• onze waardering

Het Fuck it Dieet - Caroline Dooner RECENSIE

Recensie: Het Fuck it Dieet - Caroline Dooner

Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Het Fuck it Dieet van Caroline Dooner is geschreven voor vrouwen die al jaren worstelen met hun gewicht en daardoor van het ene naar het andere dieet hoppen. Zelf ben ik dat niet. Behalve dat ik geen vrouw ben, heb ik ook geen enkel probleem met mijn gewicht. Toch begon ik enthousiast aan het lezen van Het Fuck it Dieet. Theorieën en ideeën over (gezonde) voeding spreken me sowieso aan.
Het boek begint erg herkenbaar. Zeker wanneer je al meerdere diëten hebt gevolgd. Caroline Dooner beschrijft hoe al die diëten aan jou verkocht worden: 'Dit is het dieet waar je altijd op gewacht hebt', 'Als je het plan uit dit boek volgt zal je nooit meer hunkeren naar eten', 'Dit is geen dieet, maar een manier van leven'. Het Fuck it Dieet is niets van dit alles. Het is namelijk een dieet noch een manier van leven. Belangrijkste bij Het Fuck it Dieet is het loslaten van het idee dat je gezond of minder moet eten. Dat je moet eten wanneer je trek hebt en dan niet een beetje eten, maar gewoon eten totdat je verzadigd bent en je moet eten waar je zin in hebt. Is dat hartig of zoet? Vet of rijk aan koolhydraten. Het maakt niet uit. Je lichaam vraagt om wat het nodig heeft.

Allemaal heel begrijpelijk, maar dan begint ook meteen mijn eerste probleem met dit boek: Caroline Dooner moet gedacht hebben dat herhaling de kracht van de boodschap is. Dat je moet eten hoeveel en wat je wilt komt door het hele boek heen namelijk minstens honderd keer terug in andere of in dezelfde bewoordingen. Ik dacht op een gegeven moment echt 'Nu weet ik het wel'.
Een belangrijk doel van Het Fuck it Dieet is dat je de verstoorde relatie die je hebt met eten, door het volgen van al die diëten en door de maatschappelijke druk, normaliseert. Dat je je niet meer schuldig voelt over wat en hoeveel je eet. Dat dit een goed streven is ben ik wel met de schrijfster eens. Gelukkig heb ik geen verstoorde relatie met eten. Wat me het hele boek heeft bezig gehouden is de vraag: 'waar gaat het naar toe? Wat wil je uiteindelijk bereiken?'. Dat Het fuck it Dieet niet bedoeld is om je streefgewicht te halen dat is direct al duidelijk. Integendeel. Door je streefgewicht te willen halen ga je te weinig eten of ga je verkeerde dingen eten, bijvoorbeeld geen vet of geen koolhydraten. Op die manier krijg je geen gezonde relatie met je voeding, aldus Caroline Dooner. Als je eet wat en wanneer je maar wilt zal eten op den duur geen item meer zijn in je dagelijks leven. Dan ontstaat er een evenwicht. Belangrijk is dat je accepteert wie je bent. Als dat een maatje meer is? Accepteer het!

Hetzelfde als voor eten geldt voor bewegen. Voel je niet schuldig wanneer je op de bank gaat liggen en helemaal niets doet. Geen zin om te sporten? Doe het niet.

In het boek zit een zekere opbouw. De schrijfster beschrijft in deel twee van Het fuck it Dieet vier verschillende fasen: De fysieke, de emotionele, de mentale en de bloeifase. Achtereenvolgens beschrijven ze de fase dat je gaat eten, dat je emoties toelaat, dat je van jezelf gaat houden zoals je bent en dat je kennis gaat maken met je nieuwe ik. En zoals gezegd blijft Caroline Dooner herhalen dat je moet eten wat je wilt!. Door alle fasen heen geeft de schrijfster ook nog 5 tools die je helpen. De eerste is een inkopper: 'Sta voedsel toe'. Dat zei ik al. De tweede is: 'ga even liggen'. Dat zei ik ook al. De derde is 'adem en voel', die er eigenlijk op neer komt dat je ook even moet gaan liggen en oké, Caroline Dooner geeft ook nog wat gedachtes mee. Tool 4 is de breindump en die zit uiteraard in de mentale fase. Bij de breindump schrijf je gedurende 20 minuten alles op wat je denkt en voelt en wat je zorgen baart. Overigens staan er in het boek meer van dit soort oefeningen. ik heb ze niet gedaan. Wellicht had ik dan anders over dit boek gedacht. De laatste tool is de overtuigingsloslater. Bij die tool kies je een beperkende overtuiging (je begint met één) en vervolgens schrijf je op waarom je die loslaat. Het geschrevene gooi je later in de papierversnipperaar.

Op de cover lees ik over een hilarisch geschreven boek. Eerlijk gezegd heb ik geen moment gedacht: wat grappig! Tenzij het hele boek één grote grap is, maar dan heb ik dat gemist.

Het fuck it Dieet komt er dus op neer dat je eet wat en wanneer je wilt. Volgens Caroline Dooner ontstaat er dan een evenwicht op het gewicht dat bij jou hoort. Voor de één is dat wat meer gewicht dan bij de ander. Hoewel ik het met Caroline Dooner eens ben dat diëten niet werken vind ik dit persoonlijk wat te kort door de bocht. Dat mensen precies aanvoelen wat ze nodig hebben betwijfel ik. Obesitas is niet voor niets één van de grootste problemen in onze maatschappij. Mensen groeien op met fastfood en kant-en-klaar voedsel. Het mag allemaal van Caroline Dooner. Is dat gezond? Ik denk van niet. Gezond eten moet je leren, dat is geen gevoel. Volgens mij is er slechts één simpele dieetregel: Eet gevarieerd en wanneer je minder calorieën eet dan dat je verbruikt val je af. Verder ben ik het met Caroline Dooner eens: Laat je leven niet lijden door de eeuwige afvalrace, maar doe gewoon normaal en leef gezond!

Recensie: Het Fuck it Dieet - Caroline Dooner

Het FUCK IT-dieet

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    NOOIT MEER DIËTEN MAAR GENIETEN VAN ETEN

    Diëten werken niet. Althans, niet op de lange termijn. En toch voelen we ons na iedere mislukte afvalpoging schuldig. Waarom heb ik zo'n honger? Wat is er mis met mij? Caroline Dooner biedt je een simpel alternatief om je fysieke, emotionele en mentale relatie met voedsel te herstellen. Het geheim? Eten. Wat je maar wilt. Eer je eetlust en luister naar je honger. Als je lichaam eenmaal uit de survivalmodus is, wordt het steeds makkelijker om te luisteren naar wat het echt nodig heeft. En een gezondere relatie met eten zorgt voor een gezondere jij.

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen