• onze waardering

Bouillon - Jean Beddington RECENSIE

Recensie: Bouillon - Jean Beddington

Bouillon, we gebruiken het allemaal in onze keuken maar wat is het? Bouillon komt af van het werkwoord bouillir, dat koken betekent. We maken het door water te koken met afsnijdsels van vlees, vis, gevogelte of groente. Het is een basis voor veel soepen, sauzen en gerechten. In het boek Bouillon neemt Jean Beddington je mee en krijg je een antwoord op al jouw vragen over het uiterlijk, de verschillen en de technieken en werkwijze voor het maken van jouw eigen basisbouillons. Hierna volgen een aantal vlees-, vis-, gevogelte-, wild en groentebouillons, maar ook recepten voor sauzen. Daarna volgen kernhoofdstukken, onderverdeeld in: rund, kalf, gevogelte & konijn, varken, lam, wild, vis-, schaal- en schelpdieren en groente. Bij vrijwel alle gerechten maak je gebruik van één van de basisbouillons die voorin het boek staan.

Gekozen is voor een logische hoofdstuk indeling. Je begint met kennis over bouillon, waarna je zelf een basisbouillon maakt en vervolgens gebruik je deze voor een vlees-, vis of vegetarisch gerecht. Ieder recept is voorzien van een lijst van benodigdheden, waaruit direct duidelijk wordt voor hoeveel liter of aantal personen het bedoeld is. De werkwijze is helder. De recepten zijn ook voorzien van een bereidingstijd. De basisrecepten vormen hier een uitzondering op. Wat ik jammer vind, is dat heel veel gerechten niet voorzien zijn van een foto. Het maken van deze gerechten kost tijd, en hiermee zijn het geen hele toegankelijke of alledaagse recepten.

Het eerste recept uit Bouillon dat ik maakte, was de groentebouillon. Deze groentebouillon was tevens de basis voor het tweede recept dat ik kookte, de paella met groene groenten. De groentebouillon was lekker en smaakte echt naar groente en niet zo ontzettend zout, zoals sommige bouillonblokjes. De paella was ook goed op smaak.

Met Bouillon van Jean Beddington kun je zelf runderbouillon maken, waarmee je vervolgens runderkroketten met dadelchutney kan maken of je maakt kippenfond die je gebruikt voor jouw tamme eendenborst met gegrilde perziken of wat dacht je van visbouillon, waarmee je vissticks van rog met een bijpassende watermeloensalade maakt? Dit boek past bij de trend dat we teruggaan naar de basis en meer tijd en aandacht besteden aan echt koken. Het maken van bouillon vergt namelijk behoorlijk wat tijd in tegenstelling tot de kant- en klare bouillonblokjes die in iedere de supermarkt te koop zijn.

Recensie: Bouillon - Jean Beddington

Bouillon

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Het succes van veel gerechten zit 'm in de bouillon
    Een perfecte bouillon is de basis van veel gerechten – of dat nou een soep, een saus of een gerecht is. In dit boek lees je alles over do's en don'ts, tips en tricks van de chef. Eindelijk weer zo'n boek waarop je teruggrijpt, eentje dat no-nonsense is en nooit teleurstelt.
    Jean Beddington onthult de geheimen achter zo'n perfecte bouillon. Of het er nu een is op basis van groente, gevogelte of vis; in dit boek staan ze allemaal. Want als de bouillon goed is, dan ligt het succes van het gerecht binnen handbereik.
    Maak de gebakken kabeljauwhaas met risotto van gamba's, little gem en tomaten-kappertjessaus, bereid de tomaten- en rode pruimensoep met ricotta en bieslook of probeer de groene groenten in bouillon met couscous, yoghurt en harissasaus.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen