• onze waardering

Recensie: Festival RECENSIE

Recensie: Festival - Iris Hermans

Bij uitgeverij Leopold verscheen onlangs het debuutroman van Iris Hermans met de titel Festival. In dit boek volgen we Anna die na haar eindexamen een tussenjaar neemt. In dit tussenjaar besluit ze om naar Barcelona te gaan om Spaans te leren, maar ook om te leren omgaan met haar schuldgevoel en te verwerken wat er afgelopen zomer is gebeurd.

De cover van Festival is erg mooi. De vlinder springt er voor het oog direct uit en past goed bij het verhaal. Gedurende het verhaal komt de vlinder namelijk meerdere keren aan de orde. Ook de tekst die op de cover gedrukt staat: ‘Schuldgevoel reist gewoon met je mee, waar je ook naartoe gaat’ wekt gelijk de interesse van de lezer. Je wordt gelijk nieuwsgierig waarom het hoofdpersonage Anna kampt met een schuldgevoel en hoe zij daarmee omgaat.

Het verhaal van Anna wordt verteld door middel van reguliere hoofdstukken, hoofdstukken met brieven en hoofdstukken met dagboeken. De reguliere hoofdstukken worden verteld vanuit het perspectief van Anna. De brieven worden door Anna geschreven aan haar beste vriendin Eliaan. De dagboeken zijn geschreven door Eliaan. Ze hebben allemaal een ander lettertype, waardoor het in een oogopslag duidelijk is vanuit welk personage je dat hoofdstuk leest. De reguliere hoofdstukken, brieven en dagboeken worden telkens afgewisseld en vormen een leuke manier om het verhaal van Anna te vertellen.

De hoofdstukken zijn niet aan de lange kant, waardoor je vlot door het boek zou kunnen gaan. Wel bleef het verhaal erg oppervlakkig en is de uitwerking van de personages matig. Als lezer kreeg ik niet echt een band met Anna, waardoor het best eenvoudig was om het boek neer te leggen. Wel was het interessant om te ontdekken waarom Anna kampt met een schuldgevoel. Haar ontwikkeling gedurende het boek en haar vriendschap met Eliaan waren ook erg mooi om te lezen.

In Festival komen regelmatig Spaanse woorden voor. Zo zijn de nummers van de hoofdstukken in het Spaans geschreven en kennen de hoofdstukken Spaanse titels. Dat is best een leuke toevoeging aan dit boek. Het gebruik van Spaanse woorden in de lopende tekst van het verhaal is helaas een minder geslaagd idee. Omdat niet alle gebruikte Spaanse woorden algemeen bekend zijn is het soms lastig te begrijpen wat er met een zin wordt bedoeld.

Kortom, Festival had een goed verhaal geweest kunnen zijn als het verhaal en de personages wat meer uitgewerkt waren. Ook had het gebruik van Spaanse woorden in de lopende tekst iets minder gemogen. Het afwisselen van reguliere hoofdstukken met brieven en dagboekpassages is wel een mooie manier om het verhaal te vertellen. Ook past de aantrekkelijke cover goed bij het verhaal.

Recensie: Festival - Iris Hermans

Gap Year - Gap Year - Festival

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Lieve Eli,

    Ik heb onze foto opgehangen. Je weet wel, die ene.

    Met een tevreden grijns en grote ogen vol verwachting.

    Het festival kon beginnen!


    Na haar eindexamen gaat Anna naar Barcelona om Spaans te leren. En nog veel meer. Hoe je heimwee op afstand houdt. Hoe je overleeft in een klas vol nieuwe, maffe mensen. Hoe verslavend muziek blijft. Maar vooral: dat schuldgevoel gewoon met je meegaat. Waar je ook naartoe gaat.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen