• onze waardering

Energy & Vegan - Alexander Gershberg RECENSIE

Recensie: Energy & Vegan - Alexander Gershberg

In de eerste hoofdstukken van Energy & Vegan probeert Alexander Gershberg uit te leggen wat hij bedoelt met energie en wat dit inhoudt voor je manier van eten. Het zijn wel hoofdstukken waar je je even doorheen moet bijten. De begrippen Yin (opgaand, opwaarts, verspreidend) en Yang (neerwaarts, inwaarts, samentrekkend) worden uitgelegd en vertaald naar wat dit voor voedsel betekent. Verder wordt uitgelegd dat Yin en Yang nog kunnen worden opgedeeld in vijf subcategorieën, die Gershberg vervolgens gebruikt als hoofdstukindeling voor zijn gerechten: Vuur (oppeppend), Aarde (ontspannend), Metaal (krachtig), Water (diep) en Boom (licht). Zoek in het boek je gemoedstoestand op (bijvoorbeeld zwaarmoedig, bazig, moe, chaotisch of juist emotioneel) en kijk uit welke hoofdstuk je het beste een gerecht kan maken. Voor mij gaat het misschien allemaal wat ver, maar gelukkig is Energy & Vegan ook nog gewoon een kookboek vol met vegan recepten die goed maakbaar zijn, tenminste als je je zelf de tijd gunt om even langs de toko of een biologische winkel te gaan. In de meeste recepten gebruikt Alexander Gershberg namelijk ingrediënten die uitsluitend daar verkrijgbaar zijn. Het maakt de recepten daardoor wel nét even anders.

Kijken we achter in Energy & Vegan dan geeft Alexander Gershberg een aantal voorbeeldmenu’s. Het is belangrijk verschillende gerechten met verschillende energie te eten, met de nadruk op dat wat je op dat moment het meeste nodig hebt.
Ook handig is de beschrijving van de minder bekende ingrediënten, als umeboshi en amazake, mét de plaats waar die gekocht kunnen worden.
Tot slot vinden we achterin een uitgebreid register én een wetenschappelijke onderbouwing waarom het beter is plantaardig te eten.

Terug naar de recepten. Die beginnen met ‘Licht’. De energie van de lente. Het hoofdstuk begint ook met een uitleg over de recepten die in het teken staan van verjonging en vernieuwing. Zo treffen we een frisse lentebouillon met Chinese kool en een pittige salade van spitskool, koolrabi & zonnebloempitten. Ook in dit hoofdstuk een uitleg over lactofermentatie, waarom je dat zou doen en waarom je dit zou moeten eten. Ik maakte hiervan de kort gefermenteerde radijsjes. Heerlijk licht en scherp.


Het tweede hoofdstuk is ‘oppeppend’, een hoofdstuk dat hoort bij de zomer. Daarom natuurlijk ook veel zomergroenten als courgette, tomaat, avocado en bimi. Soms gaat de uitleg van recepten wat verder dan een eenvoudige beschrijving, zo legt Alexander Gershberg uitgebreid uit hoe je gyoza maakt en hoe je de lekkerste kimchi maakt.
Het hoofdstuk ‘ontspannend’ staat gelijk aan de nazomer. Groenten die daarbij horen zijn vaak ronde en zoete groenten: pompoenen, uien, kolen, zoete aardappelen en koolrabi. In dit hoofdstuk ook een paar pagina’s over ontbijt en ontbijtpap.
Het hoofdstuk ‘Krachtig’ is vooral gericht op de darmen. Het hoofdstuk begint met een uitleg daarover. Ook leren we hoe we onze eigen misopasta kunnen maken. In de recepten komen we bijvoorbeeld vaak wortel (yang) tegen.
Het laatste hoofdstuk in Energy & Vegan heet ‘Diep’. Diepe energie zorgt ervoor dat je langer en zwaarder werk aan kunt, aldus Alexander Gershberg. Er wordt veel gebruik gemaakt van bonen én er is een uitleg over hoe je seitan zelf kan maken. Een veganistisch ingrediënt waar ik zelf ook vaak gebruik van maak in stoofpotten. Toch koos ik er deze keer niet voor. Ik maakte wel een stoofpot, maar dan met grote witte bonen, cherrytomaten en snijbiet, al verving ik laatstgenoemde vanwege de verkrijgbaarheid voor spinazie. Gewoon een heerlijke stoofpot met komijn. Overigens stond er wel een foutje in de ingrediëntenlijst, daar stonden namelijk gewone tomaten in blokjes gesneden terwijl de foto en de naam van het recept (gehalveerde) cherrytomaatjes bevatten. Het zal beide kunnen!

Energy & Vegan gaat, door de gedachte erachter, net iets verder dan een gewoon (vegan) kookboek. Hier en daar wat zweverig maar van de andere kant gewoon heerlijke recepten.

Recensie: Energy & Vegan - Alexander Gershberg

Energy & Vegan

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Energy & Vegan gaat over de positieve effecten die eten op ons lichaam en geest kan hebben, gebaseerd op de rijke traditie van de Chinese geneeskunde. Voedsel bevat energie, en kan ons op allerlei manieren beïnvloeden.

    Met geestige anekdotes en treffende voorbeelden uit het dagelijks leven maakt Alexander deze voor velen nog onbekende kennis toegankelijk. Door de principes steeds op een verfrissende en begrijpelijke manier uit te leggen, wordt elk recept een sleutel tot meer balans, meer energie of meer ontspanning.
    Het boek staat vol recepten zoals een lichte salade van haricots verts en zeewier met amandelcrème, lotuswortel met tofutartaar in tempura, een hartige Tel Aviv-salade, een pizza van polenta en een explosieve, spicy ramen-bowl.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen