• onze waardering

De tweeling - Tessa de Loo RECENSIE

Recensie: De tweeling - Tessa de Loo

Anna en Lotte, een tweeling, ontmoeten elkaar terug na een scheiding van tientallen jaren, ten gevolge van de tweede wereldoorlog. De oorlog heeft niet alleen voor een fysieke scheiding gezorgd: ook mentaal staan Anna en Lotte mijlenver uiteen. Zullen ze terug de hartsvriendinnen worden die ze als kind altijd waren, of blijft de oorlog een te grote krater tussen de twee?

Deze klassieker die in 1993 voor het eerst verscheen, was onmiddellijk een gigantisch succes bij het publiek. En het is niet moeilijk te begrijpen waarom: het emotionele onderwerp, in combinatie met de vlotte schrijfstijl van Tessa de Loo, maken dat je dit boek in één keer wilt uitlezen. De herinneringen die de twee zussen ophalen aan de tweede wereldoorlog zijn even verschillend als hun levens. Doordat vrij vaak gewisseld wordt van perspectief, is er geen tijd voor verveling. De tweeling grijpt je vanaf de eerste bladzijden bij de keel.

Behalve een boeiend verhaal bevat de roman ook historische gebeurtenissen die vrij accuraat worden weergegeven. Anna, aan de ene kant, krijgt een relatie met een nazi, Lotte trouwt dan weer met een joodse man. Van elke zijde worden de gruwelen weergegeven: in de oorlog zijn er enkel verliezers. In het begin van het verhaal blijkt Lotte toch minder te boeien dan Anna: haar verhaal lijkt minder precies neergepend. Soms verliest het wat aan snelheid door Lotte’s (te fel weergegeven) rancune.

De momenten waarop de bejaarde zussen worden omschreven, waren naar mijn gevoel iets te kort. Zeker in het begin is het een wirwar van namen en plaatsen, en daar zou een intermezzo in het heden dan mee kunnen helpen. Maar over het algemeen is De tweeling op een jonger publiek gericht, en dan ook zeer goed leesbaar.

Het einde stemt tot nadenken. Of hoe je nooit mag vergeten te zeggen dat je van iemand houdt. Het is -zonder te veel te verklappen- emotioneel en aangrijpend, en een sterk slot dat mooi op zijn pootjes valt.

Is dit dan een vernieuwende of wereldschokkende roman? Nee. Maar het heeft je wel zin om meer over deze donkere periode van de geschiedenis te lezen, en niemand zal onberoerd blijven bij de levensloop van de zussen. Dat dit op veel scholen verplichte lectuur is, is terecht, en zeker ook geen straf. Tessa de Loo weet met De tweeling de oorlogstijd licht verteerbaar te brengen, op een manier dat het toch lang blijft hangen.

Recensie: De tweeling - Tessa de Loo

De tweeling

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (2 stemmen)
  • Omschrijving:

    Twee bejaarde vrouwen, een Nederlandse en een Duitse, ontmoeten elkaar bij toeval in het Thermaal Instituut van het fameuze kuuroord Spa. Wat ze dan nog niet weten is dat ze samen een al in de kindertijd gescheiden tweeling vormen.

    De volstrekt verhollandste Lotte, die tijdens de oorlog joodse onderduikers heeft beschermd, staat aanvankelijk uiterst wantrouwig tegenover haar hervonden tweelingzus, maar ze wordt door de verhalen van Anna geconfronteerd met de keerzijde van haar eigen werkelijkheid liet lijden van gewone Duitsers in oorlogstijd.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen