• onze waardering

Een dichtbij verleden - Kristin Harmel RECENSIE

Recensie: Een dichtbij verleden - Kristin Harmel

1940, Frankrijk – Inés en Michel zijn net getrouwd als de Duitsers Frankrijk binnenvallen. Ines doet haar best, maar gaat op een andere manier met de oorlog om dan haar man, en haar huwelijk lijdt er onder. Ze voelt steeds meer afstand tussen hen ontstaan en zoekt troost bij haar hartsvriendin. In diens brasserie leert ze een nazi-collaborateur kennen. Ondertussen neemt de Joodse Céline, die met haar man op het terrein van Maison Chauveau woont, een drastische beslissing. Onbewust zetten de twee vrouwen het leven van hun geliefden en de toekomst van hun champagnehuis op het spel.

2019, Amerika – Liv Kent is net gescheiden van haar man en weet niet wat ze met haar leven aan moet, als haar excentrieke oma Edith ineens op de stoep staat. Haar oma neemt haar mee op reis naar Frankrijk, waar Liv de tragische geschiedenis van Maison Chauveau en haar oma’s rol daarin leert kennen.

Een dichtbij verleden van Kristin Harmel speelt zich af in zowel het verleden als in het heden. In het verleden lees je vanuit de perspectieven van Inés en Céline, en in het heden vanuit het perspectief van Liv. Deze verhaallijnen wisselen elkaar af en verweven zich samen in een indrukwekkend en aangrijpend verhaal. Nabij het einde is er een verassende wending die het verhaal er alleen maar sterker op maakt.

Kristin Harmel heeft een aantal zeer sterke personages neergezet. Ze zijn allemaal erg verschillend en interessant. Ze maken allemaal fouten, waardoor ze menselijk en echt aanvoelen, en maken flink wat zelfontwikkeling door. Het is hierdoor makkelijk om je in hen en hun verhaal in te leven.

De setting in Een dichtbij verleden is ook erg mooi. De wijngaard, kalkgroeven, Maison Chauveau en Brasserie Moulin spreken tot de verbeelding en vormen een prachtig decor voor het verhaal.

Bovendien heeft Kristin Harmel een prettige schrijfstijl, waardoor Een dichtbij verleden fijn weg leest.

Een dichtbij verleden van Kristin Harmel is een indrukwekkend boek dat een hartverscheurend verhaal verteld. Met zijn interessante setting, boeiende personages en verassende wending weet dit verhaal je vast te grijpen en geboeid te houden tot het eind. Ik geef Een dichtbij verleden dan ook 5 hartjes.

Recensie: Een dichtbij verleden - Kristin Harmel

Een dichtbij verleden

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Een aangrijpende roman over keuzes, moed en opoffering in het Frankrijk van de Tweede Wereldoorlog

    Champagne, 1940. Inès en Michel genieten van hun wittebroodsweken in hun kasteel Maison Chauveau, als de Duitsers Frankrijk binnenvallen. Michel gebruikt zonder aarzelen zijn invloedrijke positie als hoofd van een beroemd champagnehuis om het verzet te helpen. Naarmate de bezetting voortduurt nemen ook de geruchten over het lot van de Joden toe en de Joodse Céline, een van Michels ondergeschikten, neemt een drastische beslissing om haar toekomst veilig te stellen. Als Inès vervolgens in contact komt met een nazi-collaborateur, brengen de twee vrouwen onbewust niet alleen het leven van hun geliefden in gevaar, maar zetten ze ook de toekomst van hun geliefde champagnehuis op het spel.

    New York, 2019. Liv Kent heeft juist het dieptepunt van haar leven bereikt als opeens haar excentrieke Franse grootmoeder op de stoep staat. Ze eist dat Liv per direct met haar afreist naar Frankrijk. Onderweg vertelt Livs oma haar over de -tragische geschiedenis van Maison Chauveau, en ontdekt Liv dat ook in haar heden het verleden nooit ver weg is.
     

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen