• onze waardering

De schaker en het meisje - Alex Reeve RECENSIE

Recensie: De schaker en het meisje - Alex Reeve

Alex Reeve neemt de lezer in De schaker en het meisje mee terug naar het jaar 1880 in Londen. We volgen Leo Stanhope die een groot geheim met zich meedraagt. Hij is namelijk geboren als vrouw, zijn familie respecteerde zijn keuze om als man door het leven te gaan niet en daar heeft die dus geen contact meer mee. Maar gelukkig heeft die Maria, ze is een prostituee die hij wekelijkse bezoekt en waar hij gevoelens voor heeft gekregen. Hij hoopt haar weg te kunnen halen uit die wereld en met haar te trouwen. Alleen krijgt hij die kans niet meer als tijdens zijn werk in het mortuarium Maria word binnen gebracht. Ze blijkt te zijn vermoord en Leo is de hoofdverdachte. Vastbesloten om haar echte moordenaar te vinden waagt Leo zijn eigen leven terwijl hij het moordmysterie op probeert te lossen.

In De schaker en het meisje schetst Reeve een levendig beeld van de Victoriaanse samenleving en hij laat ook de harde kant ervan zien. Veel van dit boek draait om de worstelingen waar Leo als transgender mee te maken heeft. Hij leefde natuurlijk in een tijd waar je als transgender niet werd geaccepteerd, het was zelfs een misdaad. Deze worstelingen gaven het verhaal een interessante invalshoek. Leo is een sympathiek personage met een krachtig achtergrondverhaal. Je kunt ook niet anders dan hopen dat ook hij zijn geluk gaat vinden. Maar ook de secundaire personages waren zeer interessant en voegde echt iets toe aan het verhaal. Een ding is zeker Reeve weet hoe die sterke personage moet neerzetten. Maar waar de personages sterk waren was het verhaal dat niet. Het mysterie rond de moord was niet meeslepend en door dat het tempo traag was verlies je interesse. Op een gegeven moment moet je echt een beetje door het verhaal heen worstelen, gelukkig verbeterde het tempo wel weer halverwege.

Reeve neemt zijn lezers echt even mee naar het victoriaanse tijdperk door zijn schrijfstijl en levendige beschrijvingen van de samenleving. Maar de plot was traag en houdt de aandacht van de lezer niet vast. Op een gegeven moment ben je ook meer aan het lezen uit nieuwsgierigheid naar de hoofdpersonage dan wie nou de moord op Marie heeft gepleegd. Kortom De schaker en het meisje is een boek met een goed concept, maar de uitwerking laat helaas te wensen over. De vonk die er voor zorgt dat je een boek onmogelijk kan neerleggen mis je in De schaker en het meisje en dat is jammer in een boek waar de personages en setting zo sterk zijn.

Recensie: De schaker en het meisje - Alex Reeve

De schaker en het meisje

 • Auteur:

  Alex Reeve
 • Verschenen:

  10 december 2019
 • Uitgave:

  ISBN 9789026147920
  Uitgever De Fontein
  320 pagina's
 • Uitgever:

  De Fontein
 • Genre:

  Thriller
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Londen, 1880. Leo Stanhope, lijkschouwer, schaakspeler en verliefd op Maria – een prostituee met wie hij van plan is te trouwen. Maar dan wordt Maria's lichaam met ingeslagen schedel opgevist uit de Theems. Leo is verdachte nummer één. Om zichzelf vrij te pleiten gaat Leo op zoek naar de dader, wanhopig om uit handen van de politie te blijven, want Leo verbergt een groot geheim: hij is geboren als vrouw maar leeft als man. En in victoriaans Londen is dat een misdaad waar de dood op staat…

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen