• onze waardering

In zes weken naar zero waste - Kate Arnell RECENSIE

Recensie: In zes weken naar zero waste - Kate Arnell

In In zes weken naar zero waste geeft Kate Arnell haar belangrijkste tips om in, de titel zegt het al, zes weken naar een zero waste lifestyle te gaan. Want in anderhalve maand je leven afvalvrij maken, dat kan volgens haar. Of het nu gaat om je milieubewuste gedrag in de badkamer, de keuken, op je werk of onderweg; overal is het mogelijk om je afvalproductie te reduceren en bij te dragen aan een gezond milieu!

In zes weken naar zero waste begint met een inleiding over de hoeveelheid rotzooi die wereldwijd aanspoelt en het doel van dit boek. Vervolgens legt Kate Arnell de 7 regels van zero waste uit: weigeren, verminderen, hergebruiken, recyclen, ontbinden, repareren en reageren. Hiermee begint de basis van jouw afvalreductie! Vervolgens gaat ze in op voordelen van een zero waste lifestyle en de mythes die rondgaan over deze manier van leven. Daarna begint het stappenplan echt en volgt er een zeswekenplan. Iedere week volgt er een nieuw taak om jouw leven in te richten met minder (plastic) rotzooi. Goed hieraan is dat je jouw manier van leven niet in een keer rigoureus hoeft om te gooien, maar dat je beetje bij beetje kunt wennen aan een nieuwe levensstijl en kunt kijken wat bij jou situatie past. Voor iedere week geeft ze advies en spoort ze je aan de genoemde doelen uit te voeren. Een nieuwe levensstijl begint met kleine stapjes en dus met eenvoudig te veranderen gewoontes. Denk hierbij aan het nemen van een bibliotheekabonnement, het stopzetten van reclamefolders, het weigeren van papieren servetten en rietjes, het hergebruiken van artikelen of het vinden van alternatieven voor bepaalde producten.

Het stappenplan en de gegeven tips openen je ogen en zetten je aan het denken over je eigen levensstijl. Hoewel ik van mening ben dat een volledige zero waste lifestyle (op dit moment) niet mogelijk is in onze huidige samenleving, staan er goede en bruikbare adviezen in om je eigen afvalproductie eens onder de loep te nemen. Zo zijn er bijvoorbeeld op het gebied van verzorging al vele voorbeelden van milieuvriendelijke producten en dan met name op het gebied van (verpakkings)materiaal. Denk hierbij bijvoorbeeld aan shampoobars, natuurlijke gezichtsreiniging en –verzorging, menstruatiecups en metalen oorstaafjes. Maar ook buiten de badkamer valt er genoeg winst te behalen. Kijk eens goed naar de manier waarop je afval scheidt, of koop bijvoorbeeld een composteerbak als daar ruimte voor is.

Waar Kate Arnell goed in is geslaagd is het onder de loep nemen van eigenlijk alle aspecten van je leven. Niet alleen thuis, maar ook op het werk of onderweg, tijdens feestjes, in de familie, op reis en zelfs voor mensen met huisdieren. Hier is goed over nagedacht! Uit ieder hoofdstuk zijn er bruikbare tips te halen, alhoewel sommige adviezen ook wel enigszins voor de hand liggen als je al bezig bent met een duurzame levenswijze.

Veel adviezen zijn wellicht ook net een stap te ver in een samenleving die nog niet volledig milieubewust is ingesteld. Vooral als je in de wat kleinere woonplaatsen woont waar bijvoorbeeld geen bulkwinkels, zoals Kate Arnell het noemt, zijn waar je bepaalde producten kunt bijvullen of groot kunt inkopen. Hoewel steeds meer winkels en bedrijven naar de impact op het milieu kijken, valt daar de grootste winst te behalen voordat wij als consument hier volledig op in kunnen gaan. Een goede levensstijl begint bij jezelf en dus met kleine stapjes. Maar of je de stap gaat zetten om gedroogde sinaasappelschillen in de kerstboom te hangen, of 'terug in de tijd' gaat met een vulpen en een potje inkt... Daar zullen de meningen over verschillen.

Kate Arnell heeft met In zes weken naar zero waste een mooi handboek geschreven voor iedereen die zich wil verdiepen in een levensstijl met minder afval. Ze geeft praktische handvatten om kritisch te kijken naar de eigen afvalproductie en een begin te maken met het reduceren hiervan. Aan het eind van het boek geeft ze nog enkele handige recepten voor in de keuken, op het gebied van schoonmaak en verzorging. Tot slot een handig overzicht met online adressen, boeken en films. Als dat geen inspiratie biedt voor een leven zonder afval!

Recensie: In zes weken naar zero waste - Kate Arnell

In 6 weken naar zero waste

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Kate Arnell over 'In 6 weken naar zero waste': 'Dit is mijn praktische stap-voor-stapgids naar een zero waste-leven. Maar let op: je hoeft niet perfect te zijn. Ook gewoon iets minder afval produceren helpt al enorm. Je vindt in dit boek dan ook grote én kleine tips om duurzamer te leven.'

  Deze praktische gids laat zien dat iedereen minder afval kan produceren en duurzamer kan leven, met alle voordelen van dien. Met behulp van zeven regels,
  een duidelijk stappenplan op elk onderdeel van ons dagelijks leven, kan iedereen binnen zes weken het grote verschil maken.

  In huis - van keuken tot badkamer -, supermarkt of op ons werk; van beautyproducten tot reizen, boenen & poetsen en van kleding tot wattenstaafjes:
  Kate Arnell laat zien dat duurzaam leven eenvoudig kan zijn. Met handige tips & trucs, lijstjes, nuttige (internet)adressen en meer.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: #Selfie

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen