• onze waardering

Je brein aan de pil - Sarah Hill RECENSIE

Recensie: Je brein aan de pil - Sarah Hill

Sarah Hill is onderzoeker en hoogleraar op het gebied van sociale psychologie, gezondheid en relaties. In Je brein aan de pil neemt ze ons mee in wereld van de hormonale anticonceptie. Wat zijn de effecten daarvan op je brein? Hoe uit zich dat op het gebied van partnerkeuze, je psychisch welbevinden en prestaties?

Noem de woorden vrouwenemancipatie en eigen keuzes maken en je denkt al snel aan de anticonceptiepil. Waar je vroeger geen keus had in het uitstellen van kinderen krijgen en je je dus moest neerleggen bij het feit dat een geweldige carrière er waarschijnlijk niet in zat, kregen vrouwen vanaf de jaren '60 ineens die keuze wel.
Vrouwen gingen massaal aan de pil zonder te weten wat de effecten daarvan waren. Door haar eigen ervaring met de pil, pas toen ze stopte merkte ze dat ze zich anders voelde en ging gedragen, werd Sarah Hill nieuwsgierig of dit voor andere vrouwen ook gold waarnaar ze een onderzoek startte dat de basis werd voor Je brein aan de pil.

Je brein aan de pil bestaat uit 3 delen. Deel 1 gaat over de biologie van de mens. Waarin verschillen mannen en vrouwen? Hoe wordt hun gedrag, vanuit hormonaal opzicht, verklaard en wat gebeurd er als je de hormoonbalans zou veranderen door het slikken van de anticonceptiepil? Hill ontdekte dat de pil wel of niet slikken een enorme invloed heeft partnerkeuze, zin in seks, eetpatroon, uitstraling en gemoedstoestand. In deel 2 gaat ze hier dieper op in door uit te leggen hoe de pil werkt, welke verschillende soorten er zijn en wat de relatie is tot depressiviteit. Deel 3 is een soort eindconclusie in de vorm van een advies aan haar dochter, nu 11 jaar oud, over het wel/niet slikken van de pil. Uiteindelijk is het je eigen keuze, maar Hill vindt dat vrouwen te weinig nadenken over de effecten op het brein en klachten te snel wegwuiven onder het mom van 'het hoort er bij'. Depressieve gedachten horen er niet bij stelt zij, en het zou goed zijn om een tijdje te stoppen met de pil om te kijken hoe je je voelt. Kan je niet zonder (vanwege PMS-klachten, zwangerschap willen voorkomen) maar heb je toch klachten wissel dan van pil. Neem de tijd hiervoor, houd een dagboek bij en zoek net zo lang totdat je de juiste hebt gevonden. Neem geen genoegen met klachten waar je wel degelijk iets aan kunt doen. Het is je eigen keuze net als het slikken van de pil.

Je brein aan de pil is een toegankelijk boek over de relatie tussen vrouwelijkheid en hormonen en de enorme invloed van de anticonceptiepil op onze hersenen. Grotendeels onderbouwt met wetenschappelijke kennis is het goed te volgen voor de leek. Het zet aan tot nadenken over onze gezondheid en het heft in eigen handen nemen. Een aanrader voor vrouwen die meer willen weten over vrouwelijke hormonen en het effect daarvan op hun lichaam.

Recensie: Je brein aan de pil - Sarah Hill

Je brein aan de pil

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    De anticonceptiepil heeft vrouwenlevens radicaal veranderd. Mede dankzij deze controle over hun vruchtbaarheid konden vrouwen studeren en in groten getale de arbeidsmarkt betreden. Maar er is na al die jaren nog altijd erg weinig bekend over de reikwijdte van de effecten ervan. In dit baanbrekende boek laat Sarah Hill zien hoe ingrijpend die kunnen zijn. Zo beïnvloeden de geslachtshormonen in de pil onder meer je eetpatroon, stressniveau, emoties, seksuele voorkeuren, humeur en zelfs je partnerkeuze. Vrouwen die aan de pil zitten zijn dus een andere versie van zichzelf dan wanneer ze niet aan de pil zouden zitten.



    Je brein aan de pil is een urgente, vlot geschreven eyeopener over de relatie tussen vrouwelijkheid en hormonen, en de enorme invloed van anticonceptie op onze hersenen. Een boek dat je kijk op hormonen voorgoed verandert en vrouwen helpt om beter geïnformeerde keuzes over hun gezondheid te maken – of ze nu aan de pil zitten of niet.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen