• onze waardering

Cats - T.S. Elliot RECENSIE

Recensie: Kobus Kruls Parmantige Kattenboek - T.S. Elliot

De voorkant van dit kleine boekje lijkt op een filmposter, met onderaan Cats en ‘nu in de bioscoop’. Kobus Kruls Parmantige Kattenboek van T.S. Elliot is de inspiratie geweest voor de film Cats, die in december 2019 opnieuw in première in de bioscopen. Voor deze laatste verfilming van dit in 1939 geschreven boekje, is het boek al over de hele wereld vertaal en vormde het de inspiratie voor een van de grote musicalsuccessen aller tijden: Cats.

De voor- en achterkant van het boekje doen een nieuwe opmaak vermoeden, maar wanneer je de eerste pagina’s openslaat is dit schijn bedriegt. In 1985 is de Nederlandse vertaling van Old Possum’s Book of Practical Cats door Gerrit Komrij in het Nederlands vertaald. De illustraties in het boek dateren uit 1972 en zijn gemaakt door Edward Gorey.

Het boek bestaat uit 15 hoofdstukken of gedichten. Het eerste hoofdstuk heet Hoe noem je een kat?, de hoofdstukken die hierop volgen hebben (bijna) allemaal een bijzondere kattennaam als titel. De namen zijn ontzettend goed bedacht; ook is het hierbij leuk om achterin het boek de Engelse naam te lezen, die soms nog bijzonderder is!

De tekeningen in het boek zijn knap gemaakt, maar inmiddels wel wat gedateerd. Het was passender geweest wanneer ze voor deze uitgave, naast de voorkant, ook de tekeningen in het boek, hadden vernieuwd.  Voor de gedichten in het boek moet je echt even de tijd nemen, door het moeilijke en ouderwetse taalgebruik lezen deze niet lekker weg. Het kan natuurlijk ook zijn dat dit te maken heeft met het feit dat het een vertaling is.

Wanneer je je hier eenmaal doorheen hebt geworsteld, zijn het zeker herkenbare gedichten voor kattenliefhebbers. Voor elke kattenliefhebber is er wel een gedicht waar hij zijn kan kan herkennen: Snauwtijger de machokat, Tuk-stuk-rukker de kat die nooit weet wat hij wil of oom Deuteronomium de oude, slaperige kat. De fictieve gedichten doen je absoluut denken aan een bijzondere kattenwereld. Erg knap hoe T.S. Elliot dit alles bedacht en geschreven heeft!

Al met al een leuk boekje om cadeau te doen aan een katten- of gedichtenliefhebber, maar zeker geen boekje dat lekker wegleest vanwege het taalgebruik.

Recensie: Kobus Kruls Parmantige Kattenboek - T.S. Elliot

Kobus Kruls Parmantige Kattenboek

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  -

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: #Selfie

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen