• onze waardering

De serres van Mendel - Kirstin Vanlierde RECENSIE

Recensie: De serres van Mendel - Kirstin Vanlierde

De serres van Mendel is een boek geschreven door Kirstin Vanlierde met illustraties van Jurgen Walschot. Reya woont al haar hele leven in de serres met Mendel. Mendel heeft Reya alles geleerd over de serres en Reya weet dan ook goed hoe kwetsbaar de serres zijn. Maar wanneer Reya een fout maakt, verandert alles. Wie is die jongen die opeens in de serres zit? En wat voor gevolgen heeft deze fout voor de serres en haarzelf?

Om te beginnen is De serres van Mendel een uniek boek met een mooi verhaal. Het boek heeft slechts drie personages genaamd Reya, Robin en Mendel. Doordat elk personage heel verschillend en veelzijdig is, blijft het verhaal interessant. Je wilt steeds verder lezen, omdat je meer wilt weten van deze personages. Je leest vanuit Reya's en Robins perspectief, waardoor je hun natuurlijk beter leert kennen dan Mendel. Het was fijn geweest als je toch op een bepaalde manier nog wat meer over Mendel te weten zou kunnen komen.

De serres van Mendel trekt meteen je aandacht door de prachtige illustraties. Schrijfster Kirstin Vanlierde geeft hele mooie en goede beschrijvingen van de omgeving. Maar door de tekeningen wordt alles veel levendiger en krijg je een beeld dat je nooit zelf had kunnen voorstellen. De gecreëerde wereld is vooral ook door deze illustraties fascinerend voor jong en oud. Daarnaast zorgen de illustraties ervoor dat je ook nog na het lezen, terugkomt om door het boek te bladeren.

Het verhaal is op sommige momenten wel wat vaag. Wanneer je begint met lezen zijn er meteen veel vragen over deze wereld en de personages. Deze vragen worden gedurende het verhaal niet allemaal beantwoord. Hierdoor kun je je eigen fantasie gebruiken, maar eigenlijk wil je toch een paar antwoorden weten. Wel is duidelijk dat vriendschap een belangrijk rol heeft in dit verhaal. En ondanks de vele vragen die je zult hebben tijdens het lezen, is het altijd duidelijk hoe mooi en sterk vriendschap is.  

Kortom is De serres van Mendel een uniek en mooi boek en zeker een aanrader voor jong en oud. De drie personages van het boek zijn interessant en divers. Daarnaast zijn de vriendschappen tussen deze personages heel mooi en leerzaam. De illustraties zijn prachtig en ze brengen het verhaal echt tot leven. Het boek laat je wel achter met veel vragen, waardoor je je eigen fantasie moet gebruiken om deze vragen te beantwoorden.

Recensie: De serres van Mendel - Kirstin Vanlierde

De serres van Mendel

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Reya kent elk hoekje van de serres, want ze woont er al haar hele leven, samen met Mendel. Hij zorgt voor alles wat leeft onder de grote, groene koepels en let erop dat er niets gezaaid wordt wat daar niet thuishoort. Op een dag maakt Reya een fout die enorme gevolgen heeft. Voor Mendel, voor de serres én voor haarzelf.

  De serres van Mendel is een verhaal over sterrenhemels en donkere kelders, over varens en vlammen. En over een onwaarschijnlijke vriendschap. Want vriendschap is veel groter dan welke koepel dan ook.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Recensie: Ehrengard: Forførelsens kunst

 • Bob Popcorn kan niet stoppen met ontploffen - Maranke Rinck

 • Hoe verjaag je een monster? - Jana Bauer

 • Toestanden - Tsitsi Dangarembga

 • Split Second - Caja Cazemier

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen