• onze waardering

Recensie: Comedy Queen RECENSIE

Recensie: Comedy Queen - Jenny Jägerfeld

Sasha heeft na het overlijden van haar moeder een lijst opgesteld die haar moet helpen om te slagen in het leven. In het zevende en laatste punt op ‘De lijst’ legt Sasha het zichzelf op om ‘Comedy Queen’ te worden. Ze wil een echte stand-up comedian worden.  Als ze iedereen aan het lachen kan maken, zal ze zichzelf vast ook weer gelukkiger voelen. Wat ze niet beseft, is dat tranen af en toe ook bevrijdend kunnen werken…

Jenny Jägerfeld probeert in Comedy queen de stem te zijn van een jong tienermeisje die haar moeder verloren is door zelfmoord. Eigenlijk zitten er in die beschrijving al twee grote thema’s verwerkt. Het is namelijk niet alleen het omgaan met de dood van een ouder, maar ook de manier waarop, waar hoofdpersonage Sasha in dit boek mee te maken krijgt. Een vrij beladen onderwerp dus en dat maakt het niet altijd makkelijk om er op een correcte manier doorheen te laveren. Dat ondervindt ook Jägerfeld. De NUR-code geeft aan dat de doelgroep de leeftijdsklasse 13 tot 15 jaar is, maar dat is toch echt te hoog gegrepen. Het hoofdpersonage zelf wordt net twaalf en is emotioneel zo in de war dat het zelfs voor nog wat jongere kinderen ook heel herkenbaar kan zijn.

Eén van de sterke kanten van Comedy queen is de vriendschap tussen Marta en Sasha. Het zijn beide erg originele types en de combinatie van hen twee is absoluut zuurstokroze vertederend. Aangezien alle nevenpersonages een beetje op de vlakte blijven is het moeilijk om diepgang te vinden in de karakters. Sasha ondervindt zeker een bepaalde mate van evolutie in het boek, maar dat is ook voorspelbaar. Er gebeurt ten aanzien van de karakterontwikkelingen eigenlijk in het hele boek niets spannend en dat is jammer. Een verhaal als dit had met een paar originele elementen een stuk voller aangevoeld en dat had er voor kunnen zorgen dat het ook niet snel vergeten werd. Nu is het nog maar de vraag hoe lang ‘Comedy queen’ zal blijven plakken in het geheugen.

Comedy queen heeft zeker een eigentijds gevoel, door het verwerken van stand-up comedy in het verhaal. Jammer genoeg weegt dat gewoon niet op tegen de vele clichés die volgen, waardoor er toch teleurstelling optreedt na het dichtslaan van het boek. De schrijfstijl van Jenny Jägerfeld voelt erg eenvoudig aan en is eigenlijk het meest geschikt voor jonge tieners.
Ondanks de zware thema’s die verwerkt worden in het verhaal, raakt het boek de lezer niet. Alles blijft teveel op de vlakte en dat is een gemiste kans. Het blijft dus een vlot leesbaar verhaal, waar je je niet aan irriteert, maar dat ook weinig toe te voegen heeft aan wat er al op de markt is.

Recensie: Comedy Queen - Jenny Jägerfeld

Comedy Queen

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Prachtige, bekroonde jeugdroman over een meisje dat met een enorm verdriet overwint met behulp van humor.

    Sasha wordt twaalf, het atoomnummer van magnesium. Haar vader is zevenenveertig, oftewel zilver. En haar moeder? Zij is het zeldzame krypton en zal nooit meer een ander element krijgen. Haar moeder maakte mensen aan het huilen. Vroeger, maar ook nu ze er niet meer is. Haar vader huilt stiekem onder de douche, als hij denkt dat Sasha het niet kan horen. Maar ze hoort het wel, en besluit dat zij nooit zal huilen. Ze bedenkt zeven regels voor zichzelf. Regel zeven is het belangrijkst: word Comedy Queen! Want als iedereen lacht, dan verdwijnen die moeilijke gedachten misschien vanzelf…

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen