• onze waardering

Als de nacht eindigt - Laura Diane RECENSIE

Recensie: Als de nacht eindigt - Laura Diane

Je onder de grond opsluiten zodra de zon opkomt en weer tevoorschijn komen wanneer hij ondergaat. Dit is de realiteit voor de zeventienjarige Lya Marlow, die zich al haar hele moet schuilhouden voor de zon. Sinds de zonnevlam op 2 augustus 2108 de helft van de bevolking heeft weggevaagd mag niemand meer overdag naar buiten. Wie dat wel doet wordt verbrand op straat teruggevonden. Dan wordt Lya’s vader, die het middelpunt van haar leven vormde, ongeneeslijk ziek en ze kan het niet aanzien hem te zien wegkwijnen. Ze besluit dat ze alles even achter zich wil laten en overtuigt twee vriendinnen ’s nachts met haar mee te gaan op een kort avontuur. Onderweg naar een volgend dorpje komen ze twee mysterieuze jongens tegen die hen vertellen dat ze al jaren niet meer bang hoeven te zijn voor de zon. Maar wie verbrand dan de lichamen op straat? En waarom zouden ze nog steeds in het duister gevangen gehouden worden? De jongens zijn zelf op de vlucht, maar waarvoor of voor wie?

Als de nacht eindigt is een dystopisch verhaal dat de titel eer aandoet. Zowel aan het begin als het einde van het verhaal heeft de titel zo zijn eigen betekenis. Het verhaal bouwt zeer gestaag op en weet van begin tot eind de aandacht vast te houden. De wereld van Lya zet je in eerste instantie aan het denken. Het lijkt ondertussen al niet meer zo onaannemelijk dat de zon in de toekomst een bedreiging zal kunnen vormen voor onze aarde en er zich verschillende natuurrampen kunnen voordoen. Dit onderwerp zet je aan het nadenken. Het personage Lya leert op school en van haar ouders hoe de aarde eruit heeft gezien en hoe blauw de lucht was. Ze is ervan overtuigd het nooit meer te kunnen meemaken. De ene twist na de andere volgen elkaar echter op in het verhaal en niets is zoals het lijkt. Want niet langer is de natuur onze vijand, maar slechts één persoon…

De spanningsopbouw in Als de nacht eindigt is sterk geschreven door auteur Laura Diane en de lezer maakt van dichtbij de persoonlijke ontwikkelingen van Lya mee, net als haar ontdekkingen. Wat een erg belangrijk verweven thema is in deze young adult is de vader-dochterrelatie. Van begin af aan wordt duidelijk gemaakt dat Lya’s vader een speciale betekenis heeft voor haar en dat hij op sterven ligt. Maar wat pas gaandeweg in de hoofdstukken duidelijk wordt is waarom hij zoveel betekent en waarom Lya zoveel pijn heeft als ze denkt aan haar vader, terwijl hij nog niet is overleden. Diane laat hier een bepaald mysterie omheen hangen, dat menig lezer zal kunnen waarderen. Haar schrijfwijze is overigens zeer prettig en doordat het verhaal vanuit het personage van Lya is geschreven, is de ontdekkingstocht voor de lezer net zo spannend als voor het personage zelf.

Als de nacht eindigt is een uitgemeten verhaal voor de young adult doelgroep. De mooie hardcover uitgave met een nét iets grotere letter is fijn opgezet en de hoofdstukken worden geïllustreerd door een doordacht plaatje van de maan. Diane heeft met haar debuut een gemakkelijk te lezen dystopisch verhaal geschreven boordevol spanning en dat vooral veel te vroeg eindigt. Zodra de roman uitgelezen is, heb je het idee dat er nog veel meer hoort te gebeuren. Het verhaal dat slechts tweehonderd pagina’s telt had dan ook nog even wat langer mogen doorgaan. Voor diegenen die er nog lang niet klaar mee zijn wordt het hopen dat Diane een vervolg zal schrijven.

Recensie: Als de nacht eindigt - Laura Diane

Als de nacht eindigt

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Een dystopisch debuut. Donker, maar met een sprankeltje hoop, glinsterend als de zonsopgang. Voor young adults.
  Lya Marlow heeft nog nooit de zon gezien. Sinds een verwoestende zonnevlam de helft van de bevolking wegvaagde, gaat niemand overdag nog naar buiten. Gevangen in haar eigen huis kijkt ze toe hoe haar sterke vader langzaam wegkwijnt door een ongeneeslijke ziekte, terwijl haar moeder druk bezig is met het plannen van de toekomst van haar enige dochter. Lya voelt dat ze moét ontsnappen, al is het maar voor één dag …

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Twisted Lies - Ana Huang

 • Koude harten - Gunnar Staalesen

 • De verborgen boekwinkel - Evie Woods

 • Legendes & Lattes - Travis Baldree

 • De Rode Woestijn - Paula Isphording

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen