• onze waardering

Najat - Najat Kanaache RECENSIE

Recensie: Najat - Najat Kanaache

Het kookboek Najat is geschreven door Najat Kaanache. Najat is een gedreven vrouw die heel haar leven meer zou willen leren over het koksvak en zichzelf hierin wil verbeteren. In dit boek word je meegenomen op een culinaire reis, je gaat naar de Marokkaanse markten waar Najat haar kruiden en verse andere ingrediënten koopt. Het boek bevat onder andere hoofdstukken over brood, salades, soep, vlees en vis.

Aan het begin van het boek is er een pagina 'voordat je begint'. Op deze pagina vind je belangrijke meldingen die je zeker even moet doorlezen voor je begint. Er staat onder andere geschreven dat voor sommige gerechten (professionele) ervaring nodig is. Dit is ook wel te zien aan de recepten in het boek, het zijn exclusieve gerechten. Door de exclusiviteit van de gerechten zijn de ingrediënten ook lastiger te krijgen. Je moet soms even goed zoeken naar een gerecht omdat het ingewikkelde recepten zijn. Sommige gerechten hebben veel en meerdere handelingen waardoor je voldoende tijd uit moet trekken om het gerecht te bereiden. Dit is een kookboek waarbij je een gerecht moet maken als je lekker lang de tijd hebt.

Er is veel aandacht besteed aan de opmaak van de borden. Je ziet direct dat Najat in een restaurant werkt en dit vaak doet. Je kunt veel leren van de foto's en de opmaak van de borden door ze precies zo na te maken, ook al lukt het dan alsnog niet helemaal zo mooi als op de foto. 

Bij bijna alle gerechten staat een inleidende tekst. Deze tekst kan meer achtergrond geven over het gerecht, de ingrediënten of over de ervaringen van Najat. De foto's zijn zeer aantrekkelijk en kleurrijk. Naast foto's van de gerechten staan er ook hele mooie foto's van Marokko. De Marokkaanse landschappen en markten worden in beeld gebracht. Daarnaast is het erg fijn dat van elke categorie wel een gerecht in staat waardoor je dit boek kunt gebruiken voor een complete maaltijd met voor-, hoofd-, na- en zelfs bijgerecht.

Zoete aardappel uit de oven

Het was even zoeken naar een gerecht dat niet te ingewikkeld was om te maken en waar de ingrediënten goed van te verkrijgen waren. Ik kwam uit bij de zoete aardappel uit de oven. Dit gerecht was eigenlijk gemakkelijker te maken dan ik van te voren had gedacht. Je doet de ingrediënten in een ovenschaal en de oven doet de rest. De combinatie van rozemarijn en zoete aardappel is bijzonder en is er zeker één om te onthouden. Dit gerecht zal ik zeker nog een keer maken. De ingrediënten en de foto van het gerecht in het boek komen overeen met hoe het in werkelijkheid is. Let wel op dat je niet te veel kurkuma gebruikt, bij het erop strooien wil je al snel wat meer doen omdat het lijkt alsof het te weinig was. Tijdens het bakken in de oven en het serveren van het gerecht zie je dat er voldoende kurkuma op zat. De kruiden worden rijkelijk gebruikt in dit kookboek.

Wortelpuree met grapefruit  

Ik was op zoek naar een gerecht bij de zoete aardappel, ik vond de wortelpuree met grapefruit. Dit leek mij een leuk gerecht waarin groenten en fruit samen verwerkt zijn. Wat je in eerste instantie ook niet verwacht is dat het een koud gerecht is. Dit is een leuk bijgerecht bij een grotere maaltijd. Ondanks dat er maar een mespuntje (1/2 theelepel) chilipeper in is gegaan, was het gerecht erg pittig. Wat bijzonder was aan het gerecht is dat het een bittertje bevatte door het grapefruitsap, een pittige smaak bevatte door de chilipoeder en een zoete smaak door de wortel. De andere kruiden, de koriander en de komijn proefde je er ook goed bovenuit. Dit was een leuke balans tussen smaken, alleen de pittige smaak overheerste wel. Voor de mensen die van pittig eten houden of hier goed tegen kunnen is dit een leuk gerecht om eens te proberen. De volgende keer zal ik er persoonlijk minder grapefruit sap in doen, de puree was vrij waterig. De techniek van het snijden van de grapefruitpartjes wordt goed uitgelegd en is leuk om te leren. Dit kan je hierna zonder de beschrijving.

Dit kookboek krijgt van mij drie hartjes. Dit boek is niet voor de beginnende kok maar voor een ervaren kok die weet waar hij het over heeft en wat hij doet. De gebruikte ingrediënten zijn lastig te verkrijgen. Het boek is naast lastige recepten wel erg leuk om door te bladeren en leuk om het levensverhaal van Najat Kaanache te lezen.

Recensie: Najat - Najat Kanaache

NAJAT

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Echt Marokkaans koken leer je pas echt met dit kookboek van Najat Kaanache. Ze werkte bij de beste sterren¬restaurants ter wereld, waaronder El Bulli en Noma, en heeft nu haar eigen restaurant, NUR, in de medina van Fez. Koken met natuurlijke ingrediënten, maar wél met sterallures.Najat Kaanache neemt je in dit kookboek mee op een culinaire reis door Marokko. Een kleurrijk boek met 80 recepten, achtergrondverhalen en schitterende fotografie.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Ollie de Viking - Adam Stower

 • Hart te huur – Diverse auteurs

 • Het Park – Magnus Weightman

 • De dochter die goed wilde doen - Corine Hartman

 • Sensation Island - Thysia Huisman

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen