• onze waardering

Simplissime, het allermakkelijkste kerstkookboek ter wereld - J.-F. Mallet RECENSIE

Recensie: Simplissime, het allermakkelijkste kerstkookboek ter wereld - J.-F. Mallet

Het begint langzaamaan een indrukwekkende reeks kookboeken te worden van de Franse kookboeken schrijver Jean-François Mallet. De serie Simplissime begon met Het allermakkelijkste kookboek ter wereld. Daarna volgde er een light versie, een studentenversie, een versie met Franse gerechten, een barbecueversie, een pizza-versie, een vegetarische versie enzovoorts en binnenkort verschijnt er een editie met in-30-minuten klaar-recepten. In Nederland verscheen eind vorig jaar Simplissime - Het allermakkelijkste kerstkookboek ter wereld. Het boek bevat 65 recepten voor gerechten die je met kerst zo op tafel kan zetten.

In vergelijking tot Het allermakkelijkste studenten kookboek ter wereld, dat ik eerder recenseerde, vind ik de kerst-editie een stuk minder bruikbaar. Natuurlijk, het voldoet aan de voorwaarden: maximaal 4 stappen en 6 ingrediënten.
Ik vond het heel veel schaal- en schelpdieren zoals oesters, garnalen, langoest en sint-jacobsschelpen en vis (vooral zalm).
Simplissime - het allermakkelijkste kerstkookboek ter wereld bevat dan ook voornamelijk veel voor- en tussengerechtjes. Daarvan zijn er een aantal heel bruikbaar voor je kerstmenu, maar zeker ook voor een gezellig etentje in een ander jaargetijde.

Naast vis zijn er uiteraard ook gerechten met vlees. Er zijn zelfs recepten voor gevulde kalkoen en gans die aan de voorwaarden voldoen. Vaak wordt ook wel duidelijk dat het een uit het Frans vertaald kookboek is. 'Witte pens' en 'eendenmaagjes' zijn niet bepaald ingrediënten die in Nederland volop verkrijgbaar zijn. Al zijn laatstgenoemden erg lekker. Ik kan een ieder dan ook aanraden om, wanneer je in Frankrijk op vakantie bent een aantal blikjes Gesiers de Canard (eendenmaagjes) mee naar huis te nemen. Eigenlijk zijn het de maagspiertjes en heeft het helemaal niets met orgaanvlees of iets dergelijks te maken. Ikzelf neem er ook altijd mee naar huis en dat kwam deze keer goed uit want ik maakte uit Simplissime - het allermakkelijkste kerstkookboek ter wereld een salade van eend en rivierkreeft. Waar naast de eendenmaagjes ook nog gerookte eendenborstfilet, witte druiven, rode sla en peterselie in zit. De eendenmaagjes zijn lauwwarm het lekkerst en zo werden deze dan ook in de eenvoudige heerlijke salade opgediend. Meenemen dus, die eendenmaagjes!

Of het allemaal kerstdinerwaardige recepten zijn kan je je afvragen. Soms bepaalt één ingrediënt dat het iets chique's zou zijn. Aardappelpuree met kipfilet zou ik persoonlijk niet met een kerstdiner op tafel zetten. J.-F. Mallet raspt er wat truffels over en giet er wat truffelolie op. Maar of het daarmee dan een kerstdiner wordt?

Natuurlijk kan een kerstdiner niet zonder een nagerecht. Het boek eindigt dan ook met een aantal eenvoudige desserts. Dat vind ik sowieso fijn, kerst of niet. Desserts zijn vaak een ondergeschoven kindje en dan zijn simpele, maar lekkere dessertrecepten altijd welkom. Een lekker diner sluit je af met een kop goede koffie en een bonbon. Ik maakte uit Simplissime - het allermakkelijkste kerstkookboek ter wereld nog de chocoladetruffels. Gewoon omdat het leuk is om te doen (wanneer je niet vies bent van vuile handen) en omdat ze altijd lekker zijn.

Simplissime - het allermakkelijkste kerstkookboek ter wereld bevat net als alle andere boeken uit de reeks veel handige recepten. Dat ene, net iets exclusievere ingrediënt maakt vaak dat het een kerstgerecht wordt. Zeker handig voor een leuk voor- of tussengerecht!

Recensie: Simplissime, het allermakkelijkste kerstkookboek ter wereld - J.-F. Mallet

Het allermakkelijkste Kerstkookboek

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Je meest relaxte kerst ever? Dat kan met Het allermakkelijkste Kerstkookboek! Want er zijn heus ook snelle feestgerechten, die je in een handomdraai hebt gemaakt. Van Blini's met kaviaar tot een salade met garnalen, en van lychees tot ossenhaas-in-een-jasje: met deze Allergemakkelijkste in je hand, heb je de lekkerste kerst van het land!

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Twisted Lies - Ana Huang

 • Koude harten - Gunnar Staalesen

 • De verborgen boekwinkel - Evie Woods

 • Legendes & Lattes - Travis Baldree

 • De Rode Woestijn - Paula Isphording

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen