• onze waardering

Drie uur - Rosamund Lupton RECENSIE

Recensie: Drie uur - Rosamund Lupton

Op een koude winterdag wordt een vooruitstrevende Engelse school opgeschrikt door een brute aanval: een gewapende man dringt de school binnen. Iedereen verschuilt zich waar ze maar kunnen en ontsnapping lijkt uitgesloten. Wie is deze man en waarom valt hij de school aan? Kunnen de leraren en kinderen ontsnappen?

Drie uur van Rosamund Lupton is een indrukwekkend boek met heftige thema’s.

Het boek begint midden in alle actie met een scene die direct de toon zet. Hierdoor wordt je meteen het verhaal ingezogen en dat verhaal laat je vervolgens niet meer los. Het boek is daardoor moeilijk weg te leggen.

Drie uur is goed geschreven en blijft spannend gedurende het hele verhaal. Zo blijkt al gauw dat dit geen random shooting is, maar dat er een specifieke reden is waarom de school wordt aangevallen. Maar welke reden? Op ongeveer 1/3 van het boek is er een grote plot twist. Rosamund Lupton zet je in eerste instantie heel slim op het verkeerde been, maar vlak voordat de plot twist gebeurd, krijg je al puzzelend een vermoeden. En ook op het laatst heeft Rosamund Lupton nog verrassingen voor je in petto: verrassingen waarvan je wel vermoed dat ze er aan zitten te komen, maar waarvan je niet weet welke vorm ze zullen aannemen.

Bovenaan elk hoofdstuk staat de tijd waarop dat hoofdstuk zich afspeelt. Drie uur speelt zich af in een tijdspanne van in totaal drie uur. Er gebeurd heel veel, maar het voelt nergens gehaast aan. Je krijgt de tijd om de personages, hun achtergronden en hun onderlinge relaties te leren kennen.

Je leest vanuit meerdere perspectieven. Zo komen er leraren, kinderen, een moeder en een inspecteur aan het woord. Het is makkelijk om je in te leven in elk van hen en hun angst en verdriet voel je heel duidelijk. Daardoor voelt het alsof je ze echt leert kennen. Maar is dat ook zo? Zijn ze wel betrouwbare vertellers?

Al met al is Drie uur een enorm aangrijpend en indrukwekkend boek, dat slim in elkaar zit en de spanning er goed in weet te houden. Het is een boek dat je niet vergeet zodra je het dichtslaat. Ik geef dit boek 5 hartjes.

Recensie: Drie uur - Rosamund Lupton

Drie uur

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Op een koude winterdag wordt een vooruitstrevende -Engelse kostschool opgeschrikt door een brute gijzeling. Vijf leerlingen verschansen zich in de schoolbibliotheek. Een van hen, Hannah, probeert hun zwaargewonde leraar te verzorgen terwijl ze de man die hem neerschoot door de gang heen en weer hoort lopen. Aan de andere kant van de school, in het theater, gaat de repetitie van Shakespeares Macbeth -gewoon door. Het theater is net een bunker, de veiligste plek van de school, en lerares Daphne besluit dat afleiding op dit moment het beste is om de kinderen zich veilig te laten voelen.

  In het bos rondom de school rent de veertienjarige Rafi door de sneeuw, op zoek naar zijn broertje Basi. De hele kleuterschool is al geëvacueerd, maar het kleine Syrische jongetje is spoorloos. Buiten de hekken wacht Beth, een van de moeders, wanhopig op nieuws. Ook haar puberzoon Jamie is nog niet gevonden.

  De dader heeft aangekondigd dat drie uur na het eerste schot de school zal worden opgeblazen. Wie is hij? Is hij alleen? En waarom heeft hij het gemunt op deze school? Terwijl de angstaanjagende waarheid stukje bij beetje aan het licht komt, tikt de klok meedogenloos door…
   

   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De dochter die goed wilde doen - Corine Hartman

 • Sensation Island - Thysia Huisman

 • Alle weetjes over Taylor Swift - Arie Kaplan

 • Harteloos - Elsie Silver

 • Dochter van twee werelden – Sarah Lark

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen