• onze waardering

Taart uit de blender - Guillaume Marinette RECENSIE

Recensie: Taart uit de blender - Guillaume Marinette

Alle ingrediënten in de blender doen, mixen, in de oven zetten en klaar. Zou het echt zo makkelijk zijn om lekkere taarten in een mum van tijd op tafel te zetten? Volgens het nieuwste boek van Guillaume Marinette wel, Taart uit de blender.

De taarten op de cover van het boek zien er heerlijk uit. Je zit zoete en hartige taarten, slechts een handjevol ingrediënten en de belofte dat het in een handomdraai klaar is. Dit dunne kookboekje bevat 33 taarten, zowel voor de zoetekauw als voor iemand die de voorkeur geeft aan een hartige taart. Het boek begint met enkele tips en trucs waarbij het principe steeds hetzelfde is:

"Mix alle of bijna alle ingrediënten in de kom van de blender, schenk het mengsel in de bakvorm en schuif hem in de oven. Verwijder de vorm en voilà: een echte taart met een knapperige deegbodem en een romige vulling. Zo makkelijk dat het gewoon niet kan mislukken."

Onthoud dit principe goed... Andere tips van Guillaume Marinette gaan o.a. over het verwarmen van de melk, het gebruik van volkorenmeel of het bekleden van de bakvorm. Daarna is het direct tijd om aan de slag te gaan. Elke spread heeft dezelfde opmaak: Een beknopt ingrediëntenlijstje en beschrijving op de linkerpagina en het eindresultaat op de rechterpagina. Simpel, maar doeltreffend. De taarten zien er allemaal heerlijk uit en nodigen zeker uit om het ook een keer zelf te gaan proberen. Dus dat deed ik!

Als eerste ging ik aan de slag met de Beurre noisette & amandel. Zoals 'het principe' beschrijft deed ik alle ingrediënten in de blender, schonk het mengsel in de bakvorm die ik had bekleed met bakpapier, en liet het vervolgens 10 minuten staan. Dit zodat het mengsel kon 'splitten' wat zorgt voor een knapperige bodem, maar smeuïge vulling. Daarna moest het 25 minuten in de oven op 180 graden Celsius. Makkie toch zou je zeggen? Nou, tot zover het positieve gedeelte. Na 25 minuten wat de taart nog te vloeibaar. Ik prikte erin met een satéprikker, maar die kwam niet schoon uit de taart. Na 10 minuten probeerde ik het weer, hetzelfde. Uiteindelijk heeft de taart 1,5 uur in de oven gestaan, waarna ik hem ruim een uur heb laten rusten. Toen ik de taart aansneed, twijfelde ik of de binnenkant wel gaar was. De vulling leek eerder op een vlaai, dan op een boterkoek. De smaak was op zich oké, maar toch had ik het gevoel dat de taart niet gaar was. Helaas eindigde deze taart daarom in de prullenbak.

Tijd voor poging twee, de taart met framboos & witte chocolade. Ook hierbij volgde ik exact de stappen: de ingrediënten netjes afwegen, in de blender doen, taartvorm bekleden met bakpapier, inschenken en 30 minuten in de oven. Ook hier bleek al snel dat de taart niet klaar was na de aangegeven baktijd. Na opnieuw 1,5 uur haalde ik de taart uit de oven, maar deze leek nog vrij nat. Helemaal laten afkoelen en toen ik uiteindelijk de taart uit de vorm probeerde te krijgen, zakte deze in, bleef aan de rand plakken en kortom: was een grote mislukking. De bovenkant zag er niet verkeerd uit, maar de binnenkant zag eruit als een spons. De onderkant was helemaal zacht en viel uit elkaar. Erg jammer.

Om er zeker van te zijn dat ik er alles aan had gedaan om Taart uit de blender van Guillaume Marinette een eerlijke kans te geven, probeerde ik de Ricotta & mandarijn taart. Hier kan ik kort over zijn: ook een mislukking. Misschien nog wel erger dan de twee eerste taarten, hier heb ik zelfs geen foto van gemaakt. Weer niet gaar, moeilijk uit het bakblik te halen en de bodem te zacht om zelfs van de onderkant van het bakblik af te schuiven. Zonde van de ingrediënten.

Ik zou heel graag dit kookboek een goede recensie willen geven. Het concept vind ik slim, het zou ideaal zijn om in weinig tijd en met weinig afwas een lekkere taart op tafel te zetten. De smaakcombinaties zijn verrassend en de ingrediëntenlijstjes kor. Ideaal zou je zeggen, maar dan moet de bereidingswijze wel correct zijn. Misschien doe ik iets verkeerd, maar ik heb exact gedaan wat in de bereidingswijze staat. Ook het juiste formaat bakblik, goede stand van de oven, laten afkoelen, alles. Dus hoe mooi het concept ook is, het is mij helaas niet gelukt om er een goede taart mee te bakken en ik heb best wel wat ervaring met bakken.

Recensie: Taart uit de blender - Guillaume Marinette

Taart uit de blender

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  In een halfuurtje een taart op tafel zetten? Het kan! Probeer eens de romige chocoladetaart met gehakte hazelnoten, de rabarber-meringuetaart of die met speculaas of frambozen en witte chocolade. Ook een hartige taart is zo gefikst: wat dacht je van tomaten-feta, uien-geitenkaas, curry of zalm? De recepten gaan over alles in één: één keer voorbereiden, één keer de oven in en dan een perfecte taart. (Je hoeft het deeg dus niet apart te maken.) Meng alle ingrediënten, giet ze in een bakvorm en zet deze in de oven. Tijdens het bakken splitst de taart zichzelf in tweeën: een knapperige deegbodem met een zachtere bovenkant en vulling. Snel en ongelooflijk lekker!

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Young adult top 6: december 2023

 • Fictie top 6: december 2023

 • Koffers vol liefde - Marli Elisa

 • De affaire - Yvonne Doorduyn

 • De roep van de raaf - Mercy Ngeno

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen