• onze waardering

Recensie: Sluit alle Deuren RECENSIE

Recensie: Sluit alle Deuren - Riley Sager

Riley Sager's Sluit alle Deuren is de derde roman van deze Amerikaanse auteur.

Jules Larsen is een jonge vrouw van 25 jaar, voor wie het leven op z’n zachtst gezegd niet bepaald vriendelijk is geweest. Momenteel zit ze op het dieptepunt. Ontslagen, gedumpt door haar vriend, die vreemd ging en daardoor is zij  ook nog eens dakloos. Haar beste vriendin Chloe biedt haar onderdak, maar dat kan niet lang zo doorgaan. Wanhopig op zoek naar nieuw werk reageert Jules op een kleine vage advertentie, waarin een huisoppasser gezocht wordt. Haar gevoel van onwerkelijkheid stijgt als blijkt dat het een appartement betreft in het Bartholomew Building, een oud iconisch gebouw uit 1919, in gotische stijl, zelfs overvloedig voorzien met gargouilles, de stenen waterspuwers. In het Bartholomew wonen alleen rijken en beroemdheden, die erg op hun privacy gesteld zijn. Het frappante is dat Jules in haar jeugd het boek “Heart of a Dreamer” van de mysterieuze schrijfster Greta Manville heeft gelezen, dat over een meisje ging dat een nieuw leven in New York begon en die in de luxe wereld van het Bartholomew terecht kwam en haar geluk daar vond…net als Jules nu lijkt te gebeuren. Het aanbod is bijna te mooi om waar te zijn. Een fantastisch luxe appartement voor drie maanden en 4.000,- dollar per maand aan salaris. Voor Jules dé oplossing voor al haar problemen. Ze negeert dan ook de vage gevoelens dat er iets niet klopt en al Chloe’s bezwaren, want Chloe vertrouwt het allemaal niet. Jules pakt echter de gelegenheid om haar leven te resetten met beide handen aan.

Riley Sager heeft hiervoor al twee bestsellers geschreven, waarvan er een: De laatste meisjes, momenteel wordt verfilmd. Wat dat betreft zou dit boek Sluit alle deuren, zich eveneens goed lenen voor een film. Riley Sagers schrijfstijl is zo beeldend dat je direct midden in het verhaal zit. Het maakt dat Sluit alle deuren zeker tot een literaire thriller gerekend mag worden. De beschrijving van het gebouw, van de kamers van het appartement, je waant je gewoon binnen. Het roept een vaag idee op van Cluedo, maar alleen in het begin. Al gauw wordt het véél spannender en begin je te denken aan een spookhuis…of toch weer niet…

De sfeer in Sluit alle deuren wordt namelijk steeds mysterieuzer en Riley Sager weet op subtiele wijze wendingen in het verhaal te brengen en op een onderhuidse manier aanwijzingen achter te laten. Je begint in de stukken die in het heden spelen, rare tegenstrijdigheden op te merken en de terugblikken van Jules naar het recente verleden beginnen steeds vreemder en dreigender te worden. De regels waaraan ze zich moet houden in het huis, de andere huisoppassers en bewoners die zich apart gedragen, de mensen die in de loop der jaren verdwenen zijn… De schrijfster van Jules favoriete boek, Greta Manville, blijkt ook in het gebouw te wonen, maar de oude dame reageert vreemd en uitermate grof als Jules haar complimenteert met de enige boekuitgave die zij ooit gehad heeft.

Sluit alle deuren is geschreven in de ik-vorm, vanuit de optiek van Jules Larsen. Het verhaal verloopt vlot en er lopen twee tijdslijnen: het heden en een aantal dagen in het verleden. De gebeurtenissen in het heden zetten de lezer gelijk op scherp, waar de gebeurtenissen in het verleden niet echt spannend beginnen, maar dat contrast is juist heel intrigerend. Je krijgt  wel direct een vaag idee van: ‘als iets te mooi is om waar te zijn, zal het dus ook wel niet waar zijn’.

Als je eenmaal begint met het boek is het zondermeer verslavend. Je wilt het in één ruk uitlezen! Als je op het einde er achter komt dat het Bartholomew gebouw één groot lokaas voor een duivelse val is en je achter de clou komt, blijkt deze werkelijk heel verrassend te zijn en het getuigt zeker van Riley Sagers fantasie, om iets wat wel vaker als een thema gebruikt wordt in boeken en films op deze manier in te vullen. Kortom een echte aanrader en derhalve dan ook 5 hartjes waard.

Recensie: Sluit alle Deuren - Riley Sager

Sluit alle deuren

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Geen bezoek ontvangen. Elke avond moet in het appartement worden doorgebracht. Andere bewoners mogen niet gestoord worden. Dat zijn de enige regels waaraan Jules Larsen zich moet houden bij haar nieuwe baan als housesitter in het exclusieve appartementencomplex Het Bartholomew in Manhattan, New York.

    Jules staat op straat, dus ze is maar wat blij met dit buitenkansje om haar oude leven achter zich te laten. Hoewel ze een beetje uit de toon valt tussen de superrijken, trekt ze wel op met een andere housesitter, Ingrid. Niets is wat het lijkt, vertelt Ingrid, die met de dag angstiger wordt. Jules doet haar verhaal af als onzin, maar dan verdwijnt Ingrid spoorloos en komt Jules erachter dat zij niet de eerste huisoppas is die wordt vermist...

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen