• onze waardering

Wapenbroeders - Gerard van Gemert RECENSIE

Recensie: Wapenbroeders - Gerard van Gemert

Het is het jaar 1811 als tweelingbroers Jan en Kees samen met hun beste vriend Anton in het weeshuis wonen en Napoleon Nederland bezet. Al snel gaat het mis en wordt Anton als straf uit het weeshuis gezet. Hij wordt doorverkocht aan Franse soldaten om samen met hun te vechten in het leger van Napoleon.

Jan en Kees zien het niet zitten om hun beste vriend zomaar in de steek te laten en besluiten samen met de soldaten naar buiten te glippen. Ze plannen een ontsnappingspoging en twee van de drie jongens slagen hier in. Enige tijd later besluiten ze richting Berlijn te trekken om daar opgeleid te worden tot soldaten om samen met het leger van de prins van oranje Nederland trachten te bevrijden.

Wapenbroeders speelt zich af in de tijd van Napoleon en vanaf de eerste pagina zit de sfeer meteen goed. Het is echt een reis in de tijd, zowel de namen, de gebruiken als de woorden die de personages gebruiken passen helemaal in deze tijd en het is duidelijk dat de schrijver het belangrijk vond dat alles juist was.

Ook de historische onderdelen van het boek zijn correct, welliswaar vanuit de ogen van fictieve personages beleefd maar de grote lijnen zijn wel correct. Er was in het echt ook een aanslag op Napoleon, er stierven vele soldaten in het koude Rusland en zo verder. 

Tijdens het lezen van Wapenbroeders heb ik erg veel bijgeleerd. Het is zeker geen historisch verslag maar een fictief verhaal met waargebeurde feiten die je helpen de geschiedenis te leren kennen en begrijpen. Tijdens het ontspannen lezen is er heel veel bijgebleven en ik denk dat dit bij tieners net zo zou zijn. Wapenbroeders is daardoor een echte aanrader en een mooie kans om wat bij te leren over de geschiedenis.

Gerard van Gemert en Henry Wilbrink hebben zich niet enkel gefocust op het historische gedeelte van het boek maar ook op het verhaal zelf. De personages Jan, Kees en Anton zijn erg realistisch en lijken recht uit het verleden te komen. Ze hebben het uiterlijk en de gebruiken van vroeger maar toch gaan de lezers zichzelf kunnen herkennen in deze jongens en genieten van hun spannende avonturen.

Ik heb zelf erg genoten van Wapenbroeders en vond het een prachtig jeugdboek. Ik ben er dan ook zeker van dat vele jongeren maar ook volwassenen het verhaal van Gerard van Gemert en Henry Wilbrink erg mooi gaan vinden en het zeker de favoriet van velen zal worden.

Het boek krijgt van mij 4 hartjes. Wapenbroeders is een prachtig verhaal met een leuke informatieve en historische toets. De feiten kloppen, de personages spreken aan. Wat mij betreft hebben Gerard van Gemert en Henry Wilbrink erg mooi boek geschreven dat vele lezers zal plezieren.

Recensie: Wapenbroeders - Gerard van Gemert

Wapenbroeders

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Met de hulp van historicus Henry Wilbrink schreef Gerard van Gemert voor het eerst een boek dat tweehonderd jaar geleden speelt. Een spannend verhaal over oorlog, vriendschap en doorzettingsvermogen voor lezers vanaf 12 jaar.
  In het jaar 1811 wordt Anton als straf uit het Amsterdamse weeshuis gezet waar hij woont. Hij wordt overgedragen aan de Fransen en zal verplicht moeten meevechten met het leger van de Franse keizer Napoleon, dat Holland bezet. De tweelingbroers Jan en Kees gaan achter hun vriend Anton aan. Twee van de drie jongens raken later betrokken bij een mislukte aanslag op Napoleon. Uiteindelijk kunnen ze ontsnappen en vluchten ze richting Berlijn. Tijdens hun militaire opleiding worden de twee vrienden uit elkaar gehaald. Maar aan het eind vechten ze samen tegen de Fransen met de bedoeling hun land te helpen bevrijden.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • 5 x Sinterklaas films voor volwassenen

 • Film & Serie top 6: december 2023

 • Young adult top 6: december 2023

 • Fictie top 6: december 2023

 • Koffers vol liefde - Marli Elisa

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen