• onze waardering

Het antipestplan - Emy Geyskens RECENSIE

Recensie: Het antipestplan - Emy Geyskens

Op de school van Alena wordt gepest. Vooral Mike heeft het zwaar, maar hij komt niet voor zichzelf op. Waarom komt hij niet voor zichzelf op? En waarom blijven de pestkoppen pesten? Samen met haar beste vrienden Polak en Paulien vormt Alena een team tegen pesten. Ze sluiten een antipestpact en bedenken een plan om de pestkoppen de stuipen op het lijf te jagen.

Het antipestplan van Emy Geyskens is een mooi boek over pesten. Op een heel eenvoudige, maar toch effectieve manier laat Geyskens zien hoeveel kinderen kunnen doen voor hun gepeste klasgenootje, wat pesten voor effect heeft op iemand en hoe krachtig iemand die gepest wordt zelf kan zijn wanneer hij of zij voor zichzelf op durft te komen.

Naast de belangrijke boodschap is Het antipestplan ook nog eens een grappig en spannend verhaal. Alena en haar vrienden willen de pestkoppen echt de stuipen op het lijf jagen en dat lukt ze heel goed, misschien zelfs wel iets te goed. Hun antipestplan begint te lijken op een pestplan. Gelukkig hebben Alena en haar vrienden dat zelf ook door. Dit maakt het boek ook heel mooi, want het is fijn om te lezen dat de personages tegen de pestkoppen in durven te gaan, maar door hun sluwe plan worden ze zelf heel gemeen en gaan ze ook te ver. Voor de lezers van dit boekje zou dat juist de verkeerde boodschap naar buiten brengen, want het is natuurlijk niet de bedoeling dat de gepeste verandert in de pestkop. Doordat Geyskens zegt dat het zo ook niet hoort en de personages hun excuses aan laat bieden, geeft ze toch de goede boodschap mee aan lezers.

Pesten is natuurlijk niet leuk, maar toch weet Geyskens grappige en leuke elementen in het boek te verwerken. Zo worden er ook wat grapjes gemaakt en is het idee voor het antipestplan in het begin ook nog grappig.

Het boek gaat ook over meer dan pesten alleen, want de plot van het verhaal is heel origineel en goed bedacht. Ook vriendschap is een belangrijk thema in dit boek en het is bijzonder dat er naast al deze dingen ook nog ruimte is voor een stuk over de dementerende oma van Alena.

Het antipestplan is dus een bijzonder en mooi verhaal over pesten. Geyskens vertelt op eenvoudige en doeltreffende manier over pesten en hoe kinderen hun gepeste klasgenootjes kunnen helpen. Ook krijgt de gepeste jongen in dit boek uiteindelijk een belangrijke rol, waardoor gepeste kinderen zien dat ze ook heel krachtig kunnen zijn. Het daadwerkelijke antipestplan is leuk en goed bedacht, maar blijkt op het randje te zijn. Gelukkig maakt Geyskens de kanttekening dat ook kinderen die willen helpen om pestkoppen aan te pakken te ver kunnen gaan. Het antipestplan gaat over meer dan alleen pesten. Vriendschap en humor zijn ook belangrijk. In het boek is zelfs ruimte voor het verhaal van de dementerende oma van Alena. Het antipestplan is dus een geweldig boek over pesten en nog zoveel meer, waardoor het voor iedereen belangrijk is, niet alleen  voor de gepeste of bijstander, maar ook voor de pestkop.  Dit is het soort boek over pesten waarvan we er meer nodig hebben.

Recensie: Het antipestplan - Emy Geyskens

De appers 0 - Het antipestplan

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Een inspirerend boek tégen pesten en voor vriendschap. Voor kleine helden vanaf 8 jaar. Met ondersteuning van Child Focus en School Zonder Pesten vzw.
    Zo kan het niet langer! Op de school van Alena wordt weleens geplaagd, zoals op elke school. Maar Mike krijgt het echt zwaar te verduren. En waarom komt hij niet op voor zichzelf? Alena en haar beste vrienden, Polak en Paulien, laten het er in ieder geval niet bij. Ze vormen een team tegen pesten en tekenen een Antipestpact. Samen bedenken ze een plan om de pestkoppen de stuipen op het lijf te jagen!

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen