• onze waardering

Leugenaar Leugenaar - Herman van de Wijdeven RECENSIE

Recensie: Leugenaar Leugenaar - Herman van de Wijdeven

Op Charlies dertiende verjaardag verdwijnt haar vader. Ze weet niet waar hij heen is, en wil er ook niet over praten. Dat is namelijk haar manier van doen - als ze iets niet wil accepteren, weigert ze erover te praten. Niemand lijkt tot Charlie door te kunnen dringen, en ze weet zelf ook niet wat ze wil. Want iedereen liegt tegen haar, en misschien liegt ze zelf ook wel ergens over...

Leugenaar Leugenaar is een boek voor kinderen van de leeftijd van Charlie, zo'n dertien jaar oud. Ze zit in een lastige periode, want op school wordt ze lastig gevallen door pestkop Kat, thuis probeert ze haar moeder te vermijden, en haar vader is wie weet waar. En dat terwijl ze zelf net in de pubertijd zit. Charlie heeft het logischerwijs moeilijk en dat is te merken aan de manier waarop ze zich gedraagt. Ze vecht op school, ze loopt weg van huis als ze haar moeder niet onder ogen wil komen èn ze vertelt leugens. 

De titels van alle hoofdstukken zijn dingen die Charlie zelf zegt in het stuk. Zo zegt ze bijvoorbeeld ´Ik bel hem later wel terug´ tegen haar vriendin als haar vader belt, terwijl ze dat helemaal niet van plan is. De titels van de hoofdstukken zijn passenderwijs ook leugens die Charlie vertelt. Dit is slim gedaan en voegt toe aan de titel en het verhaal van Herman van de Wijdeven.

Op de achterkant van Leugenaar Leugenaar staat een stukje over het feit dat er op school brand uitbreekt. Het lijkt door de manier waarop het er staat alsof dat vrij snel in het boek gebeurd, maar dit is pas over de helft van het verhaal aan de orde. Daardoor lijkt het begin erg lang, omdat je wacht op een brand die een grote rol in het boek zou moeten spelen. Dat is jammer.

Herman van de Wijdeven heeft een boek geschreven wat herkenbaar is voor kinderen waarvan de ouders uit elkaar zijn. In Leugenaar Leugenaar zien we hoe Charlie hier mee om gaat, hoe zij zich voelt en wat ze er allemaal van denkt. Op zich een leuk boek, maar geen boek wat je per se moet lezen of moet hebben.

Recensie: Leugenaar Leugenaar - Herman van de Wijdeven

Leugenaar leugenaar

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Op de ochtend van haar dertiende verjaardag ontdekt Charlie dat haar vader voorgoed is vertrokken. Ze voelt zich bedrogen en in de steek gelaten. Aan haar moeder heeft ze niets. Haar vriendin praat liever over iets anders. En in de klas haalt Kat haar het bloed onder de nagels vandaan. Tot overmaat van ramp moet Charlie naar een ‘praatdokter’, omdat ze zo moeilijk ‘uit haar schulp komt’. Charlie voelt zich steeds verder in het nauw gedreven. Op de dag dat er brand uitbreekt op school, ontstaat er kortsluiting in haar hoofd. Ze maakt een keuze die het leven van iedereen om haar heen overhoop haalt.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: #Selfie

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen