• onze waardering

Hoogtij - Jackie van Laren RECENSIE

Recensie: Hoogtij - Jackie van Laren

Met lood in haar schoenen keert Nynke terug naar het Waddeneiland waar ze opgegroeid is. Ze heeft een paar jaar bij haar strenge tante gewoond, nadat haar pubergedrag volledig uit de hand gelopen was. Nu wil ze haar excuses aanbieden aan iedereen die ze in het verleden gekwetst heeft. Op het eiland zit Daan, de helft van het bekende duo Daan en Nout, een mediastorm rond zijn persoon uit bij strandtent Grote Vis uitzit. Nynke en Daan vinden elkaar direct leuk, maar hun beider verleden maakt het lastig direct vol voor de ander te gaan.

De Eilandliefde-serie van Jackie van Laren zou uit vier delen bestaan: Duingras, Stormwind, Springvloed en Tegenstroom. En nu is daar ineens Hoogtij, waarin we een sprongetje in de tijd maken. Alle bekende personages wonen nog steeds op het vertrouwde Waddeneiland en treffen elkaar als vanouds in strandtent Grote Vis. Deze keer volgen we Nynke, die ooit onder de zelfgekozen naam Yvonne al een bijrolletje speelde. Maar voor fans van de boeken van Van Laren is er nog meer herkenning: Daan speelde een rol in De meisjesmagneet, waarin al gehint werd naar een link met het Waddeneiland.

Zo bouwt Van Laren met Hoogtij weer verder aan haar eigen wereld. Tot groot plezier van velen. Niet alleen de kopers van de ruim 150.000 boeken die ze al verkocht in Nederland en Vlaanderen. Maar ook de trouwe volgers van haar Facebookpagina, waar haar verhalen hoofdstuk per hoofdstuk op gedeeld worden. Want zo werkt het wel met deze schrijver: als je eenmaal bent begonnen, wil je doorlezen. Haar personages zijn realistisch, de onderlinge dynamiek voelt echt aan en de gevoelens en problemen zijn herkenbaar. Ook houdt Van Laren er goed het tempo in; in haar schrijfstijl door middel van veel dialoog, maar ook wat betreft de gebeurtenissen.

Leuk aan Hoogtij is dat het boek heel duidelijk inhaakt op de actualiteit. Want wie herinnert zich niet de beelden van de rotzooi op de Waddenstranden nadat een containerschip in de problemen kwam? Net als in het echt wordt het eiland van onze vrienden in dit boek overspoeld met mensen die komen helpen met opruimen. Een mooie aanleiding om het verhaal vooruit te stuwen  – maar ook iets dat de serie wel nodig heeft. Want hoeveel drama, zowel vervelend gedoe als romantisch, kan zich in één vriendengroep afspelen?

Daar begint het wel wat te wringen met deze serie. Nynke en Daan zijn de zoveelste match met liefde op het eerste gezicht en direct voor altijd en eeuwig. Het elkaar vinden gaat gepaard met uitgebreid diep zuchten en gegromde namen. En ze zijn zelfs niet het enige paartje dat ontstaat in Hoogtij, hoewel die anderen er iets langer over doen om bij elkaar te komen. Daarin overschrijdt Van Laren de grens van herkenbaar naar overdreven romantische feelgood. Iets dat niet per sé het leesplezier in de weg hoeft te zitten, maar een vijfde boek in een serie wel een gevoel van 'gaan we weer' meegeeft.

Dit boek pak je dan ook niet om verrast te worden, maar gewoon om lekker mee op de bank te zitten. Want het blijft overeind dat Hoogtij makkelijk weg leest en dat de vrienden van Grote Vis leuk zijn om te volgen. Een zesde deel of volgend boek met een update vanaf het eiland zal vast ook niet uitblijven, gezien de gebeurtenissen die zich in de groep ontvouwen. Maar eerst maar weer even iets anders tussendoor!

Recensie: Hoogtij - Jackie van Laren

Eilandliefde 5 - Hoogtij

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (2 stemmen)
 • Omschrijving:

  Yvonne, het zusje van Tjeerd, is op zestienjarige leeftijd van het eiland af gestuurd naar haar strenge tante in Leeuwarden, omdat ze als bloedmooie, arrogante puber volkomen onhandelbaar werd. Jaren later heeft ze haar lange blonde haar afgeknipt en haar naam terugveranderd naar Nynke, haar eerste naam. Ze wil actrice worden, maar voordat ze kan beginnen aan haar opleiding wil ze haar jeugdzonden achter zich laten. Daarom keert ze, vroeg in de zomer, stilletjes terug naar het eiland om het goed te maken met iedereen die ze in het verleden heeft gekwetst.

  In de huisjes bij strandtent Grote Vis logeert Daan (van het bekende duo Daan en Nout), die incognito op het terras van de Vis optreedt. Als Nynke en Daan elkaar ontmoeten is er een klik, maar ze twijfelen aan elkaars motieven: hij is bekend, zij wil actrice worden; zij is mooi, hij is een versierder. Tot een flinke storm voor veel schade zorgt. Het hele eiland is in rep en roer, Daan en Nynke steken de handen uit de mouwen, en dan leren ze elkaar pas echt goed kennen.

   

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Zij die achterbleef – Jean Kwok

 • Professor Prank - Jozua Douglas

 • De scheepsdochter - Anne Jacobs

 • Dodelijke wraak - Robert Bryndza

 • IJsbreker - Kristina Ohlsson

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen