• onze waardering

De heilzame tuin - James Wong RECENSIE

Recensie: De heilzame tuin - James Wong

Wie hoofdpijn heeft, neemt een aspirientje. Wie moet hoesten, rent naar de apotheek voor een fles siroop en slecht slaapt, vraagt de dokter misschien om een tabletje. Wat in deze moderne tijd vaak vergeten wordt, is dat veel kwalen verholpen kunnen worden met wat de natuur biedt. Gebruikers van natuurlijke middelen beschouwen ze als goedkoper en minder schadelijk dan de farmaceutische middelen en tot de twintigste eeuw waren ze vaak het enige medicijn dat beschikbaar was.

De heilzame tuin van etnobotanist James Wong laar zien hoe je op een gemakkelijke manier aan de slag kan met bloemen, vruchten, bladeren en wortels van veelvoorkomende planten. Het boek staat vol recepten voor medicinale middeltjes, maar ook voor verzorgingsproducten. Er worden oplossingen gegeven voor onder andere spierpijn, griep, zonnebrand en constipatie. Daarnaast is er aandacht voor het maken van zeep, lippenbalsem, deodorant en gezichtsmaskers. James Wong reikt een heel divers gamma aan natuurlijk middeltjes aan die niet ingewikkeld zijn om te maken. De ingrediënten en de werkwijze worden helder beschreven en de beschrijving gaat gepaard met een korte beschrijving van hoe het medicijn werkt.

Elk recept is voorzien van een kleurenfoto. Die laten vooral een ingrediënt zien of een afgewerkt product. Zo nu en dan is de auteur zelf te zien, terwijl hij aan het werk is. De redactie heeft wel geprobeerd variatie aan te brengen en is daar wonderwel in geslaagd. De heilzame tuin is zo niet alleen een handig naslagwerk geworden, maar ook erg fijn om in te bladeren.

Het boek bevat een index met een top 100 van geneeskrachtige planten en kruiden. Dat is handig voor de beginner om ze te leren herkennen, maar ook om te weten waarvoor ze gebruikt worden en hoe ze kunnen worden gekweekt. Er zijn immers zo’n 50.000 soorten en dat maakt overzicht behouden of een keuze maken niet gemakkelijk. Vooraan in De heilzame tuin staat een beschrijving van de basisingrediënten, benodigdheden en de beste tuinplanten. Wellicht heeft iedereen een fles olijfolie in de kast staan en zaken als bijenwas en glycerine zijn eenvoudig te verkrijgen bij de drogist. Basilicum, munt en rozemarijn zijn planten die ook prima op de vensterbank gedijen en een theepot, een weegschaal en een maatbeker staan wellicht standaard in iedere keuken.

De eenvoud van de recepten maakt het behapbaar, zodat zowel de beginner als de geroutineerde liefhebber ermee aan de slag kan. Wat dat betreft is De heilzame tuin gemakkelijk om mee te werken. De veelheid en diversiteit van de middeltjes maakt dat het een bruikbaar instrument is om mee te experimenteren en in te snuisteren. Handig voor iedereen graag zelf aan de slag gaat met natuurlijke producten.

Een gemakkelijk om te proberen is een lippenbalsem voor gesprongen lippen. Ideaal voor gebruik tijdens de winterperiode. De balsem bevat voedende bestanddelen, is licht ontsmettend en ruikt bovendien best lekker. Doordat de bloemblaadjes eerst enkele dagen moeten marceren, is het nodig om vooruit te plannen, verder is het een eitje en leuk om te doen. Houd er wel rekening mee dat het recept een massa balsem oplevert en dat de nodige potjes voorzien moeten worden.

Wie zijn concentratievermogen wil verbeteren, moet zeker eens de ginkothee proberen. Dit brouwsel met een nootachtige smaak kan perfect gezet worden in een cafetière en is klaar in een wip. Wie wil kan een beetje honing toevoegen om het wat zoeter te maken.

Recensie: De heilzame tuin - James Wong

De heilzame tuin

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    De heilzame tuin laat zien hoe je op een makkelijke en natuurlijke manier huis-tuin-en-keuken-middelen tegen verkoudheden, insectenbeten, slechte adem en andere ongemakken kunt maken. Van bloemen, vruchten, bladeren en wortels van veelvoorkomende bomen, struiken en planten maakt James Wong niet alleen middeltjes voor medicinaal gebruik, maar ook verzorgingsproducten als bodyscrubs, handcrème en lippenbalsem. Het maken van gezonde middelen vergt weinig voorbereiding: aan de hand van de recepten van etnobotanist James Wong kun je zelf crèmes, zalfjes, lotions, theeën en soepen maken, gewoon van de planten die in je vensterbank staan, in de tuin groeien of in het tuincentrum verkrijgbaar zijn. Het maken van een lotion of natuurlijke pijnstiller heeft dan ook niet meer om handen dan het koken van een avondmaaltijd. Daarnaast weet
    je zo zeker dat het middel dat je gebruikt, of het nu cosmetisch of medisch is, volkomen natuurlijk is, zonder extra toevoegingen.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen