• onze waardering

Wat schaft de toekomst? - Amanda Little RECENSIE

Recensie: Wat schaft de toekomst? - Amanda Little

De auteur, Amanda Little, heeft thuis een kleine moestuin. Ze doet haar best om alles te laten groeien, meestal met weinig succes. Alhoewel ze er wel, met behulp van haar gezin, steeds beter in wordt. Het laten groeien van groenten en fruit in eigen tuin heeft haar aan het denken gezet. Little onderzoekt hoe duurzaam voedsel eigenlijk is, hoe we het voor elkaar kunnen krijgen om negen miljard mensen op een duurzame manier te voeden, waarom voedsel soms genetisch gemanipuleerd wordt, welke invloed de klimaatverandering op de landbouw heeft, hoe we minder kunnen verspillen, et cetera. Ze reist naar diverse landen om antwoorden te krijgen op al haar vragen. 

Amanda Little woont met haar gezin in Nashville, Amerika. Ze is in het dagelijks leven onderzoeksjournalist. Ze schrijft voor diverse Amerikaanse kranten zoals onder andere The New York Times. In haar boek komt duidelijk naar voren dat ze een journalist is. Ze heeft alles goed onderzocht en onderbouwd. Ze legt goed uit waar ze precies onderzoek naar doet en wat de uitkomst daarvan is. Ze is zelfs naar diverse landen geweest om alles met eigen ogen te zien en met de mensen die uit ervaring spreken te praten. Denk aan iemand met een appelboomgaard, iemand die voor genetisch manipuleren is, iemand die vissen kweekt. Ook is ze in diverse laboratoria geweest. Ze weet dus waar ze over schrijft. Dat maakt Wat schaft de toekomst? zeer betrouwbaar.

We hebben allemaal wel een mening als het om voedsel gaat. De een is vegetariër, de ander is veganist, weer een ander wil alleen biologisch voedsel. We hebben er iedere dag weer mee te maken, iedereen moet tenslotte eten. Maar denk je er weleens aan waar je eten vandaan komt? Of wat er allemaal, voordat het bij je op je bord komt, mee gebeurd is? Is het allemaal wel zo ‘puur natuur’? Na het lezen van dit boek ben je talloze inzichten rijker.    

De titel is voluit: Wat schaft de toekomst? Eten in een volle, hete, én slimme wereld. Dit zijn toch wel dingen waar vele zich mee bezig houden. De aarde wordt steeds warmer, steeds meer oogsten mislukken door de hitte of door natuurgeweld. Zou het ons ooit lukken om heel de wereld te voeden? Dat er nooit meer mensen honger hoeven te lijden? Dan we niet meer afhankelijk zijn van het klimaat? Er worden vele technieken besproken in dit boek. Het geeft hoop voor de toekomst.

Het is geen gemakkelijk boek. Er worden veel termen genoemd die je soms even op moet zoeken om het wat beter te begrijpen. Maar het is de moeite waard. Doordat het vanuit Amerikaans oogpunt geschreven is, staan er veel instituten in genoemd die voor ons onbekend zijn. Maar het is logisch dat ze die allemaal benoemt, het hoort bij de onderbouwing. Ze is niet voor niets onderzoeksjournalist. Houdt er bij het lezen van dit boek dus wel rekening mee, dat het niet over Nederland gaat. Nederland noemt ze maar één of twee keer. Meer niet.

Wat schaft de toekomst? zet je echt aan het denken. Het geeft je nieuwe inzichten. Alles is goed onderbouwd en onderzocht. We leven met z’n allen op deze aarde, iedereen wil iedere dag te eten hebben en schoon drinkwater. Er zijn nog zo veel mensen op deze wereld voor wie iets te eten hebben niet zo vanzelfsprekend is. Ik geef dit boek vijf sterren. Iedereen zou zich hierin moeten verdiepen, zodat we allemaal ons steentje bij kunnen dragen. Al is het maar iets…

Recensie: Wat schaft de toekomst? - Amanda Little

Wat schaft de toekomst?

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Klimaatmodellen voorspellen dat de landbouw wereldwijd zal afnemen wegens droogte, hitte en overstromingen, terwijl de bevolking in 2050 naar verwachting met 30% is toegenomen. Hoe voorzien we negen miljard mensen op duurzame wijze van voedsel? Amanda Little vraagt innovatieve ondernemers op het gebied van voedingswetenschap, landbouw en klimaatverandering om antwoord: ze bezoekt een appelboomgaard in Wisconsin, een op afstand bedienbare biologische boerderij in Shanghai, en de door honger geteisterde regio's in Ethiopië. Wat schaft de toekomst? brengt de groei van duurzame voedselproductie op grote schaal in kaart, spoort ons aan te leren van de lessen uit ons verleden en roept op tot optimisme over de onuitputtelijke vindingrijkheid van de mens.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen