• onze waardering

Rosie hartje Jack - Mel Darbon RECENSIE

Recensie: Rosie hartje Jack - Mel Darbon

Wanneer Jack een grote misstap maakt en Rosie gescheiden wordt van haar vriendje, doet ze er alles aan om weer bij hem terug te kunnen komen. Alles, dus ook weglopen van huis om het halve land te doorkruisen, op weg naar Brighton, waar Jack mee naartoe is genomen. Een moeilijke en uitdagende reis, waar elk jong meisje ontzettend tegenop zou zien. Maar Rosie is niet zomaar een meisje, Rosie heeft het Syndroom van Down, waardoor de reis voor haar een nóg grotere uitdaging is dan voor ieder ander.

Rosie hartje Jack is geschreven vanuit hoofdpersonage Rosie. Rosie heeft het Syndroom van Down, waardoor ze op een andere manier leeft, denkt en praat als een ander. Dit zie je terug in de schrijfstijl van Mel Darbon. Het kost even tijd om te wennen aan deze manier van schrijven. Het verhaal leest enorm traag doordat je vaak even terug moet kijken om te begrijpen wat er nu precies allemaal gaande was, welke situatie of gebeurtenis heeft geleid tot het punt waar je bent beland. Meningen zullen waarschijnlijk erg verdeeld zijn over deze manier van schrijven. Geregeld moet de lezer even goed nadenken wat er bedoeld wordt met een bepaald woord en de tekst is bijzonder kinderlijk geschreven. Daar had Mel Darbon wel iets minder in mogen overdrijven, al is dit waarschijnlijk doelbewust zo gedaan, om beter de gedachten over te brengen van iemand met het Syndroom van Down. 

Ook de tekeningen en "handgeschreven" teksten op de postkaarten in Rosie hartje Jack, zijn erg leuk gemaakt en bedacht, maar slaan de plank in mijn ogen wel een beetje mis. De spelfouten rijzen de pan uit en het maakt Rosie hartje Jack er niet gemakkelijker leesbaar op. Het is duidelijk dat Darbon een punt wilde maken, maar dit belemmert de lezer alleen maar heel erg en veroorzaakt soms zelfs lichte irritatie en een diepe zucht tijdens het lezen.

Wat jammer is, is dat er zo wordt benadrukt dat mensen met Syndroom van Down "speciaal" zijn. Het komt soms een beetje over alsof deze mensen minder zijn dan "normale" mensen, en dat zij daarom beloond moeten worden als ze iets hebben gedaan dat voor een ander doodnormaal is. Ja, deze mensen hebben misschien meer begeleiding nodig dan andere mensen, maar dat maakt hen zeker niet dom.

Rosie hartje Jack is, ondanks dat de manier van schrijven erg teleurstellend is, wel een heel mooi verhaal over doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen. Waar een wil is, is een weg. Dat is waar Rosie hartje Jack het van moet hebben, jammer genoeg. Dit boek zal de kast waarschijnlijk niet snel uit komen om een tweede keer gelezen te worden.

Recensie: Rosie hartje Jack - Mel Darbon

Rosie hartje Jack

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (1 stem)
  • Omschrijving:

    Rosie houdt van Jack. Jack houdt van Rosie. Dus als ze elkaar kwijtraken, doet Rosie alles om de jongen die de zon in haar hoofd laat schijnen te vinden. Zelfs wegrennen van huis. Zelfs Londen doorkruisen om naar Brighton te reizen, ook al sneeuwt het en rijden er bijna geen treinen. Zelfs als mensen denken dat een meisje zoals Rosie zich nooit in haar eentje zal kunnen redden.
     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

  • Zombies op school - Marieke Boeijen

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen