• onze waardering

Stoofbijbel - Julius Jaspers RECENSIE

Recensie: Stoofbijbel - Julius Jaspers

Er is weer een nieuwe kookbijbel! Dit keer is het de Stoofbijbel. De Stoofbijbel bevat vele heerlijke gerechten van topkok Julius Jaspers. Het kookboek bevat zo’n 150 recepten voor heerlijke stoofgerechten. Het boek is ingedeeld in de hoofdstukken groenten, gevogelte, kalf, lam, rund, varken, wild, vis en vruchten. Elk hoofdstuk bevat minimaal tien recepten, er is dus voldoende keus en afwisseling mogelijk. Bijna elk recept wordt ingeleid met een kort verhaaltje waardoor je meer leert over de herkomst of het ontstaan van een gerecht.

Naast stoofgerechten staan er voorin het boek ook meerdere basisrecepten zoals voor mayonaise of een chilisaus. Met deze basisrecepten kan je een complete maaltijd helemaal zelf maken. Dit boek is zowel perfect voor beginnende thuiskoks als voor gevorderde thuiskoks. Er staat naast de recepten veel uitleg over het keukengerei en soorten pannen die je kan gebruiken. De plaatjes van de pannen komen boven elk gerecht weer terug, zo zie je in één oogopslag welke pan of pannen je nodig hebt voor een gerecht.

Bij veel gerechten staat een foto, maar niet bij allemaal. Vaak ben je na het lezen van het recept benieuwd hoe een gerecht er dan uit zal zien, dus het ontbreken van een foto is dan soms wel jammer. De recepten zijn kort en bondig opgeschreven waardoor ze goed te doorlopen zijn. Wat mist is een bereidingstijd bovenaan of naast een recept. Je moet een recept nu eerst helemaal doorlezen voordat je weet hoelang je ongeveer bezig bent, dit maakt het recept net niet helemaal compleet. Voor het overzicht zou het beter zijn geweest als de complete bereidingstijd er bij geschreven zou zijn.

Achterin het boek staan er een receptenindex en een ingrediëntenregister. Deze laatste is ideaal wanneer je een product over hebt dat op moet. Je kan hiermee gemakkelijk een recept opzoeken zodat je de rest erbij kan kopen en het product kan verwerken. Wanneer je het kookboek doorbladert geeft het rust door de niet te volle pagina’s en geeft een warme sfeer door de foto’s. Het is een zeer prettig boek om door te bladeren en mee te koken.

Boeuf stroganoff

Ik was op zoek naar een gerecht om na werktijd te maken, ik was laat thuis en had geen tijd voor een gerecht dat lange tijd moest stoven. In de stoofbijbel staan gelukkig ook gerechten die niet heel lang hoeven te stoven en sneller klaar zijn, een voorbeeld hiervan is de boeuf stroganoff. De introductie boven het recept leert ons dat het een van origine Russisch recept uit de keukens van de familie Stroganov is. Het recept is in vijf hele korte stappen (zinnen) opgeschreven waardoor je elke handeling direct zonder na te lezen kunt uitvoeren. Het gerecht smaakte erg naar crème fraîche, als ik de boeuf stroganoff nog een keer zou maken, zal ik dit in het vervolg met minder crème fraîche doen. Er gaan 900 gram runderbiefstukreepjes in het gerecht, het is dus niet zo goedkoop maar wel heerlijk van smaak. De overige ingrediënten waren prima in verhouding tot elkaar.

Boeuf bourguignon

Op een koude en natte dag in januari had ik zin om na het boodschappen doen de rest van de dag binnen te zitten en een gerecht te maken waarvan het huis lekker zou gaan ruiken. Ik kwam in het boek dit klassieke gerecht tegen. Het bereiden is simpel, je hoeft er alleen voor te zorgen dat je alle producten in huis hebt en het recept volgt. Het recept is kort en overzichtelijk in stappen opgeschreven en de producten zijn gemakkelijk verkrijgbaar. Wanneer alles in de pan zit laat je de warmte van het fornuis de rest doen. Het laatste kwartier moeten de champignons en ui worden toegevoegd. Als deze bij het vlees in de pan zitten, kan je daarna goed de rijst en groenten maken. Ik had dit gerecht wel eens eerder gemaakt, maar het is nooit zo lekker geweest als met dit recept. Het vlees is zo enorm rijk van smaak, mogelijk dat dit komt door het toevoegen van ontbijtspek en de tijm. Al mijn andere recepten voor boeuf bourguignon gaan de deur uit maar ik houd deze, dit gerecht zal ik nog vaak gaan maken. Voor het stoven moet je de tijd nemen en geduld hebben, maar dan heb je ook wat.

Dit boek krijgt van mij vijf hartjes. Het is een heel mooi boek dat vol staat met mooie recepten. Er is zoveel keuze aan lekkere stoofschotels en een veelvoud aan verschillende producten die je erin kan verwerken, van vis tot groenten en van wild tot gevogelte. Vrijwel alle recepten zijn goed te bereiden voor zowel beginnende als gevorderde koks. Je hoeft zelf alleen het snijwerk te doen, de warmte van het fornuis of de oven doet de rest van de bereiding.

Recensie: Stoofbijbel - Julius Jaspers

Stoofbijbel

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Stoofbijbel is hét naslagwerk voor de stoofliefhebber

  Aan de hand van duidelijke, stapsgewijze instructies, foto's en how-to's laat Julius Jaspers zien hoe je de allerlekkerste stoofgerechten maakt. Van klassiekers als boeuf bourguignon, hazenpeper en gekonfijte eend tot verrassende nieuwe recepten als bloemkool provençale, zeebaars met Ricard en ananas met vanille en cognac toe.

  Meer dan 150 stoofrecepten
  Heldere how-to's en technieken
  Duidelijke stap-voor-stapfoto's
  Uitleg van benodigdheden en -begrippen

  'Goed voorbereiden, de hitte zijn werk laten doen en vaak een stuk later regenereren (een mooi woord voor opwarmen), waarbij je gelijk proeft dat de smaken nog beter zijn geworden. Op mijn lijf geschreven dus, dit thema!'

   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De jacht op de groene diamant - Barbara Laban

 • De bloemist – C.L. Pattison

 • De mooiste tijd van je leven - Esther Verhoef

 • A Touch of Ruin - Scarlett St. Clair

 • De vrouw in het blauw - Elly Griffiths

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen