oven dan tot nu toe en bereid de lekkerste ontbijtjes, lunchgerechten en hartige snacks, avondeten en zoet.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Thuiskomst - Reina Crispijn

  • Waar we gaan is nacht - Tracey Rose Peyton

  • De moord in inkt - Helen Cox

  • De boom die een wereld was - Yorick Goldewijk

  • Tussen twee kwaden - Laura Diane

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen