• onze waardering

De Genadigen - Margaret Owen RECENSIE

Recensie: De Genadigen - Margaret Owen

Fie reist samen met een groep Kraaien, de laagste kaste van het land, om overal de pestslachtoffers uit hun lijden te verlossen en uit de dorpen te verwijderen. De Kraaien worden door iedereen uitgespuugd, en daarom moeten ze ook niets hebben van de hogere kasten. Maar wanneer Fie en haar groep de prins en zijn lijfwacht mee moeten nemen, komt ze erachter dat niet alles is wat het lijkt...

De Genadigen is een fantasy boek, geschreven door Margaret Owen. Het is een ontzettend gaaf boek, en alles zit goed in elkaar. Owen heeft voor het schrijven van dit boek een hele wereld opgezet, eentje waarin het land Sabor opgedeeld is in verschillende kasten. Deze zijn allemaal vernoemd naar vogels. De hoogste kaste zijn de Feniksen - de adel. Zij hebben alle recht in handen en de Feniksen en al de andere kasten hebben allemaal een hekel aan de Kraaien. De Kraaien zijn de enige kaste die geen eigen magie hebben, maar hierdoor hebben de goden ze wel een zegening gegeven: ze zijn de enigen die de pest niet kunnen krijgen. Maar; is dit wel echt een zegening?! Want omdat de andere kasten de ziekte wel kunnen krijgen, worden de Kraaien aangewezen om de pestslachtoffers te verwijderen.

Gelukkig zijn er in De Genadigen in iedere kaste mensen met magie, de heksen. Fie heeft heksenkrachten. Hiermee kan zij met botten, maar vooral met tanden, bepaalde magie verrichten. Zo kan ze haar en haar metgezellen onzichtbaar maken voor het oog van anderen, of kijken hoe ver een eventuele achtervolger nog bij hen vandaan is. Dit lijkt allemaal wat ingewikkeld, en dat is het ook, maar des te meer respect voor Margaret Owen, die dit allemaal verzonnen heeft. Doordat er veel uitgelegd moet worden over de wereld waarin Fie leeft, is het cruciaal om in het begin je aandacht echt bij het lezen te houden. Als je iets niet begrijpt of over het hoofd gezien hebt, lees het dan nog eens, want anders zal het je later in de weg zitten. Wanneer je echter eenmaal doorhebt hoe het allemaal in elkaar steekt, zul je zien dat het verhaal je opslokt.

De Genadigen is een toepasselijke naam voor het boek. De leider van iedere groep Kraaien wordt een Baas genoemd. De Baas is degene die bij het pestslachtoffer naar binnen gaat. Meestal is het slachtoffer nog niet dood, en dan moet de Baas deze persoon doden. De zieke vraagt dan om Genade, wat de Kraaien ze dan brengen.

Niet alleen het verhaal, dat goed in elkaar zit en bijzonder goed verzonnen is, maar ook de schrijfstijl van Margaret Owen zijn erg aangenaam. Voor fans van fantasy en een heleboel avontuur is De Genadigen een absolute aanrader! Let er wel op dat je echt je aandacht goed bij het boek moet houden, want anders zul je niet alles begrijpen en dus ook minder kunnen genieten. Dat is dan ook meteen het grootste nadeel aan het boek.

Recensie: De Genadigen - Margaret Owen

De genadigen 1 - De genadigen

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (1 stem)
  • Omschrijving:

    GEEF ZE VUUR. GEEF ZE ANGST.
    Fie leeft volgens één regel: zorg voor je eigen mensen. Ze behoort tot de Kraaien, de laagste kaste van het land. Ze worden opgejaagd, uitgespuugd door de bevolking, en ze hebben vrijwel geen rechten. Toch wordt er verwacht dat ze hun enige plicht vervullen: het ophalen en uit hun lijden verlossen van pestslachtoffers. Dus als Fie met haar Kraaien naar het paleis wordt geroepen voor de kroonprins, hoopt ze uitbetaald te worden voor de rest van haar leven.
    Als blijkt dat kroonprins Jasimir en zijn lijfwacht Tavin hun dood in scène gezet hebben, is Fie klaar om haar verlies te nemen – en misschien ook wel om hen te vermoorden. Ze besluit echter een deal met de prins te sluiten: zij beschermt hem tegen de meedogenloze koningin, prins Jasimir zal de Kraaien beschermen als hij eenmaal regeert.
    De vraag is of dat lukt, met een onvoorspelbare groep Kraaien, weerbarstige magie en het gevaar dat altijd op de loer ligt.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen