• onze waardering

Berichten uit de Sahara - Sanmao RECENSIE

Recensie: Berichten uit de Sahara - Sanmao

Sanmao is een Taiwanese schrijfster. Haar boek Berichten uit de Sahara werd voor het eerst gepubliceerd in 1976, in het Chinees. Ze overleed in 1991, maar recent werd dit boek ook vertaald naar het Engels en het Nederlands.  

In Berichten uit de Sahara schrijft Sanmao over hoe het is om in de Sahara te wonen. Verhuizen naar de woestijn is iets waar ze al haar hele leven van droomt, ze omschrijft het zelf als een gevoel van heimwee naar een plek waar ze nog nooit eerder is geweest. De enige die haar verlangen niet in vraag stelt, is José. Hij neemt begin jaren ‘70 een job aan in de Spaanse Sahara, zodat Sanmao bij hem kan komen wonen. De verhalen die Sanmao tijdens deze periode meemaakte, schreef ze neer in dit boek.

Dit boek biedt een uniek perspectief op een tot nog toe redelijk onbekend stukje van de wereld. In Berichten uit de Sahara zien we de Afrikaanse Sahara en haar inwoners door de ogen van een Taiwanese vrouw, die getrouwd is met een Spaanse man. Dat alle verhalen zich eigenlijk in de jaren 70 afspelen, is men al snel vergeten. Over Berichten uit de Sahara beweerde Sanmao zelf dat ze alle gebeurtenissen objectief heeft neergeschreven. En inderdaad, in tegenstelling tot de meeste moderne boeken, probeert ze niet dieper in te gaan op de psyche van haar man of buren. Andere mensen bestaan wel in haar verhalen, maar ze probeert niet tot hun essentie door te dringen. Hun aanwezigheid blijft beperkt tot hun woorden en handelingen. In haar verhalen staan vooral de gebeurtenissen centraal. Dit gegeven, in combinatie met het feit dat de meeste hoofdstukken eigenlijk als aparte verhalen gelezen kunnen worden, zorgt ervoor dat Berichten uit de Sahara soms leest als een parabel waarvan de lessen niet altijd duidelijk zijn.

De unieke manier van vertellen is misschien de grootste drempel bij het beginnen van dit boek. Eens de schrijfstijl wat went, zijn de verhalen zelf, in combinatie met het uniek perspectief van Sanmao, namelijk erg vermakelijk. Zo is het feit dat Sanmao enkel de verhalen neerschrijft, zonder overal haar mening en haar bedenkingen bij te geven, erg verfrissend. Het zorgt er bovendien voor dat de gebeurtenissen aan een sneltempo voorbij komen, en er geen dode momenten in haar boek zitten. Dat de absurditeit en geestigheid van haar verhalen hierdoor nog beter uit de verf komen, is ook mooi meegenomen.

Omdat alle hoofdstukken apart gelezen kunnen worden, is er vaak weinig tot geen samenhang tussen de verschillende hoofdstukken. Als die er wel is, zijn de verwijzingen vaak zo miniem dat ze niet altijd te herkennen of te plaatsen zijn. Dit zorgt ervoor dat het niet altijd duidelijk is hoe veel tijd er tussen de verschillende verhalen zit. Al lijkt Sanmao hier zelf ook geen al te groot belang aan te hechten.

Kort samengevat: eens je als lezer gewend bent aan de schrijfstijl, is dit boek een aanrader. Het unieke perspectief van Sanmao en de vele gebeurtenissen die elkaar in sneltempo opvolgen, zorgen voor een erg leuk en entertainend boek dat geschikt is voor alle verhalenliefhebbers.

Recensie: Berichten uit de Sahara - Sanmao

Berichten uit de Sahara

 • Auteur:

  Sanmao
 • Verschenen:

  3 oktober 2019
 • Uitgave:

  ISBN 9789025458546
  Uitgever Atlas
  464 pagina's
 • Uitgever:

  Atlas
 • Genre:

  Biografie
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Sanmao is een fenomeen. Al vanaf de eerste verhalen die in 1974 verschenen in de United Daily News werd ze onderwerp van een ware Sanmao­rage, en nog steeds – bijna een halve eeuw nadat Berichten uit de Sahara voor het eerst is verschenen en een kwarteeuw na haar dood – worden haar boeken herdrukt, gekocht en gelezen, zowel in Taiwan als in China. Zij is nog altijd een voorbeeld voor velen, man, vrouw, jong, oud, en daarmee zeer actueel.
  Sanmao bood haar lezers een blik op een oneindig veel grotere wereld, op het moment dat in de jaren "70 in Taiwan traditioneel nog vooral het belang van familie werd benadrukt. Ze trok naar verre oorden die zelfs nu nog voor de meeste mensen onbekend gebied zijn en produceerde een amalgaam van travelogue, memoir en fictie. Sanmao's Berichten uit de Sahara zijn extra interessant omdat ze een uniek perspectief bieden op dit gekoloniseerde gebied: Sanmao is niet Europees maar ook niet Afrikaans, wit noch zwart, en hoort daarmee niet tot de kolonisators maar ook niet tot de gekoloniseerden. Via haar man is ze verbonden met Spanje, maar tegelijk woont ze in een Sahrawi­wijk. In haar verhalen vertelt ze hoe ze omgaat met zowel Spanjaarden als met lokale Sahrawi.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: #Selfie

 • Ule

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen